Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu ve Cezası

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Nedir? (TCK 204)

Resmi evrakta sahtecilik suçu 3 şekilde işlenebilir:

  1. Resmi belgenin sahte olarak yani gerçeğe aykırı düzenlenmesi,
  2. Resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi,
  3. Sahte resmi olan belgenin kullanılması.

Resmi evrakta sahtecilik suçunda mağdur daima devlet olarak kabul edilir. Çünkü resmi evrakta sahtecilik suçu kamu güvenliğine karşı işlenen bir suçtur. Resmi evrakta sahtecilik yapılırken başka bir kişi aleyhine yapılmışsa bu kişi ancak suçtan zarar gören olarak yargılamaya katılabilir.

Belgede sahtecilik yapılması halinde suçun oluşması için bazı şartların varlığı aranır:

  1. Suçun konusunu oluşturan belgenin yazılı olması gerekir.
  2. Belgenin delil değeri olmalıdır. Yani hukuki değeri olmayan belgeler üzerinde bu suç oluşmaz.
  3. Belgenin gerçeğini düzenleyen bir kişi yahut kurum olmalıdır.
  4. Resmi belge kamu görevlisi tarafından düzenlenmelidir. Aynı zamanda söz konusu resmi belgeyi düzenlemeye kamu görevlisinin yetkisi olmalıdır. Ancak gerçeği kamu görevlisi tarafından düzenlenmese dahi bono, çek, kambiyo senetleri, hisse senedi, tahvil, vasiyetname belgeleri üzerinde sahtecilik yapılmışsa suç oluşur.
  5. Resmi evrakın düzenlenmesinde kanunda öngörülmüş bir şekil şartı varsa ve bu şart sağlanmamışsa; bu belge üzerinde sahtecilik yapılsa bile suç oluşmaz. Örneğin noter tarafından hazırlanmış bir belgede sahtecilik yapılmışsa ve belgede müdürün imzası eksikse suç oluşmaz. Çünkü belgedeki imza eksikliği nedeniyle evrak zaten usulüne uygun olmadığı için geçersizdir.

Evrakta sahtecilik yapılması halinde suçun oluşması için illaki somut bir zarar aranmaz. Zarar doğma olasılığının olması suçun oluşması için yeterlidir. Resmi evraktaki sahtecilik, aldatma kastıyla yapılmış olmalıdır. Örneğin senette sahtecilik yapılmak suretiyle üzerindeki rakamların değiştirilmesi.

Kişinin dikkat ve özensizliği yüzünden ortaya çıkmış olan hatalarda aldatma kastı olmadığı için suçta oluşmaz. Bazı hallerde kanun tarafından kurumlara kendilerine ibraz edilen resmi evrakın doğruluğunun araştırılması yükümlülüğü   vermiş olabilir. Bu hallerde kişi aldatma kastıyla, resmi evrakta sahtecilik yapmış olmasına rağmen kurum yükümlülüğünü yerine getirmemişse resmi evrakta sahtecilik suçu oluşmaz.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunun Cezası Nedir?

Resmi bir evrakı başkalarını aldatmak için değiştiren, düzenleyen veyahut bu belgeyi kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunda Cezayı Artıran Haller

Kamu görevlisinin görevinden dolayı düzenlemeye yetkili olduğu bir belgeyi sahte olarak düzenlemesi, değiştirmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlemesi yahut kullanması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak cezada artırım yapılması için şu şartların varlığı gerekir:

  1. Evrakta sahtecilik yapacak olan kamu görevlisinin suçun konusunu oluşturan o belgeyi düzenlemekte yetkisi olmalıdır.
  2. Kamu görevlisinin düzenleme yetkisinde olduğu bu belgeyi sahte, gerçeğe aykırı olarak düzenleyerek yahut değiştirerek aldatma veyahut bunu kullanma şeklinde sahtecilik yapmalıdır.

Üzerinde sahtecilik yapılan belgenin kanun önünde sahteliği ispatlanana kadar geçerli resmi belge niteliğinde ise verilecek ceza yarı oranında artırılacağı düzenlenmiştir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunda Cezayı Azaltan Haller

Resmi evrakta sahtecilik suçunda cezada indirime gidilebilecek olan durum TCK madde 211’de düzenlenmiştir. Buna göre;

  1. Hukuki ilişkiye dayanan bir alacağın ispat edilmesi için evrak üzerinde sahtecilik yapılmışsa verilecek ceza yarı oranında indirilir.
  2. Gerçek bir durumun ortaya çıkması nedeniyle evrak üzerinde sahtecilik yapılmışsa verilecek ceza yarı oranında indirilir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunda Zamanaşımı

Resmi evrakta sahtecilik suçunda zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu süre içerisinde soruşturmanın ve kovuşturmanın yapılması gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra suç için soruşturma başlamışsa kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir. Kovuşturma aşamasında zamanaşımı süresinin dolduğu görülmüşse de davanın düşmesine karar verilecektir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunda Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık, kişinin suçu işledikten sonra kendi iradesiyle sonrasında pişman olmasıdır. Bu halde fail, suçun işlenmesi yüzünden ortaya çıkan olumsuzlukları gidermesi (örneğin kolluk kuvvetlerine yardımcı olması gibi) halinde cezasında indirim yapılabileceği gibi cezalandırılmayabilir. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmek için kanunda o suçla ilgili düzenleme yapılmış olmalıdır. Yani hangi suçlar için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceği düzenlenmiştir.

Resmi belgede sahtecilik suçunda etkin pişmanlığa dair bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle resmi evrakta sahtecilik suçunda fail, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacaktır. Ancak failin kolluk kuvvetlerine yardımcı olması yahut yargılama sırasında pişman olduğuna dair kanaat oluşturmuşsa; hakim takdiri indirim hakkını kullanabilir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunda Görevli Mahkeme

Resmi evrakta sahtecilik suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Sık Sorulan Sorular

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Nedir?

Resmi evrakta sahtecilik, bir resmi belgede yer alan bilgilerin değiştirilmesi, eklenmesi veya çıkarılması yoluyla belgenin gerçek olmayan bir hale getirilmesi suçudur. Bu suç, genellikle sahte evrak düzenleyerek veya mevcut bir resmi belgeyi sahteleyerek işlenir.

Resmi evrakta sahtecilik suçu, genellikle resmi belge düzenleme, imza sahteciliği, mühür sahteciliği ve sahte belge kullanma gibi diğer suçlarla birlikte işlenir. Bu suçlar, kişilerin sahte belgeler kullanarak dolandırıcılık, hile veya benzeri amaçlarla yasa dışı kazanç elde etmelerine yol açabilir ve bu nedenle ciddi cezalara tabidir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunun Cezası Kaç Yıl? 

Kamu görevlisinin görevinden dolayı düzenlemeye yetkili olduğu bir belgeyi sahte olarak düzenlemesi, değiştirmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlemesi yahut kullanması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Zamanaşımı Kaç Yıl? 

Suçun temel dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Uzlaştırmaya Tabii Mi? 

Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Yargıtay Kararları

Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2016/283

Sanığın, kendisine ve aile fertlerine ait yeşil kart sağlık karnelerine sahte vize yaptırdığı iddia ve kabul edilen olayda; sanık ve ailesinin suç tarihi itibariyle yeşil kart alma koşullarını halen taşıyıp taşımadıkları, sanık A. ve ailesinin yeşil kart alma koşullarını yitirmemiş olmaları durumunda eylemin 5237 Sayılı TCK’nun 211. maddesi gereği “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.” kapsamında kalıp kalmadığının değerlendirilmesi gerekir (Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2016/283).

Yargıtay 21. Ceza Dairesi - Karar: 2015/4759

Sanık ile şikayetçi arasında borç ilişkisinin bulunduğu, ancak katılanın suça konu senedi imzalamadığını buna rağmen senedin sanık tarafından imzalanıp takibe konulduğunu beyan etmesine karşı; sanık ile şikayetçi arasında ticari ilişki olduğu sabit olduğundan sanık olan kişinin eyleminin 211. maddesinde düzenlenen “gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla sahtecilik” suçunu oluşturup oluşturmayacağının değerlendirilmemesi hukuka aykırıdır (Yargıtay 21. Ceza Dairesi - Karar: 2015/4759).

Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2014/8310

Sanığın, katılana yaptığı kombi işinde gerekli olan malzemeleri almak için suça konu senetleri düzenleyip mal aldığı toptancıya verdiğine ilişkin savunması, katılanında nakit olarak 6000 TL ödemede bulunduğunu beyan etmesi karşısında, sanığın katılanla iş bedeli olarak ne kadara anlaştığı, katılanın sanığa 6000 TL’yi ne zaman ödediği hususları araştırılarak aralarında alacak-borç ilişkisinin varlığının tespiti halinde eylemin 211. maddesi kapsamında bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı amacıyla resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturup oluşturmayacağının değerlendirilmesi gerekir (Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2014/8310).

Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2017/4739

Suça konu belgelerin farklı tarihlerde düzenlenip düzenlenmediklerinin açıklığa kavuşturulması ile farklı tarihlerde düzenlendiklerinin anlaşılması halinde; sanığın eylemlerinin, TCK’nın göre aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenip işlenmediğinin tespiti, belgelerin farklı tarihlerde düzenlendiklerinin kesin olarak ortaya konulamaması halinde, aynı anda ele geçirildikleri hususu da dikkate alındığında, suça konu belge sayısı ve çeşitliliği nazara alınarak 61. maddesi uyarınca alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde her bir belge yönünden ayrı ayrı resmi belgede sahtecilik suçundan mahkumiyet hükmü kurularak fazla ceza tayini hukuka aykırıdır (Yargıtay 11. Ceza Dairesi - Karar: 2017/4739).

 

Şimdi ara