Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Sigara veya Alkol Kaçakçılığı Suçu ve Cezası

Sigara ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Suçun Unsurları Nelerdir?

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu ve bu suça dair hapis cezası bu ürünlerin gümrüğe tabi tutulmadan ülke içine sokulması veya çıkarılması ile oluşur. Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda düzenlenmiştir. Diğer bir ismi ise tütün kaçakçılığıdır.

İlgili kanuna göre, sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun konusunu; tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerdir. Suçun konusunu oluşturan seçimlik hareketlerin hepsinin birlikte işlenmesi halinde kişiye tek bir ceza verilir. Yani 200 karton sigara, 2000 adet alkol, 200 kg tütün gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulması halinde; her bir suç konusu eşyada ayrı ayrı ceza verilmez. Tek bir suç işlemiş gibi ceza verilir.

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunda fail herkes olabilir. Suçun mağduru ise toplumdaki kişilerdir.

Kaçak Sigara ve Alkol Kaçakçılığı , Alkol Üretme, Satma, Taşıma veya Satın Alma Suçlarının Cezası

Alkol, sigara veya tütün ürünlerinin gümrük işlemlerine tabi tutmadan ülkeye sokan kişi, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.

Eşyanın, gümrük kapılarından geçirilmeden ülkeye sokulması halinde ise ceza üçte birinden yarısına kadar arttırılır.

Gümrük vergilerinin bir kısmını veya tamamını ödememek için aldatıcı işlem veya davranışlarla sigara, alkol veya tütünü ülkeye sokan kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 20 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

Eğer alkol, sigara veya tütünün değerinin fazla olması halinde kişiye verilecek ceza arttırılır.

Sigara, alkol veya tütün kaçakçılığı suçunu işlemek için icra hareketlerine başlanmış ancak elde olmayan sebeplerle tamamlanamamış olması halinde tamamlanmış gibi ceza verilir. Yani suç teşebbüs aşamasında kalsa dahi tamamlanmış sayılmaktadır.

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun işlenmesinde iştirak etmeden; sigara, alkol veyatütün ürünlerinin, metonal, alkollü içkilerin suçun konusunu oluşturduğunu bilerek ve ticari amaçla satın alınması, satışa arz edilmesi, satan, taşıyan veya sakalayan kişiye 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilir.

Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin; ambalajlarında bandrol, etiket, hologrom, pul, damga gibi işaret bulunmayan veya bulunsa bile taklidi yapılmak suretiyle;

  1. Ticari amaçla üreten, bulunduran yahut nakleden,
  2. Satışa sunan veya satan,
  3. Eşyanın suçun konusunu oluşturduğunu bilerek ticari amaçla satın alan,

Kişiler 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.

Sigara Kaçakçılığı Suçunda Karton Sınırı Nedir?

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunda kişinin yapacağı savunma cezasının belirlenmesinde etken olacaktır. Kaçak sigara, alkol veya tütün mamullerini, sanığın kendisinin kullanmak için getirdiğine dair bir savunma yapması halinde kişisel kullanım miktarı tespit edilecektir. Kişisel kullanım miktarı ise somut olayın özelliklerine göre değişmekle birlikte kaçak ürünün miktarı, özelliği, cinsi dikkate alınarak belirlenir.

Yargıtay kararlarına göre 200 adet kaçak sigara kişisel kullanım miktarı olarak belirlenebilir. Ancak 20 kartonu aşması halinde ticari amaç için bulundurulduğu kabul edilebilmektedir. Yine de bu sınır somut olaya göre değişebilmektedir. Zira bu konuda da verilmiş kararlar vardır. Örneğin bir Yargıtay kararında; “sanığa ait koli içerisinde 2 farklı markaya ait 19 karton bandrolsüz sigara ele geçirildiği olayda, sigara miktarının kişisel kullanım dışında kaldığı ve ticari amaçla bandrolsüz sigara bulundurulmasından dolayı mahkumiyetine karar verilmiştir.” (Yargıtay 7. CD.  2012/20478 E. 2013/12678 K.)

Sigara Ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Örgütlü Kaçakçılık

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun örgütün faaliyeti içerisinde işlenmesi hali nitelikli hal kabul edilmiştir. Buna göre verilecek ceza 2 katına kadar arttırılır. Örgütlü suç, 3 veya daha fazla kişinin, hiyerarşik bir ilişki içerisinde belirsiz ve sürekli suçlar işlemek için bir araya gelerek işlenmesi halinde oluşur.

Bu çerçevede örgütün suç işlemek amacıyla kurulmuş olması ve suçun unsurlarının oluşmuş olması gerekir. Aksi halde 3 kişinin bir araya toplanıp suçu işledikten sonra dağılma amaçları varsa; örgütlü suç kavramı oluşmaz. Bu halde de suçun örgüt faaliyeti içerisinde olmadan, sadece 3 veya daha fazla kişinin bir araya gelerek bu suçu işlemeleri halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

Sigara ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık, failin işlediği suç nedeniyle pişman olması ve suçun oluşturduğu zararları gidermeye çalışması halinde ceza indirimi alınmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumudur.

Alkol ve sigara kaçakçılığı suçunun işlenmesine katkı sağlayan kişi; resmi makamlar tarafından suçun işlendiğine dair haber alınmadan önce, suç ve failleri hakkında bilgi vermesi halinde ceza verilmez. Yani kaçak eşyanın ele geçirilmesi, faillerin yakalanması için bu makamlarla işbirliği yapılması halinde kişinin ceza almayacağı düzenlenmiştir.

Yine 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde tanımlanan suçlardan (7. Fıkrası hariç) birinin işlenmesi halinde etkin pişmanlık gösterilmişse suçun konusunu oluşturan eşyanın gümrüklenmiş değerinin 2 katını Devlet Hazinesine;

  1. Soruşturma evresi tamamlana kadar öderse ceza yarı oranında verilir.
  2. Kovuşturma evresinde ise hüküm verilene kadar ödemesi halinde ceza, üçte bir oranında indirilir.

Ancak mükerrirler hakkında ve suçun örgüt faaliyeti içerisinde işlenmesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.

Sigara Ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Zamanaşımı

Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu şikayete tabi değildir. Yani şikayet aranmaksızın, suçun işlendiğine dair haber alınmasıyla birlikte soruşturma başlatılır. Ancak suç işlendikten sonra kanunda öngörülen süre içerisinde soruşturması ve kovuşturması tamamlanmalıdır. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Şimdi ara