Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Ve Cezası

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Nasıl İşlenir?

Sosyal medya üzerinden hakaret edilmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur. Twitter, Facebook, İnstagram ve benzeri uygulamalar üzerinden işlenebilir. Sosyal medya uygulamaları üzerinden hakaret içerikli yorum, tweet, DM atmak gibi birçok şekilde işlenebilir.

Hakaret suçu 2 şekilde işlenebilir:

  • Bir kimsenin şeref, onur ve saygınlığını zedelemek için somut bir fiil isnad edilmesi. Örneğin “Bir kişiye yönelik olarak sürekli hırsızlık yapıyor, paralarımızıda o çaldı.” demekle somut bir fiil isnad edilmiştir.
  • Bazı söz ve davranışlarla kişinin rencide edilmesi, küçük düşürülmesi. Örneğin, İnstagram’da bir kişiye “aklı kıt, hayvan” şeklinde yorum atılması hakaret suçunu oluşturur.

Sosyal medya üzerinden bir kişiye yönelik olarak “ geri zekalı, hayvan, aptal, beyinsiz” vb. sözlerde bulunmak hakaret suçunu oluşturur.

Bir kimsenin fiziksel özelliğine yönelik olgu yapılması hakaret suçunu oluşturur. Örneğin, gözleri görmeyen birine “kör” ya da aksayarak yürüyen birine “topal” demek suretiyle sosyal medya üzerinden paylaşım yapılması hakaret suçunu oluşturur.

Ancak beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmaz ya da kaba ve nezaket dışı sözler hakaret suçunu oluşturmayacaktır.

Hakaret suçu, bir kişinin gıyabında da işlenebilir. Yani kişinin yokluğunda hakaret edilmesidir. Bu durumda hakaret suçunun oluşabilmesi için en az 3 kişinin öğrenmesi gerekir. Ancak hakareti duyan kişilerin birbirlerine haber vererek 3 kişinin öğrenmesinin sağlanması değildir. Failin kendisi, 3 kişiye ayrı ayrı veya toplu olarak, bir kişiyi kastederek hakaret etmesi gerekir. Örneğin, mağdurun olmadığı 3 kişilik whatsaap grubunda, mağdura yönelik olarak hakaret edilmesi. 

Sosyal Medyadan Hakaret Suçunun Hapis Cezası Ne Kadardır?

Hakaret suçunun basit şekilde işlenmesi halinde cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası şeklindedir. Ancak sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçları aleni olduğundan, hakaret suçunun cezası 1/6 oranında artırılır.  

Sosyal Medyadan Hakaret Suçunda Cezayı Artıran Haller

Hakaret suçunun;

  • Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret edilmesi halinde verilecek olan cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz.
  • Kişinin siyasi, sosyal veya felsefi düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uymasından ve bu sebeple kutsal saydığı değerlerine hakaret edilmesi halinde verilecek olan cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz.
  • Ancak sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçları aleni olduğundan, hakaret suçunun cezası 1/6 oranında artırılır.

Sosyal Medyadan Hakaret Suçunda Cezayı Azaltan Yahut Kaldıran Haller

  • Kişiye yöneltilen fiilin ispat edilmesiyle birlikte hakaret suçundan bahsedilemez.

Örneğin sosyal medya üzerinden bir kişiye hırsız olduğuna dair bir isnatta bulundunuz. Daha sonra o hırsızlık suçundan o kişiye bir dava açılmışsa ve hırsızlık suçu işlediği kesinleşmişse hakaret suçu oluşmaz.

  • Bir kişi, kendisine karşı yapılmış haksız bir fiile yönelik olarak hakarette bulunmuşsa, cezasında indirim yapılır veya hiç ceza verilmez. Bu haksız fiilin suç olup olmaması önemli değildir.
  • Karşılıklı hakaret söz konusu olduğunda cezada indirim yapılır veya hiç ceza verilmez. 

Sosyal Medyadan İşlenen Hakaret Suçu Nasıl Kanıtlanır?

Sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçu daha kolay ispat edilebilir. Tabi ki somut olayın özelliklerine göre değişebileceği unutulmamalıdır. Sosyal medya uygulamaları üzerinden hakarete uğrayan kişi; ekran fotoğrafı, video kaydı alarak somut delil elde edebilir. Hakaret eden kişinin IP bilgisi mahkemeden talep edilebilir. Aynı zamanda internet servis sağlayıcılarından öğrenilebilir. IP adres bilgisi ile failin kimliği tespit edilebilir. 

Fail sosyal medya üzerinden hakaret paylaşımlarını silmiş veya hesabını kapatmış olabilir. Bu durumda tanıkla ispat yoluna gidilebilir. Ancak tanık olarak gösterilen kişilerin güvenirliliği konusunda hakimde kanaat oluşturması gerekir.

Sosyal Medyadan Hakaret Nereye Şikayet Edilir?

Sosyal medya üzerinden hakaret suçunun takibi şikayete bağlıdır. Mağdurun, hakaret edeni veya hakareti öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanması gerekir. 

Sosyal medya üzerinden hakarete uğrayan kişi kolluk kuvvetlerine veya savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Ancak hakaret suçu bir kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmişse takibi şikayete bağlı değildir.

Hakaret Suçu (Davası) Para Cezası Kaç TL?

Hakaret suçunun basit şekilde işlenmesi halinde cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Sosyal Medya Küfür Cezası Kaç TL?

Hakaret suçunun basit şekilde işlenmesi halinde cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Tazminat?

Fail hakkında hakaret suçundan dolayı mahkumiyet hükmü kurulduktan sonra manevi tazminat davası açılabilir. Manevi tazminat, kişinin hakaret dolayısıyla yaşamış olduğu üzüntü, elem ve toplumdaki saygınlığının zedelenmesi gibi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür.

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu Şikayete Tabi Mi?

Sosyal medya üzerinden hakaret suçunun takibi şikayete bağlıdır. Mağdurun, hakaret edeni veya hakareti öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanması gerekir. Ancak hakaret suçu bir kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmişse takibi şikayete bağlı değildir.

Şimdi ara