51/2-a Trafik Cezası, hız sınırını %10 ila %30 oranında aşma durumunda uygulanan bir ceza türüdür. Bu ceza, sürücülerin belirtilen hız limitlerinin üzerinde araç kullanmalarını engellemeyi amaçlar.
51/2-a cezası, radar cezası olarak da ifade edilmektedir. Hız sınırını geçen sürücülere, para cezasına ek olarak, 10 ehliyet ceza puanı da işlenmektedir.
Trafik cezaları, fiziki ve internet ortamı olmak üzere temelde iki farklı ortam üzerinden ödenebilir.
Fiziki olarak ‘’elden’’ trafik cezası ödeme 3 başlıkta incelenebilir:
İnternet aracılığı ile trafik cezası ödeme 4 başlıkta incelenebilir:
2024 yılı itibari ile otomobil [(M1), (M1G)] cinsi araçlar için, Türkiye sınırları içerisinde uyulması gereken yasal hız sınırları şu şekildedir:
Şu an için ülke sınırlarımız içerisinde yerleşim yeri içinde otomobiller için uygulanan yasal hız sınırı 50 km/sa olarak belirlenmiştir.
Şu an için ülke sınırlarımız içerisinde şehirlerarası çift yönlü karayollarında otomobiller için uygulanan yasal hız sınırı 90 km/sa olarak belirlenmiştir.
Şu an için ülke sınırlarımız içerisinde bölünmüş yollarda otomobiller için uygulanan yasal hız sınırı 110 km/sa olarak belirlenmiştir.
Şu an için ülke sınırlarımız içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletilen otoyollarda otomobiller için uygulanan yasal hız sınırı 130 km/sa olarak belirlenmiştir.
Şu an için ülke sınırlarımız içerisinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle işletilen otoyollarda otomobiller için uygulanan yasal hız sınırı 130 km/sa olarak belirlenmiştir.
51/2-a trafik cezasına itiraz etmek için şu adımlar izlenmeli
Mahkeme, itirazı değerlendirip karara bağlayacaktır.
…. NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
İtiraz Eden : …. TC: ….
Adres : ….
Tutanağın Tanzim Tarihi : ….
Tutanağın Tebliğ Tarihi : …
İtiraz Konusu :
AÇIKLAMALAR :
Müvekkilim hakkında düzenlenmiş idari para cezası yasaya aykırıdır. Şöyle ki;
Müvekkilim adına kayıtlı ……………tescil plakasına kayıtlı hususi otomobilin, Karayolları Trafik Kanunu`nun 47/1 B maddesi hükmüne istinaden “kırmızı ışık kuralına uymamak’ suçunun işlendiği gerekçesiyle müvekkilin gıyabında kesilen ekte sunulu …………. tarihli, toplam 166 TL. bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, …………… tarihinde müvekkilime tebliğ edilmiştir.
İş bu tutanak müvekkilin gıyabımda düzenlenmiş olup, haksız ve hukuki mesnetten yoksundur. Söz konusu ceza tutanağında araç sürücüsünün imzası bulunmamakta olup, iş bu eylemin gıyapta yapılması idari işlemin açıklığı ve kanunilik ilkelerine aykırıdır. Zira aracın kim tarafından kullanıldığı belli değildir. Ceza tutanağı, cezaların şahsiliği açısından değerlendirildiğinde hukuka aykırılık teşkil etmektedir. İlgili ceza tutanağından anlaşılacağı üzere tutanak üzerinde müvekkile ait bir imza veya imzadan imtina ettiğine dair bir şerh bulunmamaktadır. Bununla birlikte aracın ceza tutanağına konu olay ve tarihte müvekkil tarafından idare edildiğini belirten hiçbir yasal dayanak da bulunmamaktadır. Ayrıca kırmızı ışık ihlalinin yapıldığını gösterir herhangi bir delil de bulunmamaktadır. Belirtilen gün ve saatte aracın sarı ışıkta da geçme ihtimali de göz önüne alındığında kesilen ceza haksızdır.
Sonuç olarak, bahsi geçen cezanın, sadece ve sadece cezayı yazan memurun inisiyatifine bırakılarak, herhangi bir ispat ve delile dayandırılmaksızın (örneğin mobese kaydı) haksız yere kesilmiş olması nedeniyle iş bu ceza ve tutanağın iptali için sayın mahkemenize başvurma zarureti hasıl olmuştur.
SONUÇ VE TALEP :
Ad Soyad: ……..….
İmza:………..….
Ekler: