Boşanma avukatı resmi bir tabir olmamakla birlikte aile hukuku ve türev davalara bakan avukatlar olarak adlandırılmaktadır. Halk dilinde boşanma davalarına bakan avukatlar boşanma avukatı olarak bilinmektedir. Biz de yazımızı halk dilinde bilindiği şekliyle yazmaktayız . Belli alanda avukat olmak isteyen avukatların ayrı olarak herhangi bir seçim yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca herhangi bir sınava girmek ya da bir eğitim alınması durumu da söz konusu değildir. Boşanma davalarına bakan avukatlar genellikle çekişmeli boşanma davası, mal paylaşımı davası gibi davaları tercih etmektedir.
Boşanma Süreci – Süreç Nasıl İşler?
Boşanma davasında süreç anlaşmalı boşanma davalarında farklı çekişmeli boşanma davalarında farklıdır. Çekişmeli boşanma davalarındaki süreci üç aşamada değerlendirdik.
Dilekçeler Aşaması
Boşanma davasında süreç ; eşlerden birinin boşanma dilekçesini sunmasıyla başlar. Dilekçeler aşamasında dava dilekçesine karşı davalı eş cevap dilekçesi sunabilir. Davacı eş davalı eşin sunmuş olduğu cevap dilekçesine karşı cevaba cevap dilekçesi sunabilir. Dilekçeler aşamasında son olarak da davalı eş, davacı eşin cevaba cevap dilekçesi olarak sunmuş olduğu dilekçeye 2.cevap dilekçesi olarak son bir cevap verebilmektedir. Böylelikle dilekçeler aşaması tamamlanır.
Yargılama Aşaması
Dilekçeler aşamasından sonra da dava; ön inceleme, tahkikat aşamaları ile devam eder. Tahkikat ile birlikte duruşmalar aşaması başlar. Dilekçeler aşamasında delil ve tanık listesi sunulmamışsa ön incelemede mahkemeden bunları sunmak için ek süre talebinde bulunulabilir. Yargılama aşamasında deliller değerlendirilir, tanıklar dinlenilir. Varsa müşterek çocukların pedagog eşliğinde raporlarının alınması söz konusu olabilir. Bilirkişi incelemeleri yapılabilir. Taraf avukatları delil ve tanıklara karşı gereken itirazları ve beyanları yine bu aşamalarda ileri sürerler.
Boşanma Kararı ve Kararın Kesinleşmesi
Yargılama aşamasının da bitmesi ile mahkeme kararını açıklar. Anlaşmalı boşanma davasında genellikle karar tarafların anlaştıkları şekilde çıkar. Ancak anlaşmalı boşanma davası dahi olsa hakim velayet hususunda ayrı bir karar verebilme yetkisine de sahiptir. Çünkü velayet, kamuyu ve toplumu da ilgilendiren bir husustur. Bundan dolayı hakim dosya kapsamını değerlendirerek kendiliğinden de karar verebilecektir. Boşanma hakimi ; çocuğun gelişimi, eğitimi ve bakımı gibi konularda anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilen eş değil de diğer eşi daha yararlı bulup velayeti diğer eşe verebilir. Çekişmeli boşanma davalarında da mahkeme kararında evlilik birliğinin sona ermesinde (boşanmada) hangi eşin daha kusurlu olduğuna karar verilir. Kusur oranları eşler arasında eşit de çıkabilmektedir. Kararın açıklanması ile kararın kesinleşme aşamasına geçilir. Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde karar itiraz edilmezse dava dosyası kesinleşir ve dava kapanır. Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden sonra mahkeme kararını beğenmeyen taraf iki hafta içerisinde kararı bir üst mahkemeye itiraz (istinaf) ederse kararın kesinleşmesi için bir üst mahkeme ilk derece mahkemesinin kararını inceleyip sonuca bağlar. İstinaf mahkemesi de bu kararı onayabilir ya da bozabilir. Üst mahkemenin karar verme süreci ortalama 6 ay -2 yıl civarında sürmektedir.
Boşanma Nasıl Olur?
Evliliğin devam etmesinin imkansızlaşması durumunda eşlerden birinin ya da her iki eşin de boşanma kararı alması ile boşanma süreci başlar. Eşler her konuda anlaşıp anlaşmalı boşanma ile boşanabilirler. Evliliğin bitmesini gerektiren sebepler var ama eşlerden biri boşanmak istemiyorsa ya da nafaka, maddi manevi tazminatlar, çocukların velayetleri, edinilmiş malların paylaşımı, ev eşyalarının paylaşımı gibi maddi konularda anlaşılamazsa çekişmeli boşanma davası ile en yakın Aile Mahkemesi’nde taraflar boşanabilecektir.
Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur?
Boşanma davası açmak isteyen eşin yaşadığı yerleşim yerine en yakın olan aile mahkemesi hakimliğine başvurması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma için herhangi bir aile mahkemesine başvuru yeterlidir.
Anlaşmalı Boşanma İçin Nereye Başvurulur?
Anlaşmalı boşanma davasında taraflardan biri ya da her iki taraf dava dilekçesi hazırlayıp Aile Mahkemesi Hakimliği’ne başvuruda bulunmalıdırlar. Anlaşmalı boşanma davasında başvurulacak yetkili mahkeme diğer davalar gibi kesin yetkide olmayıp herhangi bir Aile Mahkeme’sinde dava açılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanmanın bütün şartları Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde belirtilmiştir.
- Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların en az 1 yıl evli olmaları gerekmektedir.
- Eşler ya birlikte mahkemeye başvurmalı ya da bir eşin mahkemeye başvurması ile ortak protokolü her iki taraf da kabul etmelidir. Yani protokolde yazan maddi ve manevi hususlardaki tüm maddeler karşılıklı kabul edilmek zorundadır.
- Hakimin anlaşmalı boşanmayı kabul etmesi için çocukların velayeti konusunda iki tarafın anlaşmasını da uygun bularak kabul etmesi gerekmektedir. Hakim gerekli görürse çocukların velayeti konusunda değişiklik yapabilecektir.
Boşanma Dava Masrafı Ne Kadardır?
Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davası için Aile Mahkeme’sine ya da Aile Mahkeme’sinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkeme’lerine yatırılması gereken harç ortamala 2022 yılında 650,00 TL ile 750,00 TL arasında değişmektedir.
Boşanma Avukatı Ücretleri 2022
Her dava türünde olduğu gibi boşanma avukatı ücreti için de avukatların; Türkiye Barolar Birliği’nin yayımlamış olduğu 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' 2022 yılı uyarınca tarifedeki alt sınır ücretinin altında ücret almaları yasaktır.
En Hızlı Nasıl Boşanılır?
Acil boşanmak isteyen ya da en hızlı şekilde boşanmak isteyen kişi anlaşmalı boşanma davası açmalıdır. Çünkü çekişmeli boşanma davaları tek celsede biten bir dava türü değildir. Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede bitebilmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma davasında tarafların her konuda anlaşması şarttır.
En İyi Boşanma Avukatı
En iyi boşanma avukatı göreceli bir kavramdır. Bu bağlamda en iyi avukat, işini en doğru ve en dürüst yapan avukattır. Avukatlık mesleğinde en iyi aile avukatı , en iyi velayet avukatı gibi ifadeler de doğruyu ölçmemektedir. En iyi boşanma avukatı gibi tanımlamalar bilgilendirici değil , sübjektif ifadelerdir. Çünkü avukatlık mesleğinde en iyi avukat kavramını ayırt edebilecek bir sıralama da yoktur. Kişilerin en iyi boşanma avukatı arıyorum gibi talepleri söz konusudur. Okurlarımıza tavsiyemiz ; avukatlar arasında böyle bir ayrım olmadığını bilmeleri gerektiğidir.
Çekişmeli Boşanma Davası
Boşanmak isteyen eşlerin boşanma ile herhangi bir konuda anlaşamaması durumunda dava çekişmeli boşanma davası olacaktır. Eşlerden biri boşanmak istemiyorsa, velayetin kimde kalacağına taraflar karar vermelidir. Taraflar velayet konusunda uzlaşamazsa ya da diğer konuların herhangi bir noktasında anlaşmazsa dava çekişmeli boşanma davası olur.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Eşlerden birinin çekişmeli boşanma dava dilekçesi ile birlikte yetkili aile mahkemesine başvurması ile dava açılır. Çekişmeli boşanma davasında dilekçeler aşaması çok önemlidir. Uzman boşanma avukatı tarafından doğru ve usulüne uygun bir boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır. Aile mahkemesine başvurulmalıdır. Dilekçelerin sunulması, doğru tanıkların dinletilmesi, doğru delilerin mahkemeye sunulması önemlidir. Duruşmalarda verilen beyanlar özellikle çekişmeli boşanma davası açısından çok önemlidir. Bu yüzden alanında uzman avukat tarafından çekişmeli boşanma davasının takip edilmesi zarara uğramamanız açısından önemlidir.
Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasının aksine tek celsede (tek duruşmada) bitmez. Eşler tarafından açılan çekişmeli boşanma davasının bitmesi için en az 2 ya da 3 duruşmaya ihtiyaç vardır. Tanıklar, bilirkişi raporları, deliller, çocukların dinletilmesi gibi bir çok hususa göre de bu süreç uzayabilmektedir.
İddet Süresi Nedir?
Boşanan kadının tekrar evlenebilmesi için beklediği süreye iddet süresi denir. Bu sürenin amacı kadının bir önceki evliliğinden hamile kalma ihtimalinden kaynaklanmaktadır. Bu süre 300 gündür.
İddet Süresi Hangi Koşullarda Sona Ermektedir?
Kadının boşandıktan sonra yeniden evlenmek için beklediği iddet süresi Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinde düzenlenmiştir. Boşandıktan sonra 300 gün içerisinde başka bir kişiyle yeniden evlenmek isteyen kadın iddet süresini kaldırılmasını Aile Mahkeme’sinden talep edebilir. Doktor raporu ile hamile olmadığını ve iddet süresinin kaldırılmasını Aile mahkemesi’nden talep ederse iddet süresi sona erer.
İddet Süresi Nasıl Kaldırılır?
İddet süresi ancak mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Boşandıktan sonra 300 gün içerisinde başka biriyle yeniden evlenmek isteyen kadının doktor raporlu bir şekilde bunu Aile hakiminden talep etmesiyle mahkeme yeniden evlenme için engel olan iddet süresini kaldırır.
Boşanma Davasında Tazminat
Boşanma davasında bir eşin maddi tazminat alabilmesi için evliliğin bitmesinde kusurunun olmaması ya da daha az kusurlu olması gerekmektedir. Burada maddi tazminatın eşe verilmesinin amacı boşanma ile ortaya çıkan zararın diğer eşten tazmin edilmesidir. Manevi tazminatın amacı da kişilik haklarının ve manevi hakların zedelenemesi ile oluşur
Boşanmada Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?
Tazminatlar belirlenirken tarafların maddi ve manevi zararlarının tespiti çok önemlidir. Boşanmada maddi ve manevi tazminatın miktarı belirlenirken tarafların ekonomik durumları da çok önemlidir. Tazminatın miktarı ; boşanmadaki kusur oranı, mağduriyetler, ekonomik güç ve tazminatı alan kişinin tamamen zenginleşmemesi gibi bir çok etkene bağlıdır. Bu tespitler yapılırken emsal davalardan ve emsal Yargıtay kararları ile avukatınız sizin için alabileceğiniz en yüksek tazminatları almaya çalışır.
Boşanmada Tazminat Nasıl Talep Edilir?
Boşanmada maddi ve manevi olarak zarara uğradığını düşünen kişi açtığı boşanma davası ile birlikte eşinden tazminat talep edilebilir. Burada en önemli durum bu zararların avukatınız aracılığı ile kanıtlanması ve doğru tazminatların dilekçeler ile talep edilmesidir.
Boşanma Davası Nereye Açılır?
Kişilerin boşanma davası açabilmek için yetkili aile mahkemelerine başvurmaları gerekir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Bu doğrultuda kişilerin ikametgahının bulunduğu yerde bulunan aile mahkemesinde boşanma davası açması mümkündür.
Çekişmeli Boşanma Şartları Nelerdir?
Çekişmeli boşanma davaları birçok şart bulundurur. Türk Medeni Kanununda yer alan düzenlemeye göre boşanma nedenleri şunlardır:
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Zina
- Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin sarsılması
Boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi için bir tarafın boşanmayı isteyip diğer tarafın istemiyor olması ya da eşlerin boşanma sonucunda oluşacak hukuki durumlarla ilgili anlaşma sağlayamıyor olması gerekir.
Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası için gereken evraklar şunlardır:
- Dava dilekçesi
- Kimlik
- Avukat mevcut ise vekaletname
- Anlaşma protokolü
Çekişmeli boşanma davası için gereken evraklar:
- Dava dilekçesi
- Kimlik
- Avukat varsa vekaletname
- Delil ve tanık listesi
İddet Süresinin Amacı Nedir?
Kanunda bekleme süresi olarak yer alan iddet süresinin amacı soybağını korumaktır. Buna göre kadın, evlilik bittikten sonra evliliğinin 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemeyecektir. Eğer bu süre bitmeden doğum gerçekleşirse iddet süresi beklenmeyecek ve son bulacaktır. Boşanan eşlerin yeniden evlenmek istemesi veya kadının hamilelik durumunun olmadığının tespit edilmesi halinde bu sürenin kaldırılması mümkündür.
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Eşlerin boşanma esnasında talep edebilecekleri şeylerden birisi de tazminattır. Buna göre:
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Boşanmada Tazminat Nasıl Talep Edilir?
Kişiler tazminatı iki şekilde isteyebilirler. Ya çekişmeli boşanma davası sırasında yan talep olarak ya da boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 1 yıllık süre içinde ayrıca bir dava açma yoluyla talep edebilmeleri mümkün olacaktır. Bu noktada kişilerin boşanma neticesinde zarara uğramalarından ötürü yapacakları tazminat taleplerini dava esnasında dava dilekçesi veya cevap dilekçesinde yan talep olarak belirtmeleri mümkündür.
Bunun yanı sıra kişilerin boşanma davası esnasında tazminat talep etmeyip daha sonradan bu talepleri dolayısıyla tazminat davası açma hakları da mevcuttur. Ancak bu boşanma kararının kesinleşmesinden başlayarak 1 yıllık zamanaşımı süresine tabiidir.
Boşanma Davasında Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?
- Aile Konutunun Eşlerden Birine Özgülenmesi: Aile konutu olarak ortak yaşanılan evde yaşanmaya devam edilmeyeceğinden kişilerin ilgili konutun kendilerine özgülenmesini tedbir olarak istemeleri mümkündür.
- Mali Konularda Alınan Tedbirler: Buna aile konutuna şerh konması örnek olarak gösterilebilir.
- Geçici Velayetin Verilmesi:
- Tedbir Nafakası
- Şiddetin Engellenmesi İçin Alınan Tedbirler
Boşanma Davası Açma Ücreti 2022
Kişiler avukat yardımı almaksızın boşanma davası açacaklarsa ödemeler gereken dava giderleri ve haçlardır. Bunun yanı sıra bir avukat yardımı alınacak ise ücretleri en alt sınır olarak Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl güncellenmekte olan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” uyarınca tavsiye edilen miktarları aşmayacak şekilde bir tutar belirlenir.
Boşanma Davası Avukatı Ücreti
Vekalet ücretleri en alt sınır olarak Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl güncellenmekte olan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” uyarınca düzenlenmektedir. Dolayısı ile avukat ücreti:
- İşin kapsamı,
- İşlerin çeşitliliği,
- Sürecin uzunluğu,
- Karmaşıklığı gibi hususla çerçevesinde İstanbul Barosunun belirlemiş olduğu avukatlık asgari ücret tarifesi gözetilerek ücretlendirme yapılır.
Boşanma Davası Harç ve Masrafları
Dava açılırken mahkeme harçları ve dosyaya ait giderlerin yatırılası gerekir. Bu harç ve giderler her yıl değişmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme masrafları çekişmeli boşanma davasına göre daha azdır.
Boşanmada Kadın Hakları
- Kadının Tedbir Nafakası Hakkı
- Kadının Yoksulluk Nafakası Hakkı
- Çocuk İçin İştirak ve TedbirNafakası Hakkı
- Kadının Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı
- Kadının Mehir Hakkı
- Mal Rejiminden Doğan Haklar
- Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme Hakkı
- Çocuk İle Kişisel İlişki Kurma Hakkı
- Kadının Velayet Hakkı
- Ortak Konutun Eşlerden Birine Tahsisi
- Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
- Kendi Eşyalarını Talep Etme Hakkı
- Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı
- Ücretsiz Avukat Talep Etme Hakkı
Boşanma Davası Nasıl Düşer?
Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davasında dava ilk derece mahkemesinde ya da istinaf edilmesi durumunda bir üst derece mahkemesinde sonuca ulaşırsa dava biter. Bunun dışında taraflardan biri ya da her ikisi de davadan vazgeçerse ya da davadan feragat ederse yine dava düşer. Davacı tarafın açmış olduğu davayı takip etmemesi de yine davanın düşmesine hukuki anlamda ‘hiç açılmamış sayılacağına’ yol açabilecektir.
Boşanma Davası Nasıl İptal Edilir?
Boşanma davasının iptal edilmesi için davacı kişinin ya da her iki tarafın davasını geri çekmesi ya da feragat etmesi gerekmektedir. Davayı açan kişinin burda davadan vazgeçemesi daha önemlidir. Davacı tarafından davanın takip edilmemesi ya da duruşmalara katılınmaması durumunda da boşanma davası iptal olacaktır. Davacı davasını geri çekmiyorsa davalı taraf da süresi içerisinde karşı dava açabilecektir.
Boşanma Davasında Avukatın Görevi
Avukatın görevi kendisine verilen davada müvekkiline en doğru hizmeti vermektir. Boşanma davalarına bakan avukatlar, vekilliğini üstlendiği çekişmeli boşanma davası ya da mal paylaşımı davasında müvekkilinin davayı kazanması için en doğru yolu seçmelidir. Aile hukuku avukatı ve boşanma davası avukatı, davada sunulacak olan dilekçelerin hazırlanması, delillerin mahkemeye sunulması ve doğru tanıkların mahkemede dinlenmesi gibi hususları sağlayarak dava sonucunu müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamalıdır.
Aile Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakmaktadır?
Boşanma davaları alanına giren ; nafaka davası, velayet davası , evlatlık davası, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası, davası, nişanın bozulması nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, iddet müddetinin kaldırılması davası gibi davalara bakan avukatlar boşanma avukatı olarak tanımlanmaktadır.
İstanbul Boşanma Avukatı
Ülkemizde avukatlıkta resmi olarak boşanma avukatı, ağır ceza avukatı gibi resmi olarak ayrımlar bulunmamaktadır. Böyle bir zorunluluk durumu söz konusu değildir. Avukatların mesleklerini icra etmeleri noktasında da şehir olarak dava alma sınırlamaları yoktur. İstanbul şehrindeki bir davaya bir başka ilden avukat bakabildiği gibi İstanbul’da olan bir avukatında başka bir ilden bir davayı yürütmesi olağan bir durumdur. Günümüzde dilekçelerin UYAP üzerinden sunulması avukatlık mesleğinin şehirlerarası yapılmasına olanak sağlamıştır.
Avrupa Yakası Boşanma Avukatı
İstanbul Avrupa Yakası Beşiktaş ilçesinde bulunan ofisimizle ; Beşiktaş , Bakırköy, Avcılar ,Şişli, Beylikdüzü, Çağlayan, Mecidiyeköy, Esenyurt, Fatih, Beyoğlu, Sarıyer başta olmak üzere İstanbul Avrupa yakasındaki diğer tüm ilçelerde boşanma davalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Anadolu Yakası Boşanma Avukatı
İstanbul Anadolu Yakası ; Kadıköy, Tuzla, Maltepe, Üsküdar, Beykoz, Çekmeköy, Ümraniye, Gebze başta olmak üzere İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan diğer tüm ilçelerde boşanma davası alanında avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Boşanma İle İlgili Sorular ve Cevapları
Boşanma Davası Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?
Boşanma davası açmak için öncelikle bir avukat tutmanız gerekmektedir. Davayı kendiniz devam ettirmek istiyorsanız gerekli dilekçeleri hazırlamalı ya da hazırlatmalısınız. Bu dilekçe ile de mahkemeye başvurmanız gerekmektedir.
Boşanma Davası İçin Avukata Gerek Var Mı, Şart Mı?
Boşanma davası için boşanma avukatı tutmanız şart değildir. Ancak olası bir hak kaybı yaşanmaması için uzman bir boşanma avukatı ile sürecin takip edilmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar her konuda anlaşmış ve boşanma avukatı da bu konuları ortak bir protokol ile mahkemeye sunmuş ise taraflar tek celsede boşanabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasının aksine tek celsede (tek duruşmada) bitmez. Çekişmeli boşanma davasının bitmesi için en az 2 ya da 3 duruşmaya ihtiyaç vardır. Tanıklar, bilirkişi raporları, deliller, çocukların dinletilmesi gibi bir çok hususa göre de bu süreç uzayabilmektedir.
Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi?
Çocuğun velayeti mahkeme tarafından babaya verilebilir . 0-4 yaş aralığındaki ortak çocuğun velayeti uygulamada daha çok anneye verilir. Bunun sebebi ise o yaştaki çocuğun anne şefkatine ve biyolojik olarak anne sütüne ihtiyacı olduğu bir evre olmasından kaynaklanmaktadır. Çocuk bu yaş grubunda değilse eğer çocuk için daha iyi şartları baba sağlıyorsa velayet babaya verilir.
Boşanma Avukatına Başvurmalı Mıyım?
Kişilerin boşanma dava sürecinde bir avukat yardımı almaları şart değildir. Bu durum çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davası hallerinde de aynıdır. Ancak özellikle çekişmeli boşanma davasında mal paylaşımı gibi önemli sonuçlar doğuran çekişmelerin bir avukat yardımı ile takibi hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecinde alınan avukat yardımı sürecin sorunsuz ve profesyonel bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?
İstatiklere göre boşanma davalarında çocuğun velayeti anneye babadan da çok oranda verilmektedir. Velayet düzenlenirken öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilir. Bu noktada mahkeme değerlendirmesini yaparken çocuğun gelişimi, üstün yararını göz önünde bulundurur. Öncelikle tercih edilen çocuğu annesinden ayırmamak olsa da çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin olumsuz etkileneceği durumlarda mahkeme velayeti babaya vermektedir.