İçindekilerGizle
- Siber Suçlar (Bilişim Suçları)
- Bilişim Sistemine Girme Suçu (Tck Md. 243)
- Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl Olabilir ?
- Ücretli Olan Bir Bilişim Sistemine Hukuka Aykırı Olarak Girme (Tck Md. 243/2)
- Bilişim Sistemine Girildiği İçin Sistemin Verilerinin Yok Olması, Değişmesi (Tck Md. 243/3)
- Bir Bilişim Sistemindeki Veri Nakillerini Sisteme Girmeden İzleme (Tck Md. 243/4)
- Bilişim Sisteminde Hukuka Aykırı Olarak Kalmaya Devam Edilmesinde Belirli Bir Süre Aranmış Mıdır ?
- Bilişim Sistemine Girme Suçunda Kişinin Kendisi Sosyal Medya, Banka veya Sistemine Erişim İzni Vermişse Suç Oluşur Mu?
- Şifreli Yayınların İçeriklerine, Abone Olmadan Şifre Çözücü ile Dağıtılması, İzlenilmesi Bilişim Sistemine Girme Suçu Mudur?
- Bilişim Sistemine Girme Suçu İspatı Nasıl Olur?
- Bilişim Sistemine Girme Suçunda Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
- Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (Tck Md. 244/1)
- Sistemi Engelleme Erişilmez Kılma Nedir?
- Sistemi Bozma Nedir?
- Sistemdeki Verileri Yok Etme, Değiştirme Nedir?
- Banka Kredi Kurumu ya da Kamu Kuruluşuna Ait Bilişim Sistemi Üzerinden İncelenmesi (Tck Md. 244/3)
- Bilişim Sistemleinde Engelleme, Bozma Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunda Adli Para Cezasına Çevrilmesi Söz Konusu Mudur?
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu (Tck Md.245)
- Kredi Kartı veya Banka Kartının Kişinin Nasıl Ele Geçirdiğinin Önemi Var Mıdır?
- Kart Sahibinin Rızası ile Kartı Kişiye Vermesi Durumunda Suç İşlenmiş Olur Mu?
- Banka veya Kredi Kartlarında Sahtecilik Yoluyla Menfaat Sağlama (Tck Md. 245/2)
- Bankaya Sahte Kimlik Bilgisi Vermek
- Oluşturulan Sahte Kartın Kendisine veya Başkasına Kullandırılarak Yarar Elde Etmesi (Tck Md. 245/3)
- Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunun; Eş, Altsoy, Üstsoy veya Aynı Konutta Yaşayan Kardeşler Arasında İşlenmesi (Tck Md. 245/4)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunda Etkin Pişmanlık
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunda Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
- Bilişim Suçlarında Yasak Cihaz ve Programlar Suçu Nedir? (Tck Md. 245/a)
- Yasak Cihaz veya Programlar Suçunun Cezası Nedir?
- Yasak Cihaz ve Programlar Suçunun Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
- Bilişim Suçlarında Şikayet ve Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
- Bilişim Suçlarında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Verilmesi Mümkün Müdür?
- Bilişim Suçlarında Görevli Mahkeme Hangisidir?
Siber Suçlar (Bilişim Suçları)
Siber suçlar bilişim suçları olarak da adlandırılabilir. Siber suçlar, bilişim sistemi olmadan işlenemeyen bilgisayar ve internete özgü suçlardır. Siber suçun, suç niteliği taşıması için bilişim sistemine izinsiz ve hukuka aykırı olarak girilmesi gerekir. Bir kişinin, malvarlığına yönelik veyahutta direk kişiye ya da bir sisteme yönelikte olabilir. Bilişim suçu işlenirken; telefon, bilgisayar, kredi kartı, ATM üzerinden veya pos cihazları gibi teknolojik araçlar kullanılarak gerçekleştirilir. TCK’da bilişim suçları 243-246 arasında işlenmiştir.
Bilişim Sistemine Girme Suçu (Tck Md. 243)
Bir bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girip ve orada kalması bu suçun oluşması için yeterlidir. Kişinin belirli verileri elde etmek için girmesi suçun oluşmayacağı anlamına gelmez. Hukuka aykırı ve kasten girmesi suçu oluşturur.
Cezası ise, 1 yıla kadar hapis cezası yahut adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl Olabilir ?
Kişinin bilgisayarına ait işletim sistemine izinsiz giriş yapılarak; banka hesap bilgileri; şifreleri, sosyal medya şifreleri, e mail şifreleri ya da fotoğraf, belge gibi verilere ulaşılmak saikiyle hareket edilmesi bu suç tipinin en belirgin örneklerdir. Örneğin, boşanma davalarında kişinin telefonundan mesaj yoluyla karşı tarafa hakaret etmek gibi sahte deliller oluşturmak bilişim sistemine girme suçuna neden olur.
Bilişim sistemine girilen mağdur yönünden, zararın oluşup oluşmaması da önemli değildir.
Bilişim sistemine sadece e- posta, mesaj, dosya gönderilmesi ile bu suç oluşmaz. Ancak bu gönderimlerin içerisinde virüsler kullanılarak sisteme izinsiz giriş yapılmasını sağlama bu suç tipini oluşturur.
Herhangi bir kasıt olmadan başkasına ait bilişim sistemine erişilmesi ile durumun fark edilip ancak girilen sistemde kalınmaya devam edilmesi suç kapsamındadır.
Başkasına ait açık bilgisayardaki verilere bakılması da bilişim suçudur; illaki o verilerin ele geçirilmesi kopyalanması gerekmemektedir.
Ücretli Olan Bir Bilişim Sistemine Hukuka Aykırı Olarak Girme (Tck Md. 243/2)
Ücretli bir bilişim sistemine şifresi kırılarak girilmesi durumunda verilecek ceza ½ oranında azaltılır. Örneğin, ücretli bir eğitim sistemine şifre çözücü sayesinde ücretsiz olarak izleyen kişi TCK 243 kapsamında cezanın yarı oranına kadar indirilerek cezalandırılır.
Bilişim Sistemine Girildiği İçin Sistemin Verilerinin Yok Olması, Değişmesi (Tck Md. 243/3)
Bilişim sistemine girildiği için sistemdeki veriler yok olur veya değişirse 6 aydan 2 yıla kadar cezalandırılır. Ancak fıkrada şuna dikkat edilmelidir; bilişim sistemine giren kişinin verileri yok etmesi ve değiştirmesinden bahsedilmemektedir. Sisteme girdiği için verilerin silinmesine veya değişmesine sebep olması söz konusudur.
Bir Bilişim Sistemindeki Veri Nakillerini Sisteme Girmeden İzleme (Tck Md. 243/4)
Bir kimsenin sisteme girmeden veya sistem içerisinde veri nakillerini, takip etmesini sağlayan teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izlemesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Bilişim Sisteminde Hukuka Aykırı Olarak Kalmaya Devam Edilmesinde Belirli Bir Süre Aranmış Mıdır ?
Bir süre şartı öngörülmemekle birlikte doktrinde tartışmalar vardır. Ancak failin hukuka aykırı olarak girdiğini fark edip hemen sistemden çıkış sağlamamışsa suçu oluşmuş kabul ederler.
Bilişim Sistemine Girme Suçunda Kişinin Kendisi Sosyal Medya, Banka veya Sistemine Erişim İzni Vermişse Suç Oluşur Mu?
Hayır, suç hukuka uygun hale gelir. Çünkü bir rıza söz konusudur. Mağdurun kendi rızası ile erişime izin vermiş olması suçu hukuka uygun hale getirir.
Örneğin mağdurun, telefonunu kendi isteğiyle sesli arama yapması için vermesinde bir rıza vardır ancak failin sesli arama dışında telefondaki mesajlara, fotoğraflara, belgelere bakması gibi eylemlerde rıza varlığı söz konusu değildir. Dolayısıyla bu durumda suç oluşur.
Şifreli Yayınların İçeriklerine, Abone Olmadan Şifre Çözücü ile Dağıtılması, İzlenilmesi Bilişim Sistemine Girme Suçu Mudur?
Şifreli yayınların; şifre çözücülerle (dekoder) şifrelerin kaldırılarak, içeriğin dağıtılması, ücretsiz olarak site üzerinden izlenilmesinin sağlanması ya da kişinin sadece kendisinin şifreyi kırarak izlemesi durumu bilişim sistemine bir müdahale olmadığından bilişim sistemine girme suçunu değil; karşılıksız faydalanma suçu kapsamına girmektedir. Örneğin, sadece Netflix kullanıcılarının erişebildiği bir diziye şifreyi kırarak ücretsiz izleme.
Bilişim Sistemine Girme Suçu İspatı Nasıl Olur?
İnternet kullanarak girdiğimiz her cihazda, IP adresi vardır. IP adresi tespiti, bilişim sistemine girme suçunda önemli bir ispat aracıdır. Ancak GSM şirketleri tarafından bir IP adresi PORT olarak birden fazla kişiye verilir. Yani bilgisayardaki programlarda, IP adresi PORT numarası olarak gözükmektedir. PORT numaralarına ulaşıldığı takdirde suçun kim tarafından işlendiği de ortaya çıkarılabilecektir.
Bilişim Sistemine Girme Suçunda Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen ceza süresinin 1 yılın altında kalmış olması gerekmektedir. İkinci şart ise, suçun kanunda düzenlenirken hapis cezasına alternatif olarak adli para cezası düzenlenmemiş olmalıdır.
Bilişim sistemine girme suçunda TCK 243/1 açısından, hapis cezası veya adli para cezası öngörüldüğü için hapis cezası adli para cezasına çevrilmez. Ya hapis cezası ya da adli para cezası verilir.
- TCK 243/2’de ayrı bir suç fiili tanımlaması yoktur, bir ceza indiriminden bahsedilir.
- TCK 243/3-4 açısından ise, kanunda yalnızca hapis cezası öngörüldüğü için adli para cezasına çevrilme söz konusu olmaz.
Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (Tck Md. 244/1)
Bir bilişim sisteminin; işleyişini engelleme veya verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, verileri başka yere gönderen kişilerin, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür. Bu suç tipini, bilişim sistemine girme suçundan ayırmalıyız. Örneğin, Bölge idare Mahkemesi’nin bir kararında; sanığın eşinin telefonundan çıplak fotoğraflarını, yine eşinin telefonunda bulunan Whatsapp hesabına, rızası dışında girmiş ve eşinin ailesiyle bu fotoğrafları paylaşması bilişim sistemine girme suçu (TCK madde 243) kapsamında değil; var olan verilerin başka yere gönderilmesi sebebi TCK madde 244/2) kapsamında değerlendirilmiştir. Yani burada söz konusu olan failin sadece müştekinin telefonuna rızası dışında girmesi söz konusu değil, var olan verilerin başka yere gönderilmesi söz konusudur.
Şunu da belirtmek gerekir ki, fail sadece bilişim sistemine girmiş ancak şifre kırma, verileri aktarma gibi bir eylemi bulunmamışsa bu suç tipi (TCK 244) değil, bilişim sistemine girme suçu (TCK 244) oluşur.
Sistemi Engelleme Erişilmez Kılma Nedir?
Bilişim sistemine ait verilerin düzgün biçimde kullanılması veya aktarılmasına müdahalede bulunulması sistemin engellenmesidir. Zararlı virüsler ile sistemin yavaşlatılması, elektronik posta bombardımanın ile sistemin kilitlenmesi bilişim sistemini engelleme suçunu oluşturur. Örneğin, bir bankanın müşterilerinin mobil uygulama sistemini kullanmasını engellemek için sistemin yavaşlatılması ya da kişinin İnstagram hesabına girerek şifresini değiştirmek.
Sistemi Bozma Nedir?
Bilişim sistemine, failin müdahalesi ile sistemin var olan işleyiş düzenini bozarak verilerin kullanılabilirliğine zarar vermektir. Örneğin, internet üzerinden oynanan bir oyunun; oyun hızının, HD kalitesini yazılım yoluyla bozmak.
Sistemdeki Verileri Yok Etme, Değiştirme Nedir?
Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(Tck 244/2)
Verileri yok etme; verileri silmek suretiyle erişilmez kılmaktır. Verilerin değiştirilmesi ise bilişim sisteminde yer alan verilerin değiştirilmesi ya da orijinalinde yer almayan veriler eklenmesidir. Örneğin, kişinin TWİTTER hesabına erişerek yazılarının silinmesi ve yeni yeni yazılar eklenmesi.
Banka Kredi Kurumu ya da Kamu Kuruluşuna Ait Bilişim Sistemi Üzerinden İncelenmesi (Tck Md. 244/3)
Sistemin işleyişini engelleme bozma, yok etme, verileri değiştirme, erişimsiz kılma, sisteme veri yerleştirme, verileri başka yere gönderme fiileri kamu kurum veya kuruluşlarına işlenmesi durumunda suçun nitelikli hali öngörülmüştür ve verilecek ceza yarı oranında artırılır. Dolayısıyla bu fıkrada suçun daha ağır ceza gerektiren nitelikli hali yer alır.
Bilişim Sistemleinde Engelleme, Bozma Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunda Adli Para Cezasına Çevrilmesi Söz Konusu Mudur?
Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen ceza süresinin 1 yılın altında kalmış olması gerekmektedir. Bu suç tipinde kanunda belirtilen cezalar 1 yılın üzerinde kalmasıyla birlikte ceza alt sınırdan veya cezada indirim sebepleri olursa; ceza, 1 yılın altında kalabilir. Bu durumda da hapis cezasını adli para cezasına çevirme kararı verilebilir
- TCK 244’ün 1 ve 2. fıkrası, adli para cezasına çevrilme söz konusu olabilir.
- TCK 244/4’te ise hem hapis hem adli para cezası söz konusu olduğu için adli para cezasına çevirme mümkün olmaz.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu (Tck Md.245)
Başkasına ait bir banka veya kredi kartını her ne şekilde olursa olsun ele geçiren kimse kart sahibinin rızası olmaksızın kartı kendisi kullanır veya başkasına kullandırtarak yarar sağlarsa veyahutta başkasına bu yararı sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cealandırılır. (TCK 245/1)
Kredi veya banka kartını eline geçiren failin kendisi veya kendisinin dışında başkasına kullandırtması önemli değildir suç gerçekleşmiş olur.
Kendisine veya başkasına yarar sağlama ifadesi, suçun ekonomik niteliğini vurgulamaktadır. Bilişim suçlarında genel olarak ekonomik bir yarar ya da zarar sağlama faaliyetleri ekonomik suç kategorisine alınmaktadır. Korunan hukuki değerler arasında en baskın olan kişinin malvarlığıdır.
Bu suç tipine örnek verecek olursak Yerleşik Yargıtay İçtihatlarında da yer alan, ölen bir kimsenin banka kartının, yakınları tarafından ATM yoluyla emekli maaşı çekilmesi TCK 245/1 maddesi ile bu suç işlenmiş olmaktadır.
Kredi Kartı veya Banka Kartının Kişinin Nasıl Ele Geçirdiğinin Önemi Var Mıdır?
Maddede belirtildiği üzere Banka veya kredi kartını, kişinin nasıl ele geçirdiğinin bir önemi yoktur. Kartı kullanan kimse hukuka aykırı menfaat elde etmesiyle suç işlenmiş olur. Örneğin, alışveriş yapılması, para çekilmesi.
Kart Sahibinin Rızası ile Kartı Kişiye Vermesi Durumunda Suç İşlenmiş Olur Mu?
Suçun gerçekleşmesi için kart sahibinin rızası bulunmaması gerekmektedir. Rızanın hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmesi için kart sahibinin rıza verirken ruh ve akıl sağlığı yerinde olmakla birlikte; kartı verdiği surette karşılaşabileceği risk ve zararları biliyor olmalıdır. Yargıtay’a göre, kart sahibinin rızası dışında; hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma suçu işlenerek kartın elde edilmesi durumunda hem işlediği suçtan hem de TCK 245/1’den ayrı ayrı ceza verilmesi gerektiğine yer vermiştir.
Failin fiziki olarak kartı eline geçirmeden kart bilgilerini kullanarak menfaat elde etmesi dolandırıcılık suçu mu yoksa banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu kapsamında olup olmadığı hususunda da ; 5464 sayılı Banka kartları ve kredi kartları Kanunu’nun 3’e maddesinde kredi kartı: “nakit kullanımı gerekmeden mal veya hizmet alımı veya çekme olanağı bulunan basılı kart veya fiziki varlığı bulunmayan kart numarası” şeklinde tanımlanmıştır. Bu nedenle farklı görüşler olmakla birlikte Yargıtay’ında katıldığı görüşe göre TCK 245/1 maddesi kapsamında değerlendirilmelidir.
Banka veya Kredi Kartlarında Sahtecilik Yoluyla Menfaat Sağlama (Tck Md. 245/2)
Başkasına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirerek sahte banka, kredi kartı üretmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek yaptırıma bağlanmıştır. Bu suçun cezası üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır.
Uygulamada en çok Kredi kartları üzerindeki manyetik şeritlerde kart sahibinin bilgileri bulunmaktadır. Bu kart POS cihazı benzeri bir karttan geçirilerek karttaki bilgiler kayıt edilir. Örneğin, bu kayıt edilen bilgiler Migros vb. Gibi alış veriş kartlarına yüklenerek kullanılabilmektedir.
Bir diğer örnekte, ATM cihazlarında kart haznesinin ön kısmına koyulan bir aparat yardımıyla kart bilgileri ve şifre kopyalanır. Uzaktan kablosuz ağ ile bu sisteme bağlantı yoluyla veya ATM üzerindeki yerleştirilen bu aparatlar alınarak kart bilgilerine ulaşılır ve boş bir karta bu bilgileri yerleştirerek para çekebilirler.
Bankaya Sahte Kimlik Bilgisi Vermek
Bankaya sahte kimlik ile başvuru yapılır ve bir kredi kartı elde edilirse, 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu’nun 37/2 maddesi gereğince “Kredi Kartı veya üye işyeri sözleşmelerinde, sözleşme imzalamamak için sahte belge ibraz edenler” şeklinde bir yaptırım belirlenmiştir.
Yargıtay kararına göre, bir kimse sahte kimlikle kredi kartı elde etmişse TCK md 245/2’ye göre; eğer kredi kartını elde edememişse 5464 sayılı kanun 37/2’ye göre cezalandırılması gerektiği görüşünü kabul etmiştir.
Oluşturulan Sahte Kartın Kendisine veya Başkasına Kullandırılarak Yarar Elde Etmesi (Tck Md. 245/3)
Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Başkalarına ait banka hesaplarıyla sahte kart oluşturan veya üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kendisi veya başkasına menfaat sağlamak amacıyla kullanması da yaptırıma bağlanmıştır. (TCK md 245/3) Bu fıkrada mağdur olan taraf, banka veya kartı tarafa sağlayan kurumdur.
Banka veya Kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu oluşması için kişi tarafından, menfaat sağlanması gerekmektedir.
Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunun; Eş, Altsoy, Üstsoy veya Aynı Konutta Yaşayan Kardeşler Arasında İşlenmesi (Tck Md. 245/4)
245/4 fıkrası gereğince bu suçun; eş, alt ve üst soy veyahut da aynı konutta yaşayan kardeşler arasında işlenmesi şahsi cezasızlık sebebi sayılmıştır. Şahsi cezasızlık sebebi, suçun işlendiği sırada objektif olarak mevcut ancak failin cezalandırılmaması sağlayan bazı hallerdir. Ancak faile ceza verilmemesi için; failin, bu sayılan mağdurlardan birinin banka veya kredi kartını her ne suretle olursa olsun ele geçirerek kart sahibinin rızası olmaksızın kendisi veya başkasına kullandırması (TCK 245/1) durumunda ceza almayacaktır. Yani failin şahsi cezasızlık sebebinden faydalanması için sadece TCK md 245/1’ deki suçun işlenmiş olması gerekmektedir. TCK 245/2-3’de yer alan, kartlar üzerinde sahtecilik yapılması durumunda failin şahsi cezasızlık sebebinden yararlanması mümkün değildir.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunda Etkin Pişmanlık
TCK 245/5’e göre, TCK 245/1’de tanımlanan; başkasına ait kredi veya banka kredi kartını her ne suretle ele geçirerek kart sahibinin rızası dışında kullanması veya kullandırtması suçu işlendiğinde, sanığa etkin pişmanlık hükümleri uygulanır. Etkin pişmanlık hükümleri TCK 168 kapsamında uygulanacaktır. Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için suçun tamamlanmış olması gerekmektedir. Suçun teşebbüs aşamasında kalması durumunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunda Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen ceza süresinin 1 yılın altında kalmış olması gerekmektedir. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi söz konusu olmaz. Çünkü suç tipinin kanuni düzenlenmesinde hem hapis cezası hem adli para cezası öngörülmüştür. Dolayısıyla her iki cezada uygulanır.
Bilişim Suçlarında Yasak Cihaz ve Programlar Suçu Nedir? (Tck Md. 245/a)
Bilişim suçlarının işlenebilmesi için veya bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması amacıyla; cihaz, bilgisayar programı, şifre veya sair güvenlik kodu oluşturulması veya yapılması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, TCK 245/a maddesi ile cezalandırılır.
Maddede geçen cihaz kavramı; bilişim sistemine, maddede belirtilen suçları işlemek maksadıyla kullanılmış olmasını ifade eder. Örneğin Atm cihazlarına, kişilerin kartlarını kopyalamak için Atm’nin kart haznesinin ön kısmına yerleştirilen “skimmer” olarak adlandırılan cihazlar.
Bilgisayar programı kavramı; kötücül yazılımlar ile kişilerin, banka şifreleri, sosyal medya, e-mail şifrelerine ulaşılabilir ya da sistemlerin kullanılması engellenebilir.
Şifre kavramı; bilişim sistemlerinde, güvenlik amacıyla kullanılan sadece sistemin sahibi olan kişinin bildiği güvenlik anahtarıdır. Örneğin bilgisayarımızda gizli kalmasını istediğimiz bir belgeye şifre koyarız. İşte bu şifrenin kırılması için oluşturulmuş, şifre kırıcı yazılımlardan bahsedilmektedir.
Sair güvenlik kodu kavramı; Bilişim sistemlerinde güvenlik amacıyla oluşturulan şifreler dışında bir güvenlik anahtarıdır. Örneğin, parmak izi okuyucu, yüz okuyucu gibi güvenlik önlemleri.
Kanunda sayılan bu fiillerden birini gerçekleştirmiş olmak suçu işlemek için yeterlidir. Bu düzenleme ile amaçlanan bilişim korsanlığının önlenmesidir.
Yasak Cihaz veya Programlar Suçunun Cezası Nedir?
1 yıl ile 3 yıl arasında değişen hapis ve 5bin güne kadar adli para cezası olarak düzenlenmiştir. Görevli mahkeme Asliye Ceza mahkemesidir.
Yasak Cihaz ve Programlar Suçunun Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen ceza süresinin 1 yılın altında kalmış olması gerekmektedir. İkinci şart ise, suçun kanunda düzenlenirken hapis cezasına alternatif olarak adli para cezası düzenlenmemiş olmalıdır.
Yasak cihaz ve programlar suçunun kanuni düzenlemesinde kanun koyucu hapis cezası ve adli para cezası birlikte öngörüldüğü için adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Bilişim Suçlarında Şikayet ve Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Bilişim sistemine girme suçu şikayete tabi bir suç değildir. Dolayısıyla bilişim suçlarında yapılan şikayetler ihbar niteliği taşır. Resen soruşturma ve kovuşturma yapılır. Bu nedenle şikayetten vazgeçmede söz konusu olmayacaktır. Aynı zamanda bilişim suçları, uzlaşma kapsamında olan suçalar olarak düzenlenmemiştir.
8 yıllık dava zamanaşımı süresi vardır. Bu süre geçtikten sonra soruşturma başlamışsa kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir, mahkeme aşamasında ise davanın düşmesine karar verilir.
Bilişim Suçlarında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Verilmesi Mümkün Müdür?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması için koşulların sağlanmış olması durumunda suç işlemiş sanığı topluma yeniden kazandırmak, bir şans daha tanımak için verilmiş ve sanığın şartları sağlaması durumunda davanın düşürülmesidir. Sanık kendisine yüklenilmiş olan yükümlülükleri ve denetimlilik süresinin koşullarına uyum sağlaması durumunda kamu davası hiç açılmamış ve hiç cezaya hükmedilmemiş sonucu doğar.
HAGB kararı verilebilmesi için failin daha önce kasıtlı bir suç işlememiş olması gerekmektedir. Verilen ceza miktarı 2 yıl veya daha altında olması gerekmektedir. Aynı zamanda yargılamada ortaya çıkan zararın fail tarafından karşılanmış olması gerekmektedir. HAGB kararı verilmesiyle 5 yıllık denetim süresi öngörülür.
Bilişim suçları açısından ise; HAGB şartlarının, sağlanması durumunda kararın verilmesi söz konusu olabilir.
Bilişim Suçlarında Görevli Mahkeme Hangisidir?
Bilişim suçlarında görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir.