Ebeveynlerin sağ olarak dünyaya gelen her bir bebek için bir defaya mahsus olmak üzere faydalanabilecekleri maddi yardımdır. Bu para; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenir.
Doğum parası ilk çocuk için 300 TL şeklinde belirlenmiştir. Çocuk arttıkça masraf da artmaya başlayacağı için ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve ondan sonra doğacak olan çocuklar için ise 600 TL olarak belirlenmiştir.
Doğum yardımı başvurusu, bu olanaktan yararlanmak için temel bir şarttır.
Memurlar için doğum parası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre belirlenir. Memurlara verilen doğum izni süresince maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmaz ve doğum parası ödeneği ayrıca hesaplanır.
Hesaplama Yöntemi:
Memurların doğum parası hesaplaması, SGK’ya tabi çalışanlardan farklı olarak, maaşlarının bir parçası olarak verilir. Ancak, memurlara ek olarak doğum yardımı da yapılır. Bu yardım, doğum yapılan her çocuk için belirli bir tutarda ödenir ve 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:
Bu tutarlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun ek 32. maddesine göre belirlenmiştir.
Sgk doğum ücretine hak kazanabilmek için sigortalılığı sona ermiş olan kişinin sigortalılık durumlarının sona erdiği tarihten başlayarak 300 gün içinde çocuklarının dünyaya gelmesi halinde sigortalı kadın veya eşin analık sigortasından yararlanabilecek erkeklerin, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödemiş olmaları gerekir. Şartların sağlanması halinde doğum parası ödenir. Doğum parası, her bir bebek için doğumun canlı gerçekleşmesi koşuluyla, doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, Bakanlık Makamı tarafından onaylanan tarife üzerinden belirlenir. 2024 yılı için ise belirlenen ödeme 857 TL olmuştur.
Doğum parasının hesaplanması ile ilgili genel nitelikte bilgi vereceğiz. