Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Hangi Mallar Haczedilebilir ?

Hangi Mallar Haczedilebilir?

Alacaklı ile borçlu arasındaki borç ya da ticari ilişki nedeniyle borçlunun borcunu ifa edememesi halinde, alacaklı icra dairesi vasıtasıyla alacak tahsili işlemi başlatabilir. Bu durumda icra dairesi borçluya tebligat çıkartarak alacağın tahsilini talep eder. Borç yasal süresi içinde ödenmezse ve borçlu tebligata itiraz etmezse icra işlemi kesinlecektir. Bu aşamalar geçtikten sonra borçlunun mallarına haciz işlemi uygulanabilecektir. Borçların ödenmemesi halinde alacaklının borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına adli ve idari olarak el koymasına haciz denir. Borçlu borcu ödeme emri dahilinde öderse haciz işlemi uygulanmaz.

İcra takibiyle birlikte borçlunun üzerindeki mal ya da mallar haczedildikten sonra bu mallar satılabilecektir. Bu para satıştan elde edilen paralar da paylaşılacaktır. Borçluya ait taşınır ve taşınmaz mallara borcun ödenmesi için  haczedileceğinden dolayı hangi mallara el konulacağının bilinmesi gerekir. Borçlunun haczedilen mülkü, tüm mülkünü kapsamaz. Bilinmesi gereken ilk şeylerden biri; borçlunun geçimini sağlamak için temel ihtiyaçlarını karşılayan mallara el konulmamasıdır.

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Haciz, borçlunun alacaklıya borcunu ödememesi durumunda gerçekleşebilecek ve icra işlemleri ile sağlanan bir durumdur. Alacaklıların alacaklarını tahsil etmek için uyguladıkları haciz usulünde bazı mallara haciz yapılabilse de, bazı mallar için bu hacizler uygulanmaz.

 Emeklilik dışındaki maaşlara haciz konulabilmektedir ancak emeklilik maaşında emeklinin izni olmadan maaşına haciz işlemi gerçekleştirilemez. Emeklinin rıza göstermesi halinde emeklinin maaşına haciz uygulandığında, maaşın 1/4'üne uygulanabilir. Kişi borcunu ödemek isterse, rızasını aldıktan sonra maaşını dörtte bir oranında azaltabilir.

Haczedilebilen Mallar

Haciz, alacaklının borçludan alacağını tahsil etmesi için yapılan işlemdir.Bu durumda çeşitli mallar ayrıştırılır. Hangi eşyalar haczedildi? Soru, cevabı arayan nesnededir.

İcra memuru, borçlunun ihtiyaç duymadığı mallara el koyabilir. Evdeki beyaz eşyada acil ihtiyaç duyulan ikinci bir ürün varsa mühürlenebilir. Ayrıca para, mücevher, antika, değerli taş vb. ele geçirilebilecek tüm eşyalardır.

Evde kullanmak ve yaşamı sürdürmek için gerekli olan eşyalara haciz yapılamasa da, birden fazla eşya türü varsa ihtiyaç duyulmayan eşyalar için haciz uygulanır.

Haczedilebilinen mallara örnek şunlardır ;

  1. Borçlunun taşınır malları
  2. Borçlunun taşınmaz malları,
  3. Üçüncü kişilerdeki alacakları
  4. Parasal mal varlığı değerleri oluşturur.

Haczedilemeyen Mallar

Haciz sırasında birçok soru sorulsa da bunlardan biri de hangi eşyalara haciz konulamaz? Formdadır. Evin içindekilere insan onurunu zedeleyecek şekilde el konulamaz. Ayrıca evde birden fazla ürün kullanılması durumunda fazlasına da el konulacak. Ele geçirilemeyen eşyalar, ailedeki temel eşyalardır. Haczedilemeyen mallara örnek şunlardır ;

  1. Borçlunun kılık kıyafeti
  2. Doğum ve ölüm yardımı
  3. Evcil hayvanlar
  4. Telefon numaraları
  5. BDDK malları
  6. Ev içinde yer alan birden fazla olan eşyalar
  7. SGK teşkilatına ait mallar
  8. Nafaka alacakları
  9. Teminatlar
  10. Manevi tazminat alacağı
  11. Ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı
  12. Oturma hakkı,
  13. Devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, 
  14. Anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları
  15. Aile yurdu veya konutu
  16. Bireysel emeklilik sistemindeki işsizlik yardımları veya birikimler
  17. YÖK tarafından sağlanan krediler
  18. Öğrenci bursları
  19. Ayrıca borçlunun geçimi için sağladığı gıda, yakıt, hayvan ve yemler
  20. Devlet malları (Devlete karşı icra takibi açabilirsiniz ancak devlet malları haczedilemez.)
  21. Borçlu geçimini sermayesinden ziyade bedeni çalışmasıyla sağlıyorsa, mesleğini devam ettirebilmesi için gerekli olan her türlü eşya haczedilemez.
  22. Meslek eşyası haczedilemez ama her türlü meslek eşyası haczedilemez değildir. Örneğin ; marangoz bir borçlu varsa ve dükkanında 500.000 TL lik bir makine varsa o makinenin gördüğü işi 100.000 TL lik makine yapıyorsa pahalı olan satılıp haline münasip olanı alınır ve kalan parayla da borçlar ödenir.Bu konuda Yargıtay'ın vermiş olduğu kararlara bakılmalıdır.
  23. Teminat mektubu
  24. Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu sayılabilecek eşya haczedilemez. Borçlunun konutunda aynı amaçla kullanılan eşyalardan birden fazla olması durumunda bunlardan kullanıldığı amaç için gerekli olanın bırakılması ve fazladan olan eşyalar haczedilmesi gerekir.
  25. Borçlu sanatla uğraşan biri ise sanat ve mesleği için lüzumlu olan araç, gereç ve kitapları haczedilemez.
  26. Arabacı, kayıkçı, hamal gibi küçük nakliye işiyle geçimini temin eden borçlunun nakil araçları haczedilemez ancak bu madde bahsi geçen nakil aracından kasıt otobüs veya dolmuş sahibi değildir. Küçük çaplı nakliye erbabıdır. Örneğin ; kargo araçları haczedilebilir.
  27. Borçlu küçükbaş ya da büyükbaş besleyen biri ise borçlunun tercih edeceği bir süt ineği veya üç keçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıkları haczedilemez.
  28. Borçlunun ve ailesinin iki aylık giderleri
  29. Borçlu çiftçi ise gelecek mahsul için lazım olan tohumluğu haczedilemez.
  30. Borçlu sebze ve meyve yetiştiricisi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan bağ ve bahçesi ve bu iş için lüzumlu bulunan araç ve gereçleri haczedilemez
  31. Ordu ve zabıta hizmetlerinde olanlara bağlanan emeklilik maaşları ile bu hizmetlerinden dolayı ailelerine bağlanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı personeline uçuştukları ve dalış yaptıkları için verilen tazminat ve ikramiyeleri haczedilemez. Askeri malullerle, şehit yetimlerine verilen maaşlar haczedilemez.
  32. Vücut bütünlüğüne ve sıhhate verilen zararlar için tazminat olarak kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar haczedilemez. Burada önemli husus manevi tazminat gibi maddi tazminat da haczedilemez.
  33. Borçlunun haline münasip evi (mesken) haczedilemez. Ancak söylenmelidir ki burada bahsedilen haline münasip evdir, yani karı koca 3 katlı villada tek başımıza yaşarken ve bu ev bize anca yetiyor diyemezler. Böyle bir durumda villa satılır, borçlunun geçimini sürdürmesine yetecek, ailesine yetecek bir evin parası ayrılır ve borçlunun yeni bir yere taşınması sağlanır. Yargıtay'a göre bazı durumlarda yazlık ev de duruma göre haline münasip ev kavramına girebilir. Evde kiracının olması evin haczedilememe ileri sürülmesine engel değildir.

