Sanık Nedir?
Sanık kelimesinin anlamı suçlu olduğu sanılan ve bu nedenle kovuşturulan kimsedir. Sanık; ceza davasında yargılanan kişidir. Davanın kovuşturma aşamasına geçmesiyle birlikte yargılanan kişi şüpheli sıfatından sanık sıfatına geçilir.
Müşteki Ne Demek?
"Müşteki", hukukta şikayetçi ya da davacı anlamına gelir ve bir suçtan zarar gördüğünü belirterek yetkili makamlara şikayette bulunan kişiyi ifade eder. Müşteki, ceza soruşturmasının başlatılmasında önemli bir rol oynar ve olayın aydınlatılmasına katkıda bulunur. Ceza yargılamasında müşteki, mağdur olarak kamu adına yürütülen sürece destek sağlayan kişidir, ancak doğrudan davanın tarafı değildir.
Katılan Sanık Ne Demek?
Katılan sanık, suç işlendiğinde suç isnadı altında olan ve kovuşturma evresinde de davaya dahil olmak için başvuran kişidir. Kişi suç isnadı altındayken kendisinin suçun mağduru olduğunu ya da suçtan zarar gören sıfatında olduğunu öne sürebilir. Kovuşturma evresinde davaya dahil olmak isteyen suç isnadı altındaki kişi katılan sanık olarak adlandırılır.
Mağdur Sanık Ne Demek?
Aynı fiil içerisinde hem suçtan zarar gören hem de mağdur olan kişi hakkında suç isnadında bulunulması durumunda söz konusu kişi soruşturma aşamasında “mağdur şüpheli”, kovuşturma aşamasında ise “mağdur sanık” sıfatını haiz olacaktır.
Sanık Müdafii Kimdir?
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2. Maddesine göre şüpheli veya sağın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukata müdafii denir. Ceza yargılamasında şüpheli veya sanık tarafın vekili değil müdafii olur.
Mahkemede Sanık Vekili Nerede Durur?
Davacı ve vekili, hakimin sağ tarafında davalı ve vekili ise hakimin sol tarafında durur. Bir ceza davasında ise sanık hakimin karşısında yer alırken, müşteki/mağdur hakimin sağ tarafında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur.
Sanığın Hakları Nelerdir?
- Sanık ne ile suçlandığını öğrenme hakkına sahiptir.
- Yargılanmada kullanılan dili bilmediği takdirde tercüman tahsis edilmelidir.
- Sanık savunmasını özgür iradesiyle yazılı veya sözlü olarak yapabilir veya susma hakkını kullanma hakkı vardır.
- Sanığın avukat tutma hakkı vardır. İsterse özel bir avukat tutabilir isterse de barodan ücretsiz bir avukat görevlendirilebilir.
- Sanık dava sonrasında verilen kararı temyiz etme yani bir üst mahkemeye taşıma hakkına sahiptir.
Sanık Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?
Sanık sıfatında olan kişilerin davaya katılması hukuken zorunludur. Sanık haklı bir geçerliliği olmadan duruşmaya katılmaz ise davaya zorla katılmalarına karar verilmektedir. Ancak geçerli bir mazeret var ise bu durum duruşma gününden önce mahkemeye bildirilmelidir.
Sanığın Mahkemede İfade Değiştirmesi Durumu
Sanık, emniyet veya jandarma karakolunda soruşturma aşamasında verdiği ifadesini değiştirebilir. Önceki ifadesindeki yanlışlıkları düzeltebilir veya eksiklikleri tamamlayabilir. Ancak, sanığın ifade değişikliği, durumunda buna ne ölçüde ölçüde itibar edileceğine diğer delillerle birlikte hakim değerlendirecektir.
Sanığın duruşmada ifade vermesi halinde, duruşmadaki ifadesi ile önceki ifadesi arasında bir çelişki varsa, hakim huzurunda daha önce verdiği ifadeye dair tutanak okunabilir (CMUK m.247/2).
Beraat Eden Sanığın Vekalet Ücreti Kime Aittir?
Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir. Beraat eden sanık lehine takdir edilen vekalet ücreti avukatının hakkıdır. Bu ücret, avukat ile müvekkil arasında yapılan sözleşmeden kaynaklanan avukatlık ücreti değildir. Buradaki ücret Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hükmedilen vekâlet ücretidir.
Şüpheli ile Sanık Arasındaki Fark Nedir?
Şüpheli, soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcılığınca suç işlediği yönünde şüphe duyulan ve bu sebeple hakkında soruşturma yürütülen kimsedir. Sanık ise kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından suç şüphesi altında olan kişidir.