Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

Evlat Edinmenin Türk Medeni Kanunu’na Göre Şartları

  1. Evlat edinilecek bir küçüğün, evlat edinilmesi için evlat edilen tarafından en az 1 yıl bakılmış olması ve eğitilmiş olması gerekir,
  2. Evlat edinmenin küçüğün yararına olmuş olmalıdır.
  3. Evlat edinen kişinin, diğer çocuklarının yararlarını zedelememelidir.
  4. Evlat edinmek isteyen kişi edineceği evlattan en az 18 yaş büyük olmalıdır.
  5. Evlat edinilecek küçük ayırt etme gücüne sahip olması halinde rızası alınmalıdır, rızası yoksa evlat edinilemez.
  6. Evlat edinilmek istenilen küçüğün anne ve babasının, evlat edinilmeye rıza vermiş olması gerekir. Ancak anne ve babanın bu rızayı verebilmesi için küçüğün doğumundan itibaren altı haftalık süre geçmiş olmalıdır. Anne baba verilen rızayı geri almak isterlerse; rızanın tutanağa geçirildiği tarihten itibaren 6 haftalık süre içerisinde geri almaları gerekir. Rızayı geri alan anne baba yeniden rıza verirlerse bir daha bu rızayı geri alamazlar.
  7. Evlat edinilecek kişi vesayet altında ise ayırt etme gücü olsa da olmasa da evlat edinilebilmesi için vesayet dairelerinden izin alınması şarttır.

Evli Kişilerin Evlat Edinmesi Şartları:

●  Evli olmayan kişilerin birlikte evlat edinmeleri mümkün değildir.

●  Evli kişilerin evlat edinmesi için evliliğin beş yılı tamamlamış olması gerekmektedir.

●  Eğer 5 yıllık evlilik süresi dolmamış ise kişilerin 30 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

●  İki yıl tamamlanmış olan evliliklerde eşlerden biri diğerinin çocuğunu tek başına evlat edinebilir. Ancak evlilikte iki yıl tamamlanmış ise evlat edinecek eşin 30 yaşını doldurmuş olması şartı aranır.

Tek Başına Evlat Edinme Şartları

●  Evli olmayan kişinin tek başına evlat edinmek istemesi durumunda 30 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Evli Kişilerin Tek Başına Evlat Edinmesi için:

● Evlat edinmek isteyen eş 30 yaşını tamamlamış olmalıdır.

● Diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise bu durumu kanıtlayarak tek başına evlat edinebilir.

● Evli olduğu eşin kayıp olması ve haber alamaması durumunda süre olarak 2 yıl geçmiş olmalıdır.

● Mahkeme kararı ile eşlerin ayrı yaşamasına karar verilmiş ise bu süre 2 yılı geçmiş olmalıdır. Bu halde de birlikte evlat edinmenin mümkün olmadığının ispatlanarak eşlerden biri tek başına evlat edinebilir.

Evlatlık Verilen Küçüğün Anne veya Babasının Rızasının Aranmadığı Haller

●  Anne veya babasının kim olduğunun bilinmemesi,

●  Anne veya babasının, ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun olması hali,

●  Anne veya babanın evlatlık verilecek küçüğe karşı özen yükümlülüğüne aykırı davranarak yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde rıza aranmaz.

Erginlerin Ve Kısıtlı Olan Küçüklerin Evlat Edinilmesi İçin Şartlar

●  Evlat edinilecek kişi ergin veya kısıtlı ise; evlat edinecek kişilerin altsoylarının açık rızası olmalıdır.

●  Zihinsel veya bedensel engeli dolayısıyla yardıma muhtaç olan kısıtlının evlat edinilebilmesi için evlat edinecek kişi tarafından en az 5 yıl bakılmış olması gerekir.

●  Evlat edinilecek kişi ergin ise; evlat edinecek kişi, bu kişiye küçükken en az 5 yıl bakmış ve eğitmiş olmalıdır ya da haklı koşulların varlığı ile evlat edinen ile evlat edinilenin en az 5 yıldan beri aile halinde birlikte yaşıyor olmaları gerekir.

● Kişi evli ise diğer eşin rızasını almalıdır.

Evlat Edinme İçin Başvuru Nereye Yapılır?

Önceden evlat edinme süreci; evlat edinmeye izin kararı ve evlat edinme sözleşmesi olmak üzere iki şekilde olabilmekteydi. Yeni Türk Medeni Kanununda yapılan değişikliklerle birlikte artık evlatlık ilişkisinin bireylerle oluşabilmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı bulunması şarttır. (TMK 315/1)

Türk Medeni Kanununa göre evlat edinme  davası evlat edinecek kişinin yaşadığı yerdeki (oturma)  Aile Mahkemesinde; birlikte evlat edinme de evli çiftlerden birinin oturma yeri Aile Mahkemesinde açılmalıdır. Tespit edilen yetkili yerde Aile Mahkemesinin olmadığı durumlarda ise Aile Mahkemesi sıfatı ile davaya bakmakla görevli olan Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılmalıdır.

Yasada evlat edinmeye ilişkin bir çok koşul bulunmaktadır.  Evlat edinme koşulları  en geç mahkeme hüküm anında tamamlanmış olması gerekmektedir. Evlat edinme de mahkemenin kararı şekle ilişkin kurucu unsurdur. Bunun yanında kurucu olmayan usule ilişkin usuller de bulunmaktadır.

Evlat edinme davasını avukat olmadan da ilerletmeniz mümkündür ancak Evlat edinme  sürecinin yasaya uygun ve en hızlı şekilde bitirebilmek için hızlı aile hukuku konusunda uzman bir avukattan hizmet almak faydalı olacaktır.

 

Şimdi ara