Ağır Ceza Avukatı
Ağır ceza avukatı gayri resmi bir tabir olmakla birlikte ağır ceza davalarına bakan avukatlara verilen bir tanımlamadır. Yargının en önemli unsurlarından biri savunulma hakkıdır , savunulma hakkının en önemli aktörü de ceza avukatıdır. Avukatlık ise Türk hukuk sisteminde vatandaşların soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki savunulma hakkını en iyi şekilde icra eden meslek grubudur. Avukat, savunma hakkının en önemli parçasıdır. Avukatlık mesleğinde bir çok alana bakan avukatlar olmakla birlikte bu alanlardan sadece birini ya da bir kaçını yapmakta olan kişiler de bulunmaktadır. Bu noktada avukatlara hangi alanı seçmeleri gerektiğine dair bir sınırlama getirilmemiştir. Avukatlar ceza davaları, miras davaları , boşanma davaları gibi belirli alanlardaki davalara bakabilmektedir. Boşanma davalarına bakan avukatlar boşanma avukatı, miras davalarına bakan avukatlar miras avukatı , ceza davalarına bakan avukatların halk nezdindeki karşılığı da ceza avukatıdır.
Ceza Avukatı
Ceza avukatı yahut ağır ceza avukatı olarak tabir edilen avukatların bu bağlamda herhangi bir sınava girdiği ya da diğer avukatlardan ayrı herhangi bir sertifika aldığı anlamı taşımamaktadır. İnternette avukatların kendilerini ceza avukatı olarak tanımlamaları yasaktır. Türk hukuk sisteminde böyle bir ayrım bulunmamaktadır. Bu terimin ‘ceza avukatı’ değil ‘ceza davalarına bakan avukatlar ‘ vb. şekillerde tarif edilmesi daha doğru olacaktır. Ceza avukatı kavramı resmi bir kavram değildir ve daha çok halk tarafından kullanılan bir terimdir. Ceza avukatı olarak tanımlanan avukatları ; ağır ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve sulh ceza mahkemelerinde görülen ceza dosyalarına bakmak isteyen, bu alanları benimsemiş ve uzmanlığı ceza davaları üzerine olan avukatlar olarak tanımlayabiliriz.
Ağır ceza davası olan kişilerin uzman ağır ceza avukatı araması olağan bir durumdur. Mahkemede görülen davanız eğer bir ceza davası ise uzman bir ceza avukatından hizmet almanız en doğrusu olacaktır. Ceza yargılamasında lehinize olacak delillerin doğru zamanda sunulması, tanıkların doğru zamanda dinlenmesinin sağlanması, doğru savunmaların yapılması, cezada indirim hallerinde cezada indirim ile alakalı ilgili maddelerin ceza dosyasında vurgulanması, beraat almak için gereken şartların bilinmesi ve uygulanması vb. durumlar için dosyanıza tercih edeceğiniz avukatın uzmanlık alanının ceza olması çok önemlidir. Biz de makalemize halk arasında kullanılan haliyle ceza avukatı kavramını değerlendireceğiz.
Ağır Ceza Davalarında Süreç Nasıl İşler?
Ağır ceza mahkemelerinde üç adet hakim bulunmaktadır. Bu hakimlerden bir tanesi İstanbul’un mahkeme başkanı diğer iki hakim üye hakimdir. Ağır ceza mahkemelerinde görülen dava türleri ceza yargılamasındaki en üst cezaları gerektirecek suçlardan oluşmaktadır.
Ceza yargılamasında suçlar şikayete bağlı suçlar ve şikayet gerekmeksizin soruşturma açılabilecek suçlar olarak ikiye ayrılır. Mağdurun, suçtan zarar görenin, müştekinin şikayeti üzerine yahut savcılığın kendiliğinden yürüttüğü soruşturma dosyalarının sonunda her şeyden önce bir suç ve şikayetten bahsetmemiz gerekmektedir. Soruşturma dosyasında savcılık suç işlendiğine dair bir kanaate varmışsa ilgili atılı suçla ilgili bir iddianame düzenler. Bu iddianame ile savcılık şüpheli olan kişinin cezalandırılmasını talep eder. Eğer iddianame hazırlanmışsa savcılık şüpheli hakkında yeterli şüphenin oluştuğuna kanaat getirmiştir. Savcılık yeterli şüphenin olmaması halinde de ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair kararı yani takipsizlik kararı verebilir.
Ceza Davasında Şikayetten Vazgeçmek Mümkün Müdür ?
Suç işlendikten sonra suçtan zarar gören, müşteki veya mağdur ; suçu işleyen kişiyi ya da işlediğini düşündüğü kişiyi şikayet edebilmektedir. Eğer işlenen suç şikayete bağlı olmayan suçların kapsamına giren bir suçsa da savcılık kendiliğinden soruşturma açabilecektir. Soruşturmanın ve kovuşturmanın her aşamasında işlenen suçtan mağdur olan ya da zarar gören kişi ‘katılan’ sıfatıyla davaya dahil olabilmektedir.
Şikayette bulunan kişi şikayetten vazgeçme ya da şikayeti geri alma yollarına başvurabilir. Şikayete konu olan suç ‘şikayete bağlı suçlar’ kategorisindeki suçlardan biri ise ceza davası düşer. Eğer işlenen suç ‘şikayete bağlı olmayan’ yani kamu davasına da dönebilecek suçlardan ise ceza davası devam edecektir. Şikayetten vazgeçme ya da şikayeti geri alma haklarını kullanan kişi artık yargılama devam etse de davaya ‘katılan’ sıfatıyla dahil olamayacaktır. Yine şikayetten vazgeçen kişi yargılama sonucunda çıkan kararı beğenmezse karara itiraz edemez, kararı istinaf edemez ve kararı temyiz edemez. Mağdur şikayetten vazgeçerse ya da şikayetini geri alırsa tüm bu haklarını da kullanamayacaktır. Savcılık ceza yargılamasında davanın takibi şikayete bağlı olmasa bile hüküm kesinleşinceye kadar davayı kendisi takip edecektir.
Ceza Davası Savunma Dilekçesi
Ceza yargılamasında soruşturma aşamasında ‘şüpheli’ kovuşturma aşamasında da ‘sanık’ olarak yargılanan kişilerin kendilerini savunma ya da bir avukat tarafından temsil edilip savunulma hakkı bulunmaktadır. Kişiler, savunmalarını mahkemeye dilekçe vererek yapabilmektedir. Savunmaların mahkeme nezdinde dikkate alınabilmesi için dilekçelerde teknik hususlara dikkat edilmek zorundadır. Savunma dilekçesinde lehe olan durumlar, çelişkilerin olup olmadığının belirtilmesi, deliller, olayın neticelenmesi için emsal kararlar ve hukuki görüşlerin de yer alması gerekmektedir.
Savunma dilekçesinde sayfa sınırı yoktur ancak çok tekrara girmeden olay örgüsünün doğru sırayla anlatılması önemlidir. Savunma dilekçesinin çok sayfa olması çok iyi bir savunma dilekçe olması anlamına gelmemekle yarım sayfa savunma dilekçesinin bile kötü bir dilekçe olmadığı bilinmelidir. Savunmanın net cümlelerle direk konuya odaklı olması gerekmektedir. Nasıl bir dilekçe yazılması gerektiğine avukatınız ile birlikte karar vermelisiniz.
Ağır Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Ağır ceza avukatı, genellikle ağır ceza mahkemelerinin alanına giren dava türlerinde mesleklerini icra etmektedirler. Bu dava türlerinden bazıları ise şunlardır ;
Yargılanan sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis yatmasını gerektiren suçlara bakan mahkeme ağır ceza mahkemesidir. Bu dosyalarla ilgili avukatlık hizmeti yapan avukatlar da ağır ceza avukatı olarak tanımlanmaktadır.
Uygulamada veya Mevzuatta Ağır Ceza Avukatı Kavramı Var mı?
Yasal olarak ceza avukatı , ağır ceza avukatı yahut en iyi ceza avukatı gibi kavramlar kullanılmamaktadır. Bu kavramlar daha çok vatandaşın daha kolay anlaşılmak için kullandıkları tabirlerdir. Bulundukları alanlarda oldukça deneyim kazanan avukatlar baktıkları dava türüne göre müvekkilleri yahut tanındığı çevre tarafından bu şekilde adlandırılabilmektedir.
