Miras Avukatı
Miras avukatı, avukatlık mesleğini miras davaları üzerine icra eden avukata verilen daha çok halk arasında kullanılan bir isimdir. Bizde yazımıza halk arasındaki bilinen adıyla devam edeceğiz. Avukatlık mesleği, bilindiği üzere bazı alanlarda uzmanlaşan ve o alanlarda faaliyette bulunan bir meslek grubudur. Miras avukatının miras davalarındaki önemi büyüktür. Her meslekte olduğu gibi avukatlık mesleğinde de uzmanlaşma çok önemlidir. Miras avukatı da kendisini miras davalarında geliştirdiği için ; kişilerin miras davalarında tercihinin uzman miras avukatı olması önem arz etmektedir.
Yasal Mirasçı Ne Demektir?
Miras hukukunda yasal mirasçı, miras bırakacak kişinin vefat etmesiyle miras malının belirli bir payında miras hakkına sahip olan kişiler ‘’yasal mirasçı’’ dır. Yasal mirasçıların mirasçı olması durumu miras bırakanın iradesine bağlı değildir. Yasal mirasçılar miras bırakan kişinin altsoyu, çocukları, varsa edindiği evlatlıkları ve yaşıyorsa eşidir.
Miras Hukuku Davaları Nelerdir?
Miras davası kapsamında açılan oldukça fazla dava türü mevcuttur. Mirasçılar tarafından açılması mümkün olan birkaç miras hukuku davası örneği vermek gerekirse:
- İstihkak davası,
- Tenkis davası,
- Tapu iptal davası,
- Veraset belgesinin iptali davası,
- Miras sözleşmesinin iptali davası
- Taksim ve İzale-i Şuyu davaları
- Terekenin Mevcudunun Tespitine İlişkin Dava
- Terekenin Korunmasına İlişkin Dava
- Muris Muvazaasına Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davası
- Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Talebine İlişkin Tenkis Davası
- Miras Sözleşmelerinden Doğan Dava
- Mirasın Paylaştırılması Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi Davası
- Miras Hukukunda Terekeye Dahil Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesine İlişkin Dava
- Tereke Borcunu Ödeyen Mirasçının Diğer Mirasçılara Rücu Etmesine İlişkin Dava
- Miras Payının Temlikinden Doğan Dava
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Vasiyetnamenin İfası Davası
- Mirasın Mirasçılar Tarafından Gerçek Reddine İlişkin Dava
- Mirasın (Terekenin) Borca Batık Olduğunun Tespiti Davası
- Mirasın Reddi Kararının İptali Davası
- Mirasçılıktan Çıkarma Tasarrufunun İptali Davası
Atanmış Mirasçı Ne Demektir?
Miras hukukunda atanmış mirasçı, miras bırakan kişinin kendisinin kararı ile mirasının belirli bir kısmını ya da tamamını bıraktığı belirli kişilere denilmektedir.
Miras Davalarında Verdiğimiz Hizmetler
Miras hukuku ve miras davaları ile alakalı müvekkillerimize aşağıdaki hizmetleri vermekteyiz. Bunlar ;
- Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuu)
- Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası
- Mirastan Yoksunluğun Tespiti Davası
- Terekenin Korunmasına İlişkin Davalar
- Mirasta Tenkis Davası
- İstihkak Davası
- Denkleştirme Davaları
- Terekenin Korunmasına İlişkin Miras Davaları
- Ketm-i Verese Davası
- Muris Muvazaası Davası
- Miras Hakkına Tecavüz Davaları
- Mirasçı ya da Mirasçıların Gaipliğine Karar Verilmesi Davası
- Miras Sözleşmelerinden Kaynaklı Miras Davaları
- Mirasbırakanın Gaipliğine Karar Verilmesi Davası
- Mirasın Paylaştırılması İle Alakalı Davalar
- Miras Taksiminin İptali Davası
- Mirasın Reddi Davaları
- Mirasın Reddi Kararının İptali Davaları
- Tereke Borcundan Kaynaklanan Miras Davaları
- Borçlu Mirasçıya Kayyım Atanması İle Alakalalı Miras Davaları
- Vasiyetnamenin İfası ve Vasiyetnamenin İptali Davaları
- Tapu İptal Davası
- Miras Sözleşmelerinin İptali Davası
- Taksim Davaları
- Veraset Belgesi Davaları
Mirasta Saklı Pay Nedir?
Miras bırakan saklı paylar oranında mirasçılarına miras bırakmak zorundadır. Miras hukukunda yer alan saklı pay ise mirasçıların haklarını korumaya yönelik olan bir miras oranıdır. Mirasçıların saklı payları yasal miras payları üzerinden hesaplanır. Kanunda yer alan saklı payın amacı mirasçıların miras haklarının tamamına tecavüz edilmemesini önlemektir. Vefat eden mirasçı , miras bırakacağı mallarının bir kısmında tasarruf imkanı vardır.
Saklı Paylı Mirasçılar Kimlerdir?
Miras bırakanın müdahale edemeyeceği yasal mirasçıları aynı zamanda saklı pay hakkına sahip mirasçılardır. Bunlar ;
- Miras bırakan kişinin altsoyları (çocuklar, evlat edinilen çocuklar, torunlar, torunların çocukları.. gibi)
- Miras bırakan kişinin baba ve annesi
- Miras bırakan kişinin eşi
Bu mirasçılar vefat eden murisin eğer mirasçılıktan çıkarmadı ise mecbur miras bırakacağı mirasçılarıdır ve bu yasal mirasçıların miras haklarına muris aksi mümkün olmadıkça müdahalede bulunamaz.
Elbirliği Mülkiyetinin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi
Mirasçılar miras bırakılan mal varlığı değeri üzerinde elbirliği ile mülkiyet hakkına sahiptirler. Bir mirasçı, bu malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunursa sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunur. Hakimin belirlediği süre içinde itirazlarını bildirirler. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.
Mirasta Saklı Pay Oranları Nedir?
Miras hukukunda saklı pay oranları şu şekildedir;
- Miras Bırakanın Altsoyu : Miras bırakan kişinin altsoy ve onun altsoyları için saklı pay oranı yasal mirasçı oranının yarısıdır.
Örneğin ; Sadece bir milyon lira değerinde bir parası olan ve vefat eden bir babayı ele alalım. Vefat eden babanın eşinin de vefat ettiğini ve geriye 4 çocuğu kaldığını varsayalım. Normal durum da her çocuğa yasal miras payı olarak 250.000 TL miras payı kalacaktı. Çünkü her çocuğun yasal miras payı 4 kardeş olduklarından dolayı ¼ olacaktır. Ancak baba parasının tamamını ölmeden önce bir çocuğuna bırakması durumda devreye saklı pay girecektir. Saklı pay oranı altsoylarda yasal miras pay oranının yarısı kabul ettiğimize göre babanın miras bırakmadığı her çocuğunun saklı pay miras hakkı 1/8 yani 125.000 TL’dir. Bu haklarını alabilmek için dava açabileceklerdir.
- Miras Bırakanın Anne ve Babası : Miras bırakan kişinin baba ve annesinin her biri için ayrı ayrı yasal miras paylarının ¼ ü saklı miras payı olarak kabul edilir.
- Miras Bırakanın Eşi : Miras bırakan kişinin eşi için saklı pay oranı ise durumlara göre değişkenlik gösterir. Bunlar ;
- Miras bırakanın eşi hayatta ise ve miras bırakanın altsoyu ile mirasçı olarak kalmışsa saklı pay oranı yasal miras payının tamamına denktir.
- Miras bırakanın eşi hayatta ise ve miras bırakanın baba ve annesi ile mirasçı olarak kalmışsa saklı pay oranı yasal miras payının yine tamamın denk olacaktır..
- Miras bırakanın eşi hayatta ise ve miras bırakanın 3. Zümre mirasçıları ile yani ; birinci ve ikinci zümreden mirasçı kimse yok ise miras bırakanın amca, hala, dayı ya da bunların çocukları ile mirasçı olarak kalmışsa saklı pay oranı yasal miras payının ¾’ üne denktir.
Tenkis Davası Nedir?
Miras bırakan kişinin malları üzerinde belli bir tasarruf yani harcama özgürlüğü vardır. Mirasının tamamını ya da tasarruf özgürlüğünü aşacak kadarında tasarruf yapmışsa saklı pay sahibi olan mirasçılar tenkis davası ile saklı payları kadarını alabilirler. Saklı payı olan mirasçıların miras haklarına yapılan bu tecavüz tenkis davası ile giderilir.
Tenkis Davası Ne Zaman Açılabilir ?
Tenkis davası ancak miras bırakacak olan kişinin(murisin) vefat etmesiyle açılabilir. Tenkis davası mirasçıların miras haklarının tecavüze uğradığını öğrenmelerinden itibaren bir yıl ve her halde mirasın açılmasından itibaren on yıl içinde açılabilecektir. Miras bırakacak kişi sağ iken tenkis davası açılamaz. Her ne kadar murisin sağlığında yapmış olduğu mirastan mal kaçırma işlemi mirasçılar tarafından bilinse de tenkis davası miras bırakanın vefatı ile açılabilir.
Veraset İlamı/Mirasçılık Belgesi ve İntikal İşlemleri
Veraset ilamı mirasçılara verilen bir belgedir ve miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıların miras üzerinde ne oranda payları olduğunu gösterir. Miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıları veraset ilamını noter kanalıyla alabildiği gibi Sulh Hukuk Mahkemesine de başvurarak alabilir..
Noter aracılığı ile veraset ilamı verilmesi için tüm mirasçılar Türkiye’de ikamet ediyor olmalı ve yabancı uyruklu kişiler olmamalıdır.
Mirasçıların noterlikten alınan veraset ilamına sulh hukuk mahkemesi aracılığıyla itiraz etmeleri mümkündür.
Vasiyetname
Miras bırakanın bıraktığı miras ile ilgili paylaşım esaslarını ve kuralların kendi isteklerine göre düzenlenmesini talep ettikleri sözlü beyan ya da yazılı sözleşmeye vasiyetname denir. Vasiyetname ölüme bağlı tasarruftur. Vasiyetnamelerde irade beyanının karşı tarafa ulaşmasına ve karşı tarafın da bunu kabul etmesine gerek yoktur. Bunun yanı sıra mirasçı şartları serbestçe ölümün gerçekleşmesine kadar her zaman belirlemekte serbesttir. Bu serbestiyi kısıtlayan düzenlemeler geçerli değildir.
Resmî Vasiyetname
Resmi vasiyetname, resmi memurlar ve iki tanığın katılımıyla birlikte düzenlenen vasiyetname türüdür. Miras bırakan vasiyetname ile düzenlenmesini istediği isteklerini sözlü ya da yazılı bir şekilde memura bildirir. Resmi memurun hazırladığı vasiyetname miras bırakana okunur ve imzalatılır. Tanıklar da vasiyetin okunduğunu onaylayarak imzalar. Memur bu vasiyetnameyi muhafaza altına alır.
El Yazılı Vasiyetname
Miras bırakan tarafından el yazılı ile hazırlanır. Tarih belirtilir ve imza atılır. Burada imza da el yazısı ile atılmalıdır. İmza kaşe ya da parmak izi şeklinde olmamalıdır. Kişinin yazdığı bu vasiyetnameyi istediği şekilde muhafaza etmesi mümkündür. Bununla ilgili bir şart mevcut değildir.
Sözlü Vasiyetname
Bu vasiyetname türü olağanüstü durumlarda yapılması mümkün olan bir türdür. Yazılı ya da sözlü bir şekilde yapılamayan vasiyetname bu şekilde düzenlenir.
Sözlü vasiyetname miras bırakan tarafından iki tanığa isteklerin bildirilmesi yoluyla yapılır. Ve tanıklar vasiyeti yazıya dökerek belgelendirirler. Oluşturulan bu belge sulh veya asliye hukuk mahkemesine götürülerek durum ve vasiyetnamenin düzenlediği koşullar anlatılır.
Bir diğer yöntem ise miras bırakanın istekleri sözlü olarak hâkime iletilir. Hakim bu istekleri tutanak tutarak belgelendirir.
İntikal İşlemleri
Miras bırakanın mirasçılarına bıraktığı ve tapuya kayıtlı taşınmazların mirasçılara geçmesine intikal denir. Bunun için öncelikle mirasçıların veraset ilamını almaları gerekir. Bu şekilde mirasçı oldukları ispatlanmış olur. Mirasçılar intikal işlemelerinin gerçekleşmesi için veraset ilamının yanı sıra bir de veraset beyannamesi almaları gerekir. Vergi dairesine başvuru yapılarak veraset ve intikal vergisi sebebiyle veraset beyannamesini alırlar. Bu işlemi de yapan mirasçı bu işlemlerin ardından beyannameyi alarak tapu müdürlüğüne mirasta intikal işlemi için başvuruda bulunması gerekir.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi taraflardan birinin bakıma ihtiyacı olan kişiye ölünceye kadar bakma ve onu gözetmekle diğer tarafı ise bir malvarlığı değerlerini devretme borcu yükleyen bir sözleşmedir. Ölünceye kadar bakım sözleşmesi saklı pay sahiplerinin haklarını zedelemeyecek şekilde düzenlenmelidir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin konusu olan mallar bakım alacaklısının kendisine ait olan mallar olmalıdır. Eğer üçüncü bir kişiye aitse o kişinin de muvafakati gerekecektir. Bunun yanında bakım alacaklısı ileride malik olacağı malları da sözleşmeye konu edebilir.
Tarafların Sözleşme Gereğince Borçları/Edimleri Nelerdir?
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılıklı iki tarafa da hak ve borçlar yükleyen bir sözleşmedir. Bakım borçlusu bakım alacaklısı ölünceye dek ona bakma ve özen gösterme borcu altına girerken, bakım alacaklısı da bunun karşılığında malvarlığı ya da malvarlığı değeri borçlanmış olur.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılıklı iki tarafa da hak ve borçlar yükleyen bir sözleşmedir. Bakım borçlusu, bakıma muhtaç kişinin bakımı için gereken her türlü ihtiyacını karşılamalıdır. Bakım borçlusu bakma ve özen gösterme borcunu gereği gibi yerine getirmelidir. Bakım alacaklısının malvarlığını veya malvarlığında bulunan bazı değerleri devretmekle yükümlüdür.
Muris Muvazaası Davası
Muvazaa tarafların aralarında üçüncü kişileri aldatmak amaçlı yaptıkları, görünüşteki işlemin geçerli olduğu fakat kendi aralarında geçerliliği olmayan hukuki işlemlerdir. Muris muvazaası da kişinin mirasçısını aldatmak amacıyla yaptığı ve amacının mirasçıdan mal kaçırma olduğu bir muvazaalı işlem türüdür. Burada yapılan karşılıksız kazandırmalar yani bağışlar satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak gösterilerek mirasçıdan mal kaçırılmaktadır. İşlemin muris muvazaası olarak adlandırılması için görünüşteki işlem ile arka planda yapılan işlemin birbirine uymuyor olması, kişilerin mal kaçırma kastıyla hareket etmeleri gerekir.
Bu noktada görünüşte yapılan satış sözleşmesi, tarafların gerçek iradelerini yansıtmaması sebebiyle muvazaalı işlem olduğundan yapılan bu işlem doğrultusunda yapılan tescilin de yolsuz oluşundan kaynaklı yolsuz tescilin iptai talep edilir.
Arka planda yapılan bağışlama işlemi ise şekil şartlarını karşılamamasından dolayı geçersizdir. Tapulu taşınmazların resmi sözleşme biçiminde düzenlenmesi zorunludur. Muris muvazaası davalarında durumdan mağdur olan kişiler muvazaalı işlemin tespiti ve yapılan tescilin yolsuzluğundan dolayı yolsuz tescilin iptalini talep edebilirler.
Ortaklığın Giderilmesi Davası
Miras bırakan kişi mirasını bıraktığı zaman mallar mirasçılar üzerine ferdi olarak geçmemektedir. Mirasçılar, miras bırakanın malları üzerinde elbirliği ile mülkiyet hakkına sahip olurlar. Mirasçılar mirasa konu mallardaki ortaklığı gidermek için ortaklığım giderilmesini davasını açabilirler.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale-i şuu davası (ortaklığın giderilmesi davası), mirasçı olan bir kişinin mahkemeye başvurması ile açılır. Ortaklığın giderilmesi davasını açacak olan kişi kendi hazırlamış olduğu dilekçe ile ya da uzman miras avukatı tarafından hazırlanan bir dava dilekçesi ile Sulh Hukuk Mahkemesi’nde davayı açabilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasını Kimler Açabilir?
Ortaklığın giderilmesi davasını herhangi bir mirasçı açabilir. Mirasçı olan herhangi bir paydaş davayı açabilecektir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Davalı Kimdir?
Ortaklığın giderilmesi davasını mirasçılardan bir kişi ya da birkaçı açabilir. Davayı açmayan diğer mirasçılar da açılacak olan ortaklığın giderilmesi davasında davalı olarak gösterilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Zaman Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davası her zaman açılabilmektedir. Yani mirasçı sıfatı olan kişiler ya da mirasçı sıfatı olan kişilerden herhangi biri ortaklığın giderilmesi(izale-i şuu) davasını dilediği zaman görevli mahkemeden talep edebilecektir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Mirasçılardan herhangi biri yetkili olan Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ortaklığın giderilmesi amacıyla davayı açabilecektir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?
Ortaklığın giderilmesi davası mahkeme tarafından ortalama 3 ay gibi bir süre içerisinde karara bağlanabilmektedir. Ancak mahkemenin verdiği kararı taraflardan biri itiraz edip Yargıtay’a götürürse bu süreç uzayacaktır.
Terekenin Tespiti Davası Nedir?
Tereke, bir kimsenin ölümünden önceki maddi malvarlığını oluşturan unsurların tamamına denilmektedir. Terekenin tespiti davası ise miras bırakanın mal varlığının tam olarak ne olduğunun bilinmediği hallerde mirasçıya ne kadar bir miras kaldığının tespit edilmesi için açılan davadır. Bunun yanı sıra ölüme bağlı tasarruflarda örneğin vasiyetnamede herhangi bir haksızlığın oluşup oluşmadığının tespiti de bu dava yolu ile sağlanır.
Mirasta Tenkis Davası Nedir?
Bu dava mirasta mal kaçırma halinin önüne geçmek için açılan bir dava türüdür. Miras bırakanın yapmış olduğu miras hakkına tecavüz durumlarında mağdur kişinin tenkis davası yoluna gitmesi mümkündür. Miras bırakan bazı hallerde saklı pay sahibi mirasçıların haklarını zedeleyecek şekilde işlem yapmış olabilir. Saklı pay sahibi mirasçı miras bırakanın yaptığı tasarruflara karşı miras payları belirli oranlarda korunan mirasçılardır.
Mirasta Mal Paylaşımı
Miras paylaşımında zümre sistemi mevcuttur. Buna göre birinci zümrede miras bırakanın altsoyu bulunur. İkinci zümre murisin annesi ve babasıdır. 1.derecede hiçbir mirasçının bulunmaması halinde ikinci zümre mirasçılar arasında dağıtım yapılır.
Üçüncü zümre mirasçılıkta ise büyükanne ve büyükbaba mirasçı konumuna gelmektedir. Burada birinci ve ikinci derecede mirasçının bulunmadığı durumlarda üçüncü derece mirasçılar hak sahibi olmaktadır. Miras sahibinin kendinden önce vefat eden büyükanne ve büyükbabası varsa onların yerini altsoy mirasçılar alır.
Bunun haricinde belirtmek gerekir ki eş herhangi bir zümre mirasçısı değildir. Sağ kalan eş hangi derecenin (zümrenin) mirasçılık hakkı var ise, o zümreyle birlikte mirasçı olur.
Mirastan Feragat
Mirastan feragat, mirastan vazgeçme anlamı taşır. Mirastan feragat, miras bırakan kişi ile mirasçısı arasında yapılacak bir sözleşme ile mümkündür. Bu sözleşmenin adı da mirastan feragat sözleşmesidir. Bu sözleşme ile miras bırakanın vefatı halinde mirasçının mirastan bir hak talep etmemesi amaçlanır. Mirasçı belli bir hak alarak da bu sözleşmeyi imzalayabilir, hiçbir hak iddia etmeden de bu sözleşmeyi imzalayabilir. Mirastan feragat eden mirasçı Türk Medeni Kanunu’nun 528. Maddesi uyarınca mirasçılık sıfatını kaybeder.
Reddi Miras (Mirasın Reddi) Nedir?
Mirasçıların mirastan kalan alacakları ve borçları reddetmesine reddi miras denir. Miras bırakan vefat ettikten sonra miras kendiliğinden mirasçılara geçecektir. Miras bırakanın malvarlığının yanında borçları da mirasçılarına kalacaktır. Miras bırakan kişinin ölümünün ardından yasal mirasçıları ya da atanmış mirasçılar mirası kabul etme veya reddetme hakkına sahiptir.
Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Yasal mirasçılar ya da atanmış mirasçılar, mirası reddetme talebi için üç aylık süre içerisinde Sulh Hukuk Mahkemelerine yazılı veya sözlü beyanlarını ileterek reddi mirası yapabilirler. Mahkemeden reddi miras ile alakalı belge alınabilir.
Reddi Miras Süresi Nedir?
Mirasçıların mirası reddetmesi için geçerli süre 3 aydır. Bu süre içerisinde miras, mirasçılar tarafından reddedilmezse reddi miras gerçekleşmez. 3 aylık zamanaşımı süresi mirasbırakanın ölümü ile başlar.
Miras Avukatı Ücreti
Vekâlet ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl en alt sınır olarak güncellenmekte olan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” uyarınca düzenlenmektedir. Dolayısı ile davaya bakacak olan avukatın vekalet ücreti tarifede belirtilen ücretlerin altında olamaz.
Her hukuki işlemin mahiyeti birbirinden farklıdır. Bu sebeple belirlenecek ücrete etki eden birçok etken bulunur. Bu noktada Üsküdar avukat ücreti konusunda
- İşin kapsamı,
- İşlerin çeşitliliği,
- Sürecin uzunluğu,
- Karmaşıklığı
Gibi hususla çerçevesinde İstanbul Barosunun belirlemiş olduğu avukatlık asgari ücret tarifesi gözetilerek ücretlendirme yapılır.
Anadolu Yakası Miras Avukatı
İstanbul avrupa yakası Beşiktaş’ta bulunan ofisimizle ; Ümraniye, Maltepe , Çekmeköy , Kadıköy, Tuzla, , Üsküdar, Beykoz, Gebze başta olmak üzere İstanbul Anadolu yakasında bulunmakta olan tüm diğer tüm ilçelerde miras hukuku ve miras davalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz. Miras davası olan kişilerin miras davalarına bakan uzman miras avukatı tutmaları önemlidir.
Avrupa Yakası Miras Avukatı
İstanbul Avrupa yakası Beşiktaş ilçesinde bulunan ofisimizle ; Şişli , Esenyurt , Bakırköy , Beşiktaş , Beylikdüzü, Çağlayan, Mecidiyekö, Fatih, Avcılar , Beyoğlu, Sarıyer başta olmak üzere İstanbul Avrupa yakasında bulunan tüm diğer ilçelerde miras davalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz. Miras davası olan kişilerin miras davalarına bakan uzman miras avukatı tutmaları önemlidir.
Miras Davaları Sık Sorulan Sorular
Mirasçı Kime Denir ?
Mirasçılar yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olarak ikiye ayrılır. Kanunen yasal mirasçılar ; miras bırakacak olan kişinin kan hısımları yani genellikle vefat eden kişinin çocukları ve eşi bazı durumlarda annesi, babası ve diğer yakınları olarak bahsedilebilir. Atanmış mirasçı olarak bahsettiğimiz ise miras bırakan kişinin ölmeden önce mirasçı olarak seçtiği kişilerdir.
Reddi Miras Yapınca Ne Olur?
Reddi miras ile mirasçılar tarafından miras tümüyle reddedilmiş sayılır. Miras, mirasçılar tarafından kabul edilmediği için istisnalar dışında miras bırakanın ne borçları ne de malları mirasçılara kalmaz.
Reddi Miras Yapılmazsa Ne Olur?
Mirasçıların mirasın reddi için üç ay içerisinde başvuru yapmamaları halinde yani reddi miras yapılmazsa mirasçılar mirası miras payları oranında tüm alacakları ve borçlarıyla birlikte kabul etmiş sayılırlar. Miras mirasçılara intikal eder.
Reddi Miras Ücreti Nedir?
Reddi miras için mirasçıların noterler veya sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapması gerekir. Reddi miras beyanı için ücret alınmaz.
Miras Avukatı İstanbul
Miras avukatı tabiri halk arasında sıkça kullanılan bir tabirdir. Resmiyeti yoktur. İstanbul ilinde yaşayan kişilerin miras davası avukatı olarak aradıkları miras avukatının da İstanbul’da yaşadıkları yere yakın olmalarını talep edebilmektedirler.
Miras Avukatı Ne Yapar ?
Miras avukatı miras davaları ile uzman olarak ilgilenen kişidir. Miras avukatı olarak davada görev yapan avukat kişilerin miras davalarında olabilecek tüm riskleri gidermek ve davanın en doğru ve en hızlı şekilde bitmesini sağlamak üzere çalışmalar yapmaktadır.
Miras Avukatı Ne İş Yapar?
Miras avukatı yazımızda da bahsettiğimiz üzere miras davalarında uzmanlık gösteren avukatlardır. Avukatlığın her alanında dava türünde uzmanlaşmış ve tecrübesi olan avukatlarla çalışılması önem arz etmektedir. Miras davalarında uzman miras avukatı tutulması kişiler için önem arz etmektedir.
Miras Davası Ne Kadar Sürer?
Miras davaları kendi içerisinde bir çok ayrı dava olarak çeşitlilik göstermektedir. Mahkemenin yoğunluğu, mirasçıların sayıları, dosyanın niteliği gibi durumlara göre davanın süresi değişkenlik göstermektedir. Miras davaları için öngörülen süreler noktasın miras avukatına danışarak öğrenebilirsiniz.
Vefat Eden Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder?
Vefat eden murisin eğer mirasçıları reddi miras yapmamış ise yani mirasçıları mirası kabul etmişse murisin malvarlığını ve borçlarını kabul etmiş sayılırlar. Ölen kişinin kredi borcunu eğer mirasçılar mirası kabul etmişlerler ise mirasçılar ödemek durumundadır.
Ölen Kişinin Hayat Sigortası Varsa Ne Olur?
Hayat sigortası yaptıran kişi vefat ederse sigorta poliçesinde yazan meblağ sigorta şirketi tarafından mirasçılara ödenebilecektir.
Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır?
Miras, miras bırakacak olan kişinin vefat etmesiyle mirasçılara geçer. Reddi miras ile miras kabul edilmeyebilir. Miras birinci dereceden mirasçılar tarafından reddedildikten sonra miras iflas hükümleri doğrultusunda tasfiye olur.
Mirasın Reddi Altsoya Geçer Mi?
Miras mirasçılar tarafından reddedildiğinde miras payı altsoya geçer. Mirası reddeden ölmüş gibi sayılır. Ancak alt soylarının hepsi aynı dilekçede mirası reddedebilir.
Boşanan Eşin Miras Hakkı Var Mıdır?
Türk Medeni Kanunu uyarınca boşanan eşin mirasta hakkı bulunmamaktadır. Ancak her ne kadar boşanan eşin miras hakkı olmasa da çocuklarının miras payı bakidir.
Boşanma Mirasçılığı Etkiler Mi?
Boşanma mirası direkt etkilemektedir. Boşanan eşler birbirlerine mirasçı olamamaktadır. Türk Medeni Kanunu 181. Maddesinde bu durum hükme bağlanmıştır.
Devlet Nasıl Mirasçı Olur?
Miras bırakacak kişinin geride hiçbir mirasçısı yoksa ve miras bırakan vefat etmeden herhangi bir mirasçı atamamış ise devlet mirasçı sıfatıyla mirasa el koyacaktır. Kişinin vefat etmesinin ardından herhangi bir mirasçısı varsa devlet mirası devralamaz. Miras bırakan kişi mirasının bir kısmı için mirasçı ataması durumunda atamadığı kısma yine devlet mirasçı sıfatıyla el koyabilir.
Kişi Mirastan Nasıl Çıkarılır?
Mirastan mahrum bırakma (mirastan ıskat), miras bırakan kişi mirasçılarından birini ya da tamamını mirasından mahrum etmek istiyorsa vasiyetnamesinde bu durumu belirtmek zorundadır. Mirastan mahrum bırakma (mirastan çıkarma) ancak vasiyetname ile gerçekleşebilir.
Miras Davası Açarken Avukat Tutmak Zorunlu Mu?
Miras davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak miras davaları özel uzmanlık gerektiren bir dava türüdür. Bu yüzden miras davasında kişi hak kaybı yaşamak istemiyorsa uzman bir miras avukatından hizmet almalıdır. Avukatlıkta şehir sınırı olmadığı için Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir ya da herhangi bir şehrinde görülen davanıza miras avukatı tutabilirsiniz.
Kardeşten Kardeşe Miras Kalır Mı?
Kardeşini kaybeden kişiye miras belirli şartlarda kalabilmektedir. Kardeşin miras payı söz konusu olacaksa vefat eden kardeşin anne babasının hayatta olmaması gerekir. Vefat eden kişinin anne ve babası hayatta ise miras direkt anne ve babaya kalır. Vefat eden kişinin annesi, babası, büyükannesi ve büyükbabasından kimse hayatta değilse miras kardeşlere kalır.
Kardeşin Saklı Pay Miras Hakkı Var Mıdır?
Miras hukukunda saklı payı olan mirasçılar ; vefat edenin çocukları, eşi, torunları, torun çocukları, annesi ve babasıdır. Ancak kardeşlerin, kardeşlerin çocuklarının mirasta saklı pay hakları yoktur.
Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Vefat edenin çocukları yani kardeşler birinci zümre mirasçılardır. Miras eğer anne ve baba vefat etmişse kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Eğer çocukların anne babasından birisi hayatta ise mirasın ¾ ünü eşit olarak paylaşacaktır.
Kimsesi Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır?
Ölen kişinin mirası eğer çocuğu, eşi, annesi, babası, büyükannesi, büyükbabası, kardeşleri ya da akraba hısımlarından hiçbiri yoksa miras devlete kalacaktır.
Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır?
Ölen kişinin çocuğu yok ise kişinin mirası nikahlı eşine , eğer anne babası hayatta ise miras hem eşine hem de anne ve babasına kalacaktır.
Mirastan Feragat Sözleşmesinden Dönmek Mümkün Müdür?
Mirastan vazgeçen kişinin sözleşmeden dönme hakkı vardır. Mirastan vazgeçen mirasçı miras bırakan kişiden belirli bir bedel alarak ya da belirli bir bedel almadan mirastan vazgeçebilir. Miras bırakan kişi mirasçısına bu bedeli ödemediği taktirde mirasçı da mirastan feragat sözleşmesinden dönebilir yani sözleşmeden cayabilir.
Mirastan Feragat Sözleşmesi Kimler Arasında Yapılır?
Mirastan feragat sözleşmesi miras bırakan kişi(muris) ile mirastan feragat etmek isteyen mirasçı ya da mirasçılar arasında gerçekleşir.
Miras Avukatı Ücreti 2022
Avukatlar ister miras avukatı olsun ister başka davalara bakan uzmanlığı başka davalar üzerine olan avukatlar olsun Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’nun güncelleyererek her sene belirlediği 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' altında ücret alamazlar.
Beşiktaş Miras Avukatı
İstanbul Avrupa yakası Beşiktaş ilçesinde bulunan hukuk büromuz ile miras davalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz. Miras davalarına uzman miras avukatı olan avukat tutulması kişiler için önemlidir.
Mirastan Feragat Edilirse Ne Olur?
Mirasçı mirastan feragat edebilmektedir. Mirasçı mirastan feragat ettiğinde miras bırakan vefat ettiğinde mirastan pay alamamaktadır. Miras, mirastan feragat eden mirasçı dışında kalan mirasçıların arasında paylaştırılacaktır.
Kız Çocuğu Mirastan Ne Kadar Pay Alır?
Türk Medeni Kanunu’nda miras bırakan eğer ayrı bir vasiyet düzenlememiş ise mirasçı erkek çocuk ve mirasçı kız çocuk arasındaki miras payı eşittir.
Üvey Evlat Mirasçı Mıdır?
Miras bırakanın öz çocukları mirastan pay alır. Miras bırakanın iki ayrı eşinden bile olsa öz çocuklarının tamamı miras payı alacaktır. Ancak üvey çocukların miras hukukunda miras hakkı bulunmamaktadır.
Dededen Kalan Miras Nasıl Paylaşılır?
Türk Medeni Kanunu kapsamında ve miras hukuku uyarınca miras bırakanın mirası öncelikle birinci derece mirasçılarına kalmaktadır. Çocukların tamamı eşit miras payına sahiptir. Eğer dede kendi altsoyundan sonra vefat ederse ölen kişinin çocukları olan torunlarına miras kalabilmektedir.
Vasiyetnamenin Geri Alınması Mümkün Müdür?
Vasiyetçi istediği zaman herhangi bir sebep belirtmeden bıraktığı vasiyetnamesinden dönebilir. Vasiyetname bırakan kişinin, eğer vasiyetname ile bırakmak istediği malının üzerinde tasarruf(harcama) etmesi halinde vasiyetname geri alınmış kabul edilir.
Miras Kalan Para Bankadan Nasıl Alınır?
Mirasçı miras kalan parayı bankadan miras payı oranında çekebilir. Ancak bankaya giderken mirasçılık belgesini ve vergi ile işlemlerini hallettiğini gösteren veraset ilişiği yoktur yazısını yanında götürmelidir.
Miras Kalan Ev ve Arsa Nasıl Paylaştırılır?
Miras kalan ev mirasçılar arasında payları oranında paylaştırılacaktır. Miras kalan ev sağ kalan eş ve çocuklara kalır. Eş sağ değilse mirasın tamamı çocuklarına eşit paylarla intikal eder. Bu tür konularda uzman miras avukatından ya da uzman gayrimenkul avukatından danışmanlık alınması mirasçılar için önem arz etmektedir.
Miras Kalan Evi Üzerinize Nasıl Alabilirsiniz?
Mirasçılardan herhangi bir kişi, miras kalan evi tapu sicil müdürlüğüne başvuruda bulunarak mirasçılar üzerine alabilir. Bu başvuru esnasında mirasçının mirasçılık belgesi, kimliği, miras bırakana ait veraset belgesi, mirasçının fotoğrafı ve zorunlu deprem sigortası gibi belgeleri tapuya teslim etmesi zorunludur.
Miras Kalan Ev Nasıl Satılır?
Miras mirasçılara intikal ettikten sonra tüm mirasçıların imzası ile miras kalan ev(daire) satılabilir. Bu satış işlemi için mirasçıların mirasçılık belgesi, nüfus cüzdanı fotokopileri ve veraset belgesinin ibraz edilmesi şarttır.
Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Miras eğer miras bırakanın vasiyetnamesi yok ise kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır.
Mirasçılardan Biri İmza Vermezse Satış Olur Mu?
Mirasın mirasçılara intikalinin ardından mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan mallar satılabilmektedir. Ancak mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermezse satış gerçekleşmez. Bu durumda miras malları üzerinde satış olması için ortaklığın giderilmesi davası ile ortaklık son bulup satışın önü açılabilir.
Mirasçı Kendi Payını(Hissesini) Satabilir Mi?
Mirasçılar arasınd mirasın sadece intikali gerçekleşmişse miras payının mirasçılar dışında birisine satışı ve devri yasaktır. Mirasın sadece intikalinin yapılmış olma durumunda miras payının devri ancak diğer mirasçılara mümkündğr. Mirasçıların iştirak hali bozulduktan sonra miras payı satılabilir.
Miras Paylaşımında Anlaşmazlık Olursa Ne Olur?
Miras paylaşımında anlaşmazlık durumunda mirasçıların kendi payları adına dava açma hakkı bulunmaktadır. Mirasçılar arasında mirasın paylaşılmasında her ne kadar anlaşmazlık olsa da dava açılarak bu sorun çözülebilir
Miras Davasında Mahkeme Masrafını Kim Öder?
Miras davası ile alakalı anlaşmazlıklarda mirasçılardan herhangi biri dava açabilir. Miras davasında mahkeme masrafı da davayı açan mirasçı ya da mirasçılar tarafından ödenir.
Mirasçılardan Biri Tek Başına İntikal Yapabilir Mi?
Ölen kişinin mirasının mirasçılara intikal edilmesi için mirasçılardan herhangi birisinin ya da mirasçıların tamamının talebiyle gerçekleşebilir. Miras intikalini tek mirasçı yapabilecektir.
Miras Davası Zamanaşımı Süresi Nedir?
Miras hukukunda bir çok miras davası bulunmaktadır. Miras davalarının her birinin ayrı ayrı dava açmak için zamanaşımı süreleri bulunmaktadır. Miras sebebiyle istihkak davasında miras bırakanın ölmesinden ya da vasiyetnamesinin açılmasından itibaren 10 yıl içerisinde açılması gerekmektedir.
Mirasçılardan Biri Miras Malını Satabilir Mi?
Mirasın mirasa intikal olmasından sonra miras malının bir başka kişiye tek başına satması intikal aşamasında mümkün değildir. Bu devir için tüm mirasçıların imzasını alması gerekmektedir.
Miras Hakkımı Almak İçin Ne Yapmalıyım?
Mirasçı , miras hakkını almak için ve mirasın paylaşılması için önceliklar mirasçılık belgesini çıkarmalıdır. Eğer miras bırakan ya da diğer mirasçılar tarafından miras payına bir tecavüz durumu oluşmuşsa miras avukatına danışıp dava açarak haklarını geri kazanabilir.
Mirastan Mal Kaçırma Nasıl Tespit Edilir?
Mirastan mal kaçırma durumu mahkemede tespit edilecektir. Mirasçı ya da mirasçılar mirastan mal kaçırma iddialarını mahkemeye bildirir ve mahkemede gerekli durumlarda gerekli kurumlara yazı yazarak miras bırakan kişinin mal varlığındaki değişiklikleri kontrol eder. Mahkemede görülen davada tüm şartlar yerine gelmişse miras hakkınızı mahkeme kanalıyla geri alabilirsiniz.
Miras Avukatı Arıyorum
Miras davası olan kişiler genellikle davalarına miras avukatı aramaktadır. Kişiler miras davasına uzman miras avukatı tayin edebilirler. Miras avukatı miras hukukunda uzmanlık gösteren avukattır. Miras davası süreci ve miras davası ile tüm şartlara hakim olan miras avukatı tutmanız miras davanız için önem arzetmektedir.
Miras Avukatı Arıyorum, Nasıl Bulabilirim?
Miras avukatı arayan kişilerin davalarına miras avukatı tutmak istemeleri uygulamada sık karşılaşılan bir durumdur. Miras davasına bakan avukatın uzman miras avukatı olması önemlidir. Kişiler miras davalarında deneyimli miras avukatı tercih edebilirler.
Miras Avukatının Ücreti Nedir?
Miras davaları için alınacak avukatlık ücreti için avukatların; Türkiye Barolar Birliği’nin her sene güncelleyerek yayınladığı 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' 2022 yılı tarifesine göre tarifedeki miras davası alt sınır ücretinin altında ücret almaları yasaktır.
İstanbul’un En İyi Miras Avukatını Nasıl Bulabilirim?
En iyi avukat işini en drüst şekilde icra eden avukattır. Türk hukuk sisteminde en iyi miras avukatı, en iyi gayrimenkul avukatı gibi terimler gerçeği yansıtmamaktadır. Avukatlar arasında en iyi avukat kavramını belirleyecek bir kıyaslama söz konusu değildir.
Beşiktaş Miras Avukatı Arıyorum
Miras davasına tercih edilecek avukatın miras avukatı olması görülecek davanızın sizin açınızdan olumlu sonuçlanması açısından önemi büyüktür. Beşiktaş ilçesinde yaşayan kişilerin Beşiktaş bölgesinde görev yapan yani Beşiktaş miras avukatı arayışları uygulamada sık karşılaşılan bir durumdur.
Mirasçı Kimdir?
Miras bırakan kişinin ölmesi ile birlikte terekesinin yani tüm mal varlığının geçtiği kişiler mirasçı olarak adlandırılır. Kanunda gösterilen mirasçılar yasal mirasçılardır. Bunun haricinde kalanlar atanmış mirasçılardır. Atanmış mirasçı ise, miras bırakanın kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını veya tamamını bıraktığı kişi ya da kişilerdir.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir?
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi taraflardan birinin bakıma ihtiyacı olan kişiye ölünceye kadar bakma ve onu gözetmekle diğer tarafı ise bir malvarlığı değerlerini devretme borcu yükleyen bir sözleşmedir. Bakım alacaklısı illaki mülkiyet hakkının devriyle yükümlü olmak durumunda değildir. Malvarlığı değeri üzerinde rehin veya intifa hakkı ile de borçlanabilir. Sözleşmenin tarafları bakım borçlusu ve bakım alacaklısıdır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi kurulurken dikkatli olunması gereken bir sözleşmedir. Bu sebeple oluşma ihtimali bulunan hak kayıplarını önleme amacı ile bir avukat yardımının sağlanması oldukça önem taşır.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Nedir?
Mirasçıların anlaşarak malları paylaşma imkanları bulunmadığı hallerde ve ayrıca söz konusu taşınmazın tapuda kayıtlı mirasçılara, payları oranında aynen taksimi de mümkün olmaması durumunda ortaklığın giderilmesi davası açılarak normalde ortak olunan mallar mahkeme tarafından mirasçılara bölüştürülür.
Miras Avukatı Ne İş Yapar?
Miras avukatı vasiyet ve miras sözleşmelerinin düzenlenmesi, tasarrufun iptali, ecri misil, vakıf kurulması, vasiyetnamenin iptali, veraset ilanı alınması, mirastan feragat sözleşmesinin oluşturulması vb. miras bırakanın ölümüyle birlikte mirasın açılmasından ve hak sahiplerine mirasın intikal etmesine kadar bütün süreci takip ederler.
Miras hukuku, bir kişinin ölümü veya gaipliğiyle birlikte malvarlığının kimlere geçeceği ya da nasıl geçeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Bu noktada ALFA Hukuk Bürosu faaliyet alanı olan miras hukuku alanında müvekkillerine her türlü hukuki desteği sağlamaktadır.
Miras Avukatı Neden Önemlidir?
Kişiler özellikle miras paylaşım süreçlerinde birtakım usulleri yerine getirmeleri gerekir. Bu noktada göz ardı edilen işlemlerin büyük hak kayıplarına yol açması mümkündür. Kişilerin alacakları hukuki destek önemli hak kayıplarını engelleyerek hukuki problemlerin etkili bir şekilde çözülmesi noktasında önem taşır.
Miras Avukatı Arıyorum
Miras hukuku, bir kişinin ölümü veya gaipliğiyle birlikte malvarlığının kimlere geçeceği ya da nasıl geçeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Bu noktada ALFA Hukuk Bürosu faaliyet alanı olan miras hukuku alanında müvekkillerine her türlü hukuki desteği sağlamaktadır.