Haczedilen Eşyalara Ne Olur?

Haciz memuru eve geldiğinde kapıyı açmak bir zorunluluktur aksi durumda kapı çilingirle açılır. İtiraz oluşması durumunda ise polis zoru ile bunu gerçekleştirmek mümkündür. Bundan dolayı haciz işlemi yapılacağı zaman borçlunun itiraz etmesi sonuç vermemektedir. Bu eşyalar alacaklı talep ettiği takdirde borçlunun yediemin olarak kabul edilmesi ile kendisine rehin olarak bırakılabilir. Borçlu borcunu ödeyeceği yasal süreye kadar mallar üzerinde emanetçi olur.

Bunun dışında resmi yediemin depolarına götürülebilen mallar borcun süresinde ödenmemesi durumunda satışa sunulur.

Haczedilen Eşyalar Geri Alınabilir Mi ?

Borç doğduğunda haciz memuru borçlunun evine gelip malı yedieminin deposuna taşıdığında, borçlunun borcunu ödemek için yasal bir süresi vardır. Bu süre içinde borcun ödenmemesi durumunda alacaklı borcu için malı sattırabilecektir. Borçlu belirlenen süre içinde borcunu öderse, mülk geri alınabilir. Bunun için depo masraflarının da ödenmesi gerekir.

İhbarı aldıktan sonra borçlunun tebligata itiraz etmesi halinde kanuni süreyi beklemesi gerekir, ancak itirazın asılsız bulunması halinde alacaklı mal beyanını beklemeden haciz talebinde bulunabilir. Bir alacaklı, İcra Bürosu'na haciz talebinde bulunduğunda, prosedür yürürlüğe girer. Müsadere edilen mallar mütevelli heyetinin deposuna getirildikten sonra alacaklının hak ettiği miktarı borçludan geri alabilmesi için müsadere edilen mal yasal prosedürlerle satışa çıkarılacak. Mütevelli ambarının bedeli de borçlunun sattığı maldan ödenir. İcra ve İflas Kanunu bu konuyu esas al sa da bazı mallara el konulması mümkün değildir. Mallar üzerine haciz konulduğunda, başka alacaklılar varsa kişi yeniden haciz yapabilir ve aynı zamanda satılan malları alacaklılara dağıtabilir ve masraflar düşüldükten sonra kalan kısım borçluya iade edilir. . Borçlunun malı geri alabilmesinin şartı, borcu öngörülen yasal süre içinde geri ödemesidir.Bu durumda da masrafları da ödemek koşulu ile mallar geri alınabilir.

Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?

Bankanın kredi borcundan dolayı haciz prosedürünün uygulanıp uygulanmayacağı şüpheli sorulardan biridir. Banka borcundan dolayı haciz olur mu? Bu sebeple bu konu da araştırılmaktadır. Kredi borcunun ödenmemesi durumunda, üzerinde kayıtlı bulunan taşınır veya taşınmaz mallar ipotek ile haczedilebilir. Krediyi geri ödemeyen bir kişinin banka hesabına el konulabilir. Kişiye ait bir araç varsa, mülk üzerinde de haciz başvurusunda bulunabilirsiniz.

Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi?

Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir. 

Hesaba Haciz Gelirse Ne Yapmalı?

Ödeme emri yerine getirildiğinde, borç ödendikten sonra haciz kaldırılabilir. Dolayısıyla bir hesaba haciz geldiğinde banka o banka hesabını bloke eder ve hesap sahibi hesaptan para çekemez. İpotek tutarı ödendikten sonra haciz kaldırılabilir ve hesap açılabilir. Banka hesabındaki paraya haciz uygulanır, para dondurulur ancak borca ​​haciz konulabilir. Haciz maliyetini ekleyerek borç tutarının bir kısmını çıkarın. Bir banka hesabındaki tüm fonları dondurmak yasa dışıdır ve borcun yalnızca bir kısmı dondurulabilir.

Şimdi ara