Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Mühür Bozma Suçu ve Cezası

Mühür Bozma Suçu Nedir? 

Herhangi bir eşyanın korunması, zarar gelmesinin önlenmesi ve diğer sebepler çerçevesinde yetkili merciiler tarafından eşya ya da mekâna yerleştirilen mührün kaldırılması ya da amacına uygun olmayan şekilde kullanılması, mühür kırma suçu olarak adlandırılmaktadır. Mührün kaldırılması ya da farklı bir amaçla kullanılması durumunda fail kanunda belirlenen miktarda ceza ile cezalandırılacaktır. Mühür bozma suçunun koruduğu hukuki değer, kamu idaresi ile devletin otoritesidir. Kasten işlenen suçlar arasında yer almaktadır. Eşya ya da herhangi bir alan için konulan mührün kaldırılması; mührün o yerden alınması, kırılması ya da koparılması anlamını taşımaktadır. Korunan eşya ya da herhangi bir yerin, mühür kırıldıktan sonra farklı amaçlarla kullanılması şartı aranmaz. Mührün kırılması başlı başına bir suçtur.  

Mühür Bozma Suçunun Unsurları 

Maddi Unsurlar 

Fail ve Mağdur

Mühür bozma suçunun işlenebilmesi açısından herhangi bir özgü suç hali düzenlenmemiştir. Buna göre kanuni düzenlemesinde seçimlik olarak gösterilen icrai hareketleri gerçekleştiren herkes bu suçun faili olabilecektir.  

Fiil ve Netice

Mühür bozma suçu, seçimlik hareketli bir suçtur. İlgili kanun düzenlemesinde suçun işlenmesi, kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührün kaldırılması veya konuluş amacına aykırı hareket edilmesine bağlıdır.  

Mühür bozma suçu, sırf hareketli bir suçtur. Sırf hareket suçlarının işlenebilmesi için herhangi bir neticenin doğması gerekmez. İcrai hareketin gerçekleştirilmesi yeterlidir.  

Manevi Unsurlar 

Kanun koyucu bir suçun taksirle sorumluluk halini düzenlememişse o suçtan ancak kast ile sorumlu olunur. Dolayısıyla ilgili suç ancak kasten işlenebilecektir.  

Mühür Bozma Suçunda Teşebbüs 

Teşebbüs, TCK’nın 35.maddesinde, failin, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamamasından sorumlu tutulması olarak ifade edilmiştir. Bu maddeye göre fail, teşebbüs aşamasında kalan bir suçtan meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on üç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak olup, diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilecektir. 

Mühür Bozma Suçuna İştirak 

Mühür bozma suçu birden fazla fail ile işlenmeye uygun bir suçtur. İlgili suçun icrai hareketlerinin birden fazla kişi ile birlikte yapılması halinde suçun işlenişine katılan herkes fail olarak sorumlu olacaktır.  

Mühür Bozma Suçunun Cezası

Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Mühür bozma suçu için verilecek ceza ya hapis cezası ya da adli para cezası olacaktır. Her iki ceza tipinin aynı anda verilmesi mümkün değildir. Bu sebeple verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemeyecektir. 

Mühür Bozma Suçunda Şikayet Süresi ve Zamanaşımı  

Mühür bozma suçunun takibi şikayete bağlı değildir. Bu sebeple savcılık tarafından soruşturma ve kovuşturma resen yapılmaktadır. Karşı tarafın şikayetinin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Mühür bozma suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. 

Mühür Bozma Suçunda Görevli Mahkeme 

Mühür bozma suçuna bakmakla görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. 

Mühür Bozma Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması  

Mühür bozma suçu için verilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilebilir.  

Yargıtay Kararları 

Ceza Genel Kurulu - Karar : 2018/427 

Sanığın, katılan yeşilırmak elektrik dağıtım a.ş.’nin özelleştirilmesinden sonra iş yerinde kullandığı elektrik bedelini ödememesi nedeniyle şirket görevlileri tarafından sayaca konulan mühre rağmen kaçak elektrik kullandığı olayda; mühür bozma suçunun oluşabilmesi için mühürleme yetkisinin kanunla verilmesi zorunlu olup mühürlemeyi yapan şirkete kanunla böyle bir yetki verilmediğinden ve yetkili makamların emri uyarınca bir mühürleme işlemi bulunmadığından mühür bozma suçunun unsurlarının oluşmadığı kabul edilmelidir. 

Yargıtay 2. Ceza Dairesi Esas: 2015/17002 Karar: 2015/21169 Tarih: 18.11.2015 

Dosya incelenerek gereği düşünüldü: 

Tck’nın 203. Maddesinde düzenlenen mühür bozma suçu, durumun aynen muhafazasını sağlamak üzere yaptırıma bağlanmış olmakla, özel şirket tarafından yapılan mühürleme işleminin de geçerli olduğu nazara alınarak, borçtan dolayı kesik olan elektriği açıp kullandığı belirlenen sanığın, sayacın suç tarihinden önce mühürlenmiş olması halinde, mühür bozma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerekeceğinden, dairemizin 10.07.2013 tarihli bozma ilamına uyulduğu halde mühürleme tutanağı bulunup bulunmadığı katılan kurumdan sorulmadan, mühürleme işleminin özel şirket tarafından yapılması şeklindeki yasal olmayan gerekçeyle beraatine karar verilmesi, 

Sonuç: bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle isteme aykırı olarak bozulmasına, 18.11.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi. 

Şimdi ara