Ağır Ceza Avukatının Görevi ve İşlevi Nedir?
Ağır ceza avukatı, soruşturma ve kovuşturma (ceza davası) aşaması dahil olmak üzere yargılamanın her aşamasında en doğru savunmayı yapmalıdır. Halk arasındaki gayri resmi olarak adlandırılan ceza avukatı veya ağır ceza avukatı, maddi gerçeğin ortaya çıkmasında ve doğru savunma noktasında ceza yargılamasının temel kurucu aktörlerinden biridir.
Ağır ceza avukatının ceza yargılamasının soruşturma aşamasında iddianameyi detaylıca inceleyip gerekli itirazları yapması gerekmektedir. Ceza avukatı savunmalarını mahkemeye sunarken suçun niteliğine dikkat etmelidir. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan her suçun kendi içerisinde kendine ait unsurları, cezayı artıran halleri ve indirim halleri mevcuttur. Suçun vasfının doğru tespit edilmesi savunmalar açısından önemli bir noktadır.
Ağır Ceza Avukatı 2022 Ücreti
Avukatların , Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl yayınlanmakta olan ‘avukatlık asgari ücreti’ sınırlarının altında vekalet ücreti almaları yasaktır. Avukatların masrafları müvekkil tarafından karşılanır. Dava masrafları vekalet ücretinin dışında yer almaktadır.
İstanbul Barosu’nun 2022 yılı için yayımlamış olduğu avukat ücret tarifesi incelenebilir.
Ağır Ceza Davaları ve Asliye Ceza Davaları Arasındaki Fark Nedir?
Ağır ceza davaları ve asliye ceza davaları arasındaki en temel fark ilgili suça gelen cezanın süresidir. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalardaki suçlar için verilen cezalar 10 yıl ve üzeri suçlar ile birlikte ; ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve müebbet hapsi gerektiren cezalardan oluşmaktadır.
Asliye ceza mahkemelerinde görülen davalardaki suçlar için verilen cezalar ise istisnalar hariç suçun karşılığında cezanın üst sınır 10 yıl veya daha az bir cezayı gerektirmektedir. Türk Ceza Kanunu’ndaki suçların hangi mahkemelerinin alanına girdiğinin belirlenmesinde cezayı artıran veya azaltan neden göz önünde bulundurulmaz.
En İyi Ağır Ceza Avukatı
Global ve yerel anlamda avukatlık her gün daha da branşlaşan bir meslek haline gelmiştir. Ancak resmi anlamda avukatlıkta branşlaşma Türkiye’de şu an için geçerli değildir. Halk arasında ağır ceza avukatı gibi kullanılan sıfatlandırmalar gayri resmi kullanılan terimlerdir. Kanuna göre ülkemizde avukatların alan sınırlaması yoktur.
Kişilerin davaları için tercih edecekleri avukatın alanında en iyi avukat olmasını talep etmeleri muhtemeldir. Alanında uzman ve başarılı olan bir avukatla dava süreçlerini yürütmek istemeleri de olağandır. Davalarda kişileri temsil eden avukatların alanında en iyi avukat olması talep edilse bile en iyi avukat kavramı durum söz konusu olmadığı için o alanda yeterince tecrübesi olan uzman bir ağır ceza avukatı da tutmaları yeterli olacaktır. Avukatın bir diğer önemli görevi ise müvekkili ile iletişiminin iyi olmasıdır.
Türk hukuk sisteminde en iyi avukat, en başarılı avukat ayrımını net şekilde gösterecek bir ayrım yoktur. Avukatın kendisini en iyi avukat olarak çevresine tanıtması da etik bir davranış değildir. Bu tabirler halk arasında kullanılan kelimelerdir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ağır Ceza Avukatı Nelere Bakar?
Ceza hukuku kapsamına giren ve suça karşılık gelen ceza dolayısıyla ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık müdafiliği yapan kişiler halk arasında ağır ceza avukatı olarak nitelendirilirler. Zira bu noktada ağır ceza avukatı şeklinde kanunda yer alan bir tanımlama bulunmamaktadır. Avukatlar arasında alanlara ayrıma durumu söz konusu değildir. Bu nedenle boşanma avukatı, ceza avukatı gibi kullanımların kanunda bir karşılığı yoktur.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevli mahkeme ağır ceza mahkemeleridir. Türk Ceza Kanununda yer alan:
- Yağma
- İrtikâp
- Resmî belgede sahtecilik
- Nitelikli dolandırıcılık
- Hileli iflas suçları,
- Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 324, 325 ve 332. maddeler hariç)
- Ve
- 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar
Ağır ceza mahkemelerinde görülür.
Ceza ve Ağır Ceza Avukatı Neden Tutulur?
Ceza hukuku kişileri işlemiş oldukları düşünülen suçlarla ilgili cezalandırmaların düzenlendiği bir hukuk dalıdır. Kişilerin böyle bir durumda alacakları avukat desteği oldukça önem taşır. Zira kişilerin hak ettiğiniz en adil cezayı almasını, beraat ya da tahliye edilmesini sağlayacak olan avukattır.
Ağır Ceza Avukatı Duruşmada Müvekkilinin Yerine Beyanda Bulunabilir mi?
Ceza davasında yapılan yargılama esnasında beyanda bulunma yetkisi yalnızca sanık, mağdur ve müştekinindir. Dolayısı ile ceza avukatı taraflar yerine beyanda bulunamamaktadır. Ağır ceza avukatı beyanda bulunamaz ancak beyanların tekrar edilmesini talep edebilir ve beyanları değerlendirebilir.
Ceza Avukatı Aynı Davada Fazla Sayıda Kişiyi Savunabilir mi?
Kişiler arasında menfaat çatışması olmadıkça ceza avukatının savunduğu kişi sayısının bir önemi yoktur. Aynı davada birden fazla kişiyi savunmaları mümkündür.
Ceza Davası Nasıl Açılır?
Ceza davasının ancak Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı yapılmış olan bir şikayet varsa bunu değerlendirerek bir kamu davası açmanın gerekip gerekmediğini araştırır. Bu noktada soruşturma evresinde gerekli değerlendirmeleri yapar. Soruşturma evresi sonucunda suçun işlendiğine dair yeterli şüphe bulunursa iddianame düzenler ve kovuşturma evresi başlar.
En İyi Ağır Ceza Avukatı Savunma Yaparsa Avantajları Neler Olur?
Ağır ceza avukatı tarafından savunması yapılan sanığın beraat etmesi ve alt sınırdan cezalandırılması sağlanmaktadır. Burada ceza avukatları yargılamanın en adil şekilde sonuçlanmasını hedefler.
Uzman Ceza Avukatının Ceza Yargılamasında Hedefleri Nelerdir?
Ceza hukuku alanında uzmanlaşmış olan ceza avukatlarının en önemli önceliği ortaya çıkan maddi gerçek çerçevesinde kişilerin adil bir ceza almasını sağlamaktır. Avukat desteği yargılama esnasında oluşması muhtemel usul sorunlarının önüne geçerek hakkın etkin bir şekilde öne sürülmesini sağlar.
Ağır Ceza Avukatı Müvekkilini Savunmak İçin Neler Yapar?
Ceza avukatları açık ve net bilgiler vererek müvekkilin süreci en sorunsuz şekilde yönetir. Dosyaların doğru bir şekilde hazırlanması, delillerin sunulması, gerekli itirazların yapılması, kanunların ve ek davaların incelenmesi ağır ceza avukatının görevlerindendir. Avukatlar en iyi sonuca odaklanarak davanın olumlu sonuçlanmasını sağlarlar.
Ceza Avukatı Hangi Mahkemelerde Görev Alır?
Ağır ceza, sulh ve asliye ceza mahkemelerinde görülen davaların tümüne avukat olarak ceza hukuku avukatları bakmaktadır.
Ağır Ceza Avukatı Nedir, Ne İş Yapar?
Kanunda ağır ceza avukatı şeklinde bir tanımlama bulunmaz. Ceza hukuku kapsamına giren ve suça karşılık gelen ceza dolayısıyla ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık müdafiliği yapan kişiler halk arasında ağır ceza avukatı olarak nitelendirilirler. Avukatlar arasında alanlara ayrıma durumu söz konusu değildir. Bu nedenle boşanma avukatı, ceza avukatı gibi kullanımların kanunda bir karşılığı yoktur.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevli mahkeme ağır ceza mahkemeleridir.
Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?
Ceza davalarının süresi olayların karmaşıklığına, kişilerin sayısına, işin kapsamı,işlerin çeşitliliği, sürecin uzunluğu gibi unsurlara göre değişiklik gösterir. Bu sebeple net bir süre söylemek doğru olmayacaktır.
Ceza Davası İçin Avukat Şart Mı?
Yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıklar ceza avukatı tutmak zorundadır.
Avukat tutmaya maddi gücü yeterli olmayan vatandaşlar için Barolar tarafından ücretsiz avukat atanır.
Bunun dışındaki kişilerin avukat tutmaları zorunlu olmamakla birlikte sürecin en etkin şekilde ilerlemesini sağlamak, usul hatalarının önüne geçmek ve hak kayıplarını önlemek amacıyla avukat yardımı almak oldukça önem taşır.
Bir Ceza ya da Ağır Ceza Davasında Avukatın Görevi Ne Zaman Son Bulur?
Soruşturma evresinde avukatlık görevi yalnızca belirli bir işlem için sürmekte ise bu işlemin bitimi ile avukatlık görevi sona erer.
Kovuşturma aşamasında ise bu görev yargılamanın kesinleşmesi ile sonlanmaktadır.
Ceza Davalarında Vekalet Şart Mıdır?
CMK m.154’e göre; “Şüpheli veya sanık, vekaletname aranmaksızın müdafii ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşebilir. Bu kişilerin müdafii ile yazışmaları denetime tabi tutulamaz”.
Müdafilik kamusal bir görevdir. Müdafinin asıl fonksiyonu şüpheliyi veya sanığı savunmaktır. Vekaletname yalnızca dosyada bulunan evraklardan suret almak için gerekir.
Bu noktada birçok Yargıtay kararında da müdafiin vekaletname sahibi olması gerekmediği, sanığın hakim huzurunda kabulünün müdafilik için yeterli olduğu görülmektedir.
İstanbul Ağır Ceza Avukatı
Avrupa Yakası Ceza Avukatı
Türkiye’de avukatların belli alan ağır ceza avukatı, boşanma avukatı, miras avukatı gibi alan zorunluluğu olmadığı gibi mesleklerini icra etme noktasında şehir olarak da bir sınırlaması bulunmamaktadır. Dilekçelerin eski dönemdeki gibi elden verilmemesi, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), e-tebligat gibi yargılamadaki teknolojik gelişmeler şehirlerarası davalara bakma sorunlarını da tamamen ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz. İstanbul Avrupa yakasında yaşayan kişilerin Avrupa yakasında ofisi olan bir avukat tutmak istemeleri de uygulamada sıkça karşılaşılan bir durumdur. Beşiktaş ceza avukatı ekibimiz ağır ceza davaları ve ceza davalarında edindikleri mesleki tecrübeleriyle müvekkillerine hukuki destek vermektedirler. Beşiktaş’ta yer alan ofisimizle ; Şişli, Bakırköy, Çağlayan, Mecidiyeköy, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt Beyoğlu, Sarıyer, Fatih ve İstanbul’un Avrupa yakasındaki diğer tüm ilçelerde ceza dosyalarında müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anadolu Yakası Ceza Avukatı
Ceza yargılamasında ifade verme, sorgu, tutuklama, gözaltına alma dahil olmak üzere soruşturma ve kovuşturma aşamalarının tamamında müvekkillerimizi temsil etmekteyiz. Ceza yargılamasının her döneminde yapılacak hamleler yargılamadaki sonuca direkt etki etmektedir bu yüzden de yargılama sürecinin her aşamasında dosyanın ciddiyetle takip edilmesi gerekmektedir. Kadıköy ceza avukatı ekibimiz ağır ceza davaları ve ceza davalarında edindikleri mesleki tecrübeleriyle müvekkillerine hukuki destek vermektedirler. Beşiktaş’ta yer alan ofisimizle ; Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Maltepe, Beykoz, Gebze, Çekmeköy, Ümraniye ve İstanbul’un Anadolu yakasındaki diğer tüm ilçelerde ceza dosyalarında müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.