Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçu
İlgili kanunda kanun koyucu, ateşli silahlar bakımından bir sınırlama koymadığı için her türlü ateşli silahlar ve mermiler silah kaçakçılığı suçu veya silah ticareti suçuna konu olabilirler. Ancak “münhasıran sporda kullanılan ateşli silahlar ve mermiler ile yivsiz tüfekler ve mermilerinin veyahut meslek, sanat için kullanılan bıçak, şiş vb.” Kullanılması halinde silah kaçakçılığı suçunun oluşmayacağı düzenlenmiştir. (6136 sayılı kanun md.4). Dolayısıyla bu istisna haricinde, uzun namlulu ya da kısa namlulu veyahut yivli av tüfekleri dahil bütün tüfekler, toplu ve otomatik tabancalar ile mermileri ateşli silah kaçakçılığı suçuna konu olabilirler.
Silah veya mermi, bomba vb. Kaçakçılığı, Ticareti Ve ya İmalatı Suçu (6136 sayılı kanun md. 12/1).
● Silah kaçakçılığı Suçu: Buna göre bir kimse, hukuka aykırı olarak her türlü silahları ve mermilerini ülkeye sokar veya sokmaya kalkışırsa veyahut ülkeye sokulması için aracılıkta bulunması halinde silah kaçakçılığısuçu oluşacağı düzenlenmiştir.
● Mermi, Bomba vb. (mühimmat) Kaçakçılığı Suçu: Maddenin devamında her türlü ateşli silahlara ait mermilerin, bombaların ve diğer mühimmatında yasaya aykırı olarak ülke içine sokulması veya sokulmaya kalkışılması veyahut sokulması için aracılık edilmesi de yaptırıma bağlanmıştır.
● Silah Veya mühimmat (bomba, mermi vb.) üretilmesi Suçu: Kanuna aykırı olarak ülke içinde her türlü ateşli silah, mermi, bomba veya patlayıcı madde üretilmesi halinde de bu suçun oluşacağı düzenlenmiştir.
● Silah Taşıma Suçu: Yasaya aykırı olarak ülkeye sokulan ateşli silahları veya mermilerini aynı zamanda ülke içinde üretilenlerde dahil olmak üzere bu silah ve mermilerini bir yerden başka yere taşır, yollar veya nakletmeye bilerek aracılık ederse, yine aynı maddenin devamında düzenlenen silah nakletme suçu oluşacaktır.
● Silah Ticareti Suçu: Yasaya aykırı olarak ülke içine sokulan veyahut ülke içinde üretilen her türlü ateşli silah ve mermilerini yani mühimmatını satmak, satılması için aracılık etmek veya satmak için bulundurulması halinde de silah ticareti suçu oluşacaktır.
Silah Kaçakçılığı Suçunun Unsurları
Silah ticareti veya kaçakçılığı suçu oluşması için bu suç işlenirken amaç, silahların yayılması ve tehlikeyi çoğaltmak olmalıdır. Nitekim tanışıklık veyahut akrabalık ilişkileri için silah veya mermi satışları yapılması, silah ticareti suçu kapsamına girmez.
6136 sayılı kanun kapsamında hangi silahların yasaklı olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla suça konu olan silahlarında bu kanun kapsamında belirtilen yasaklı olan ateşli silahlardan olması, silah ruhsatının da bulunmaması gerekir. Eğer silah ruhsatı varsa bir silah ticaretinden bahsetmek mümkün değildir. Ruhsatı olan ateşli silahların izinsiz satılması durumunda ise bildirimde bulunmadan izinsiz satıldığı için idari para cezası söz konusu olabilir, ancak bir silah ticareti suçu oluşmaz.
Silahların ülke içine sokmak için nasıl bir yol izlendiğinin bir önemi yoktur. İster gümrük alanından veya başka bir yoldan ülkeye sokulması arasında bir fark yoktur. Aynı zamanda silah veya mermilerinin ülkeye sokulmaya teşebbüs halinde kalmış olsa dahi suç tamamlanmış sayılır ve suç oluşur.
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunda, Silahların veya Mermilerinin Sayı ve Niteliklerine göre Cezanın Belirlenmesi
Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda veya etkili mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerlerinin miktar bakımından vahim olması halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülmüştür. (6136 Sayılı Kanun 12/4). Tanımı yapılan ateşli silahlar; nitelikli silah olarak adlandırılır. Nitelikli silah sayısının 10 adet veya daha altında olması halinde bu fıkra hükmündeki ceza uygulanır.
Nitelikli silah olarak sayılan seri ateşli çok sayıda veya etkili mermi atan otomatik silahlar, tüfekler veya dürbünlü tabanca dışında kalan silahlar “niteliksiz silah” olarak adlandırılır. Niteliksiz silahların vahim olarak kabul edilmesi için; Yargıtay’a göre 20 adetten fazla olması gerekir. Yine bu halde de ceza yarı oranında artırılır. Ancak niteliksiz silah sayısı 20 adet veya altında olması halinde artırım uygulanmaz, sadece temel ceza şeklinden veya somut olaya göre, toplu yahut örgüt çevresinde işlemiş ise onun için bir artırım yapılır. (6136 Sayılı kanun 12/4)
Yargıtay’a göre nitelikli silahların 10 adetten fazla olması halinde vahim olarak kabul edilmeli ve verilecek cezanın 1 kat artırılacağı düzenlenmiştir. (6136 Sayılı Kanun 12/5).
Silah Taşıma (m.13/1) ile Silah Ticareti (m.21/1) Arasındaki Fark
Silah ticaretinden söz edilebilmesi için suça konu silahın niteliği gereği yasaklanan ateşli silahlardan olması, yani silahın ruhsatının bulunmaması gerekmektedir. Kanun kapsamına bu tür silahlara ait mermiler de dahildir. Bu sebeple ruhsatlı olan silahlar bakımından bunların alınıp satılmasında kayıt altında olmaları, yayma ve tehlikeyi genişleterek çoğaltma durumu söz konusu olmadığından silah ticaretinden söz edilemeyecektir.
Bireysel Silah Ticareti Suçu
Bireysel silah ticareti suçu 6136 Sayılı kanunun 12/1 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre suçu işleyenler beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
Kanuna göre silah ticareti suçunu oluşturacak haller şunlardır:
- Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokmak veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık etmek
- Bunları 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapmak veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşımak veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık etmek,
- Satmak veya satmaya aracılık etmek veya bu amaçla bulundurmak
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Cezası
- Silah kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Bir kişi Tarafından İşlenmesi: (6136 Sayılı Kanun 12/1)
Bu suçun yalnızca bir kişi tarafından işlenmesi de mümkündür. O halde, bireysel silah kaçakçılığı veya ticareti söz konusu olur. Silah ticareti, üretilmesi, nakledilmesi, kaçakçılık suçlarının cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
● Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçunun Toplu Halde işlenmesi: (6136 sayılı kanun 12/2)
Bu suçun 2 veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinde ceza artırılarak düzenlenmiştir. Bu kişiler hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 1000 günden 10.000 güne kadar adli para cezası öngörülmüştür. Ancak bu suçu oluşturan 2 veya daha fazla kişinin amacı bir suç örgütü oluşturmak için bir araya gelmemiş ve bu suç örgütü çevresinde bu suçu işlememiş olmaları gerekir. Burada sadece bu suçu işlemek için bir işbirliği hali yani iştirak söz konusudur.
● Silah Ticareti Ve Kaçakçılığı Suçunun Örgüt Çevresinde İşlenmesi: (6136 Sayılı Kanun 12/3)
Bir suç örgütü oluşması için:
→ En az 3 kişi bir araya gelmelidir,
→ Aralarında bir hiyerarşi söz konusu olmalıdır,
→ Suç işleme iradesi ile bir örgüt kurulmuş olmalı,
→ Suç işlemede süreklilik arz edilmesiyle birlikte bir suç örgütünden bahsedilir.
Silah ticareti ve kaçakçılığı suçunun, suç işlemek için kurulmuş bir örgüt çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza 1 kat artırılır. O halde cezası, 10 yıldan 24 yıla kadar hapis ve 1000 günden 10.000 güne kadar adli para cezasıdır.
Silah Ticareti Suçunda Sayısal Açıdan Vehamet Sınırı
Niteliksiz silahların miktar (sayı) bakımından vahim olması, silah sayısının “20 adetten fazla” olması demektir.Yargıtay’ın görüşüne göre nitelikli silahların miktar bakımından vahim olmasından kast edilen ise, “10 adetten fazla” silah olması demektir.
Bu hallerde verilen cezada 6136 sayılı Kanun m.12/4 gereği arttırım yapılacaktır.
Toplu Silah Ticareti Kanıtlanamaması ve Bireysel Silah Ticaret Suçu
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunun yalnzıca bir kişi tarafından işlenmesi halinde bireysel silah ticareti veya kaçakçılığı suçu oluşur. Yargıtay’ın vermiş olduğu karara göre
Aralarında topluluk oluşturacak boyutta bir ortaklık ve birliktelik ile silah kaçakçılığı konusunda düşünce ve eylem birliği içinde ortak çıkar sağlamak iradesiyle hareket ettiğine ilişkin yeterli kanıt bulunmadığı hallerde suçun bireysel silah ticareti olarak değerlendirilmesi gerekir.
Nitelik ve Sayısal Bakımdan Vahim Silah Ticareti Suçunda Ceza Arttırımı Usulü
6136 Sayılı Kanunun 12/4 maddesi gereği:
Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur.
Niteliksiz silahların miktar (sayı) bakımından vahim olması, silah sayısının “20 adetten fazla” olması demektir.Yargıtay’ın görüşüne göre nitelikli silahların miktar bakımından vahim olmasından kast edilen ise, “10 adetten fazla” silah olması demektir.
Bu hallerde verilen cezada 6136 sayılı Kanun m.12/4 gereği arttırım yapılacaktır.
Kişisel İhtiyaç İçin Silah Satma ve Bireysel Silah Ticareti Suçu
Kişisel ihtiyaç nedeniyle birer adet silah satmak şeklinde oluşan eylemlerin ticari amaç bulundurmadığı değerlendirilerek bu kapsamdaki fiiller 6136 Sayılı Yasanın 13/1. Maddesine göre cezalandırılır. Buna göre:
- Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur
Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunda Ceza Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunda öngörülen hapis cezası miktarı nedeniyle, hapis cezası adli para cezasına çevrilemez. Çünkü hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen hapis cezasının 1 yıl veya altında kalmış olmalıdır.
Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçundan dolayı sanık veya sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez. Çünkü hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için verilen hapis cezasının 2 yıl veya daha altında olmalıdır. O halde bu suç için ön görülen hapis cezası miktarı dolayısıyla bu karar verilemez.
Toplu Silah Ticareti Suçunun Ceza Maddesi
6138 Sayılı kanunun 12. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca
Silah ticareti sayılan suçların suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hali dışında iki veya daha çok kişinin birlikte işlemeleri halinde, failler hakkında sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçunda Cezanın Ertelenmesi
Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunda cezanın ertelenmesi kararı verilmesi de mümkün değildir.
Silah kaçakçılığı ve ticareti suçunda görevli mahkeme, ağır ceza mahkemesidir.
Bireysel Silah Satma Suçu Görevli Mahkeme
Bireysel silah satma suçu için yargılama yapmakla görevli mahkemeağır ceza mahkemesidir.
Silah Kaçakçılığı Suçu Yargıtay Kararları
Silah Kaçakçılığı veya Ticareti Suçu Yargıtay Kararları
Yargıtay CGK - Karar: 2012/1816
Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarının 17.10.2007 gün ve 3228 sayılı raporunda, suça konu tabancalar ve fişeklerin 6136 sayılı Kanuna göre yasak niteliğe haiz ateşli silah ve fişeklerinden olduğu, ancak nitelikleri itibariyle aynı kanunun 12/4. maddesinde belirtilen vahim silahlardan olmadığı belirtilmiştir.
6136 sayılı Yasanın 12. maddesinde düzenlenen suç, seçimlik hareketli suçlardan olup anılan madde gereğince, ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ülkeye sokulması veya sokmaya teşebbüs ya da aracılık edilmesi, ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ilgili Yasa hükümleri dışında ülkede yapılması veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahlar veya mermilerin bir yerden diğer bir yere taşınması ya da yollanması veya taşımaya bilerek aracılık edilmesi, satılması, satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması yasaklanmıştır. Maddede yazılı hareketlerden herhangi birinin gerçekleştirilmesi ile suç oluşmaktadır. Buna karşılık, aynı Yasanın 13. maddesinde ise; ateşli silahlarla, bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan veya bulunduranların cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.
Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde;
Irak’tan Türkiye’ye gelen sanığın sürücülüğünü yaptığı araçta yakıt deposuna gizlenmiş şekilde sekiz adet el bombası ile birlikte poşetler içinde 850 adet kaleşnikof mermisinin ele geçirildiğinin anlaşılması karşısında, 6136 sayılı Yasanın 12/1. maddesinde öngörülen ateşli silahlara ait mermilerin yurt dışından ülkeye sokulması suçunun unsurlarının oluştuğu, anılan maddede sayılan seçimlik hareketlerden biri ile gerçekleştirilen eylemin, 6136 sayılı Yasanın 12/1. maddesinde yazılı suçu oluşturduğu kabul edilmelidir.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2008/9635
Dosya kapsamına göre olay tarihinde Niğde il Jandarma Komutanlığı istihbarat ekiplerince yürütülen çalışma sırasında sanıklar Mustafa ,Saadettin , Şahin’in ruhsatsız ve niteliksiz birer adet silah; sanık Ziya’in bir adet nitelikli silah satmaktan ibaret eylemlerinde, silah ticaretine ve yaymaya yönelik kasıtları olduğuna dair kanıt bulunmadığı, satışın kişisel ihtiyaç ve ilişkiden kaynaklandığı anlaşılması karşısında, sanıklar Mustafa, Saadettin ile Şahin’in eylemlerinin 6136 sayılı Yasanın 13/1.maddesindeki Ziyanın ise eyleminin ise aynı yasanın 13/2. madde ve fıkrası kapsamın değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden suç vasfımın tayininde yanılgıya düşülerek 6136 sayılı Yasanın 12/1. madde ve fıkrasında tanımı yapılan silah ticareti suçunu oluşturduğu kabul edilerek yazılı biçimde uygulama yapılması hukuka aykırıdır.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2008/9635
Dosya kapsamına göre olay tarihinde Niğde il Jandarma Komutanlığı istihbarat ekiplerince yürütülen çalışma sırasında sanıklar Mustafa ,Saadettin , Şahin’in ruhsatsız ve niteliksiz birer adet silah; sanık Ziya’in bir adet nitelikli silah satmaktan ibaret eylemlerinde, silah ticaretine ve yaymaya yönelik kasıtları olduğuna dair kanıt bulunmadığı, satışın kişisel ihtiyaç ve ilişkiden kaynaklandığı anlaşılması karşısında, sanıklar Mustafa, Saadettin ile Şahin’in eylemlerinin 6136 sayılı Yasanın 13/1.maddesindeki Ziyanın ise eyleminin ise aynı yasanın 13/2. madde ve fıkrası kapsamın değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden suç vasfımın tayininde yanılgıya düşülerek 6136 sayılı Yasanın 12/1. madde ve fıkrasında tanımı yapılan silah ticareti suçunu oluşturduğu kabul edilerek yazılı biçimde uygulama yapılması hukuka aykırıdır
Yargıtay CGK - Karar: 2008/99
Somut olayda, başkaca silah bulundurduğu ve sattığı belirlenemeyen sanık M. C. B.’in sahip olduğu ruhsatsız tabancayı maddi ihtiyacı nedeniyle satması eyleminde, 6136 sayılı Yasanın 12. maddesinde öngörülen silah ticareti suçunun, yayma ve tehlikeyi genişleterek çoğaltma şeklinde ifade edilen unsurlarının oluşmadığı, kişisel gereksinime dayalı bireysel satış niteliğinde olduğu saptanan eylemin 6136 sayılı Yasanın 13/1. madde ve fıkrasında yazılı suçu oluşturduğu, sanık H. G.’in ise satıcıya aracılık ederek bu suça asli fail olarak katıldığı anlaşılmaktadır.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi - Karar: 2009/2658
Sanığın yurt dışından örgütün faaliyeti çerçevesinde bizzat kullanmak üzere yurda bir adet kaleşnikof marka silahı sokup nakletmekten ibaret eyleminde 6136 Sayılı Kanunun 12/1. maddesinde öngörülen silahın değişik kişi ve çevrelere yayma unsuru oluşmadığından, eylemin aynı Kanunun 13/2. maddesinde yazılı vahim nitelikte ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma suçu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında, yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm tesisi hukuka aykırıdır
Niteliksiz Silah ve Mermi Taşıma Silah Ticareti Suçu Oluşturmaz
Niteliksiz silahların miktar (sayı) bakımından vahim olması, silah sayısının “20 adetten fazla” olması demektir.Yargıtay’ın görüşüne göre nitelikli silahların miktar bakımından vahim olmasından kast edilen ise, “10 adetten fazla” silah olması demektir.
Bu hallerde verilen cezada 6136 sayılı Kanun m.12/4 gereği arttırım yapılacaktır.
Niteliksiz silah taşıma hali silah ticareti suçunu oluşturmaz.
Toplu Silah Ticareti Suçu
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2014/9127
Sanıkların silah ticareti yaptığı duyumu üzerine başlatılan soruşturmada “4” adet tabancanın alıcı rolündeki gizli soruşturmacıya satarken yakalanan sanığın eyleminin 6136 sayılı Yasanın 12/1-2 madde ve fıkrasında düzenlenen toplu silah ticareti suçunu oluşturduğu gözetilmeden, sanığın aynı yasanın 13/1. madde ve fıkrası uyarınca silah taşıma veya bulundurma suçu nedeniyle mahkumiyetine hükmolunması kanuna aykırıdır
Bir Yerden Başka Yere Silah Nakletme Suçu (6136 sayılı Kanun m.12/1)
6138 Sayılı kanunun 12. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca
- Her kim bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapar veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
Ruhsatlı Silaha Ait Mermileri Satmaya Teşebbüs Suç Değildir
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2013/28502
Oluşa ve dosya kapsamına göre, 1000 civarında tabanca fişeği ve “2” adet ruhsatsız tabancayı satmak üzere müşteri aradığı yönünde istihbari bilgi üzerine sanığın evinde yapılan aramada ruhsatlı silahı ile faturası mevcut 360 adet MKE yapımı mermi dışında, hakkındaki istihbari bilgiyi doğrulayacak nitelikte suç unsurunun ele geçmemesi karşısında; Dairemizin 30.11.1995 gün ve 13413-16156 sayılı kararında da belirtildiği üzere silah ticaretine ve yaymaya yönelik kastı bulunmayan sanığın, yasal yollarla elde ettiği ve bulundurma ruhsatlı silahına ait olduğu anlaşılan “250” adet mermiyi gizli soruşturmacılara satmaya kalkışmaktan ibaret eyleminin 6136 sayılı Yasanın 12/1. maddesinde yazılı anlamda satış kabul edilemeyeceği, diğer yandan aynı Yasanın 13/1. maddesinde (satma) unsurunun bulunmadığı gözetilmeden, beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırıdır
Toplu Silah Ticareti ve Kaçakçılığı Suçu – Sayısal Vehamet
İki veya daha fazla kişinin birlikte silah ticareti suçunu icra etmesi toplu silah ticareti suçunu oluşturur. Bunun yanı sıra niteliksiz silahların miktar (sayı) bakımından vahim olması, silah sayısının “20 adetten fazla” olması demektir.Yargıtay’ın görüşüne göre nitelikli silahların miktar bakımından vahim olmasından kast edilen ise, “10 adetten fazla” silah olması demektir.
Bu doğrultuda silah sayısı, silah niteliksiz ise 20 adetten, nitelikli ise de 10 adetten fazla ise vahametin bulunduğu kabul edilir ve cezasında 6136 sayılı Yasanın 12/4 maddesi gereğince artırım yapılması gerekir
Satma Amacıyla İşyerinde Mermi Bulundurma Suçu
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2012/23309
Av bayii olan sanığın, satmak amacıyla 497 adet mermi bulundurmaktan ibaret eyleminin 6136 sayılı Yasanın 12/1. madde ve fıkrasında düzenlenen mermi ticareti suçunu oluşturduğu gözetilmeden 6136 sayılı Kanunun 13/3. maddesi uyarınca mutad sayıda mermi bulundurmak suçundan mahkumiyet hükmü kurulması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır
Ses ve Gaz Fişeği Atan Silah Satma Suçu
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2010/5437
5729 sayılı Kanun’un 4. maddesi 1. fıkrasının 6136 sayılı Yasa hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürülecek şekilde gaz tabancası imal edilmesi ve satılmasına ilişkin olması ve dosya kapsamına göre de ses ve gaz fişeği atmak için imal edilmiş iken daha sonradan namlularındaki gaz ayırıcı parçası çıkarılarak 6136 sayılı Yasa hükümlerine tabi hale getirilen iki adet tabancayı işyerinde satmak amacıyla bulundurması biçimindeki sanığın eyleminin, 6136 sayılı Yasa’nın 12/1. madde ve fıkrası gereği bireysel silah ticareti suçu kapsamında değerlendirilmesinde bir isabetsizlik yoktur
Atfı Cürüm Mahiyetinde İfade ve Toplu Silah Ticareti Suçu
Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar: 2009/13720
Sanık İkram’ın diğer sanık Süleyman ile birlikte silah ticareti yaptığına ilişkin Süleyman’ın aşamada tutarlılık göstermeyen atfı cürüm niteliğindeki beyanı dışında mahkumiyetine yeter ve inandırıcı kanıt bulunmadığı, sanık Süleyman’ın ise olay ve arama tutanaklarına göre evinde toprağa gömülü olarak 4 kaleşnikof tüfek ve uzun namlulu tüfeklere ait 501 tane mermi bulundurduğu anlaşılmakla, bu oluş ve toplanan kanıtlara göre sanık İkram’ın atılı silah ticareti suçundan beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi ve sanık Süleyman’ın eyleminin de vahim nitelikte bireysel silah ticareti suçu olarak kabulü ile 6136 sayılı Yasa’nın 12/1-4. madde ve fıkraları uyarınca cezalandırılması gerektiği gözetilmeden suç nitelendirilmesinde yanılgıya düşülerek toplu silah ticareti suçundan hüküm kurulması hukuka aykırıdır