Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Naylon (Sahte) Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu Cezası

Naylon (Sahte) Fatura Nedir?

Sahte, Naylon fatura düzenleme suçu, vergi mevzuatında önemli yer tutan ve ciddi sorunlara yol açabilen bir suç türüdür. Naylon fatura aslında var olmayan bir işlemi gösteren faturaların düzenlenmesi veya kullanılmasıdır. Yani gerçekte herhangi bir alım- satım veya hizmet karşılığı olmadığı halde, varmış gibi gösterilen sözde belgelerle bu işlemlerin yapılmış gibi gösterilmesidir.

  • Sahte fatura düzenleme veya kullanma suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıdır (VUK md.359/b).
  • Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza yarı oranında indirilir.

Naylon (Sahte) Fatura Düzenleme ve Kullanma

Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde tanımlanan bu suç, vergi kaçakçılığı kapsamında değerlendirilir. Vergi idaresini aldatma amacı taşıyan bu eylemler, vergi kaybına yol açsa da zorunlu olarak vergi kaybının oluşması şart değildir. Yani, vergi idaresi herhangi bir zarara uğramasalar bile, sahte fatura düzenlemek veya kullanmak yasalara aykırı kabul edilir ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Vergi Usul Kanununu 230. Maddesine göre, sahte bir faturanın sahte fatura düzenleme veya kullanma suçuna neden olabilmesi için şu zorunlu unsurlara sahip olması gerekir:

  • Faturanın düzenlenme tarihi seri ve sıra numarası,
  • Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,
  • Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,
  • Malın veya işin nev’i, miktarı, fiyatı ve tutarı,
  • Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.

Bir fatura sahte olarak düzenlense bile, faturada yukarıdaki zorunlu unsurların mevcut bulunması gerekir. Aksi takdirde fail sahte fatura düzenleme veya kullanma suçu nedeniyle cezalandırılamaz.

Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Arasındaki Fark

Sahte fatura düzenleme veya kullanma suçu, özellikle vergi denetimlerinde sıkça ortaya çıkan ve ciddi mali sonuçları olan bir suçtur. Bu tür faaliyetlerle vergi kaybının yanı sıra, vergi mükelleflerinin adil rekabet koşullarını da bozabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla, bu suçla mücadele etmek ve önlem almak vergi otoriteleri için büyük önem taşır. Sahte fatura düzenleme veya kullanma suçunu işleyenler, vergi incelemeleri veya denetimlerinde tespit edildiklerinde ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu cezalar, mali para cezalarıyla birlikte hapis cezasını da içerebilir. Ayrıca, vergi yükümlülüklerini ihlal eden bu tür eylemler, vergiye olan güveni de zedeler ve vergi sisteminin sağlıklı işleyişini tehlikeye atabilir.

Sahte Fatura Kullanımında Zincirleme Suç Hükümlerinin Uygulanması

Naylon fatura düzenleme suçu birden fazla takvim yılı içerisinde veya birden fazla vergilendirme dönemi içerisinde aynı suçun icrası kapsamında işlenirse Türk Ceza Kanununun 43. Maddesi uygulanacaktır. Buna göre şayet bir kişi birkaç yıl boyunca birden fazla kez sahte fatura kullanma suçunu işlemişse bir cezaya hükmedilir ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.

Aynı takvim yılı içinde değişik zamanlarda tek suç işleme kararı ile işlenen birden fazla sahte fatura düzenleme veya kullanma suçları hakkında da zincirleme suç hükümleri (TCK m.43) uygulanacaktır. Hukuki veya fiili kesintinin var ise zincirleme suç hükümleri uygulanmaz, gerçek içtima hükümleri uygulanır. 

Sahte Fatura (Naylon Fatura) Davasına Hangi Mahkeme Bakar?

Sahte fatura kullanma suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Sahte fatura kullanma suçunda yetkili mahkeme ise ilgili vergi dairesinin bağlı bulunduğu ildeki ceza mahkemeleridir.

Sahte Fatura Suçlarında Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi

Vergi Usul Kanunu’nun 359. Maddesine göre sahte fatura düzenleme veya kullanma suçu nedeniyle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının; soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilir.

Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza yarı oranında indirilir.

Yukarıdaki belirtilen ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttır 

Sahte Fatura Düzenleme veya Kullanma Suçunda Zamanaşımı

Sahte fatura suçları, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Bu suçlarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Şimdi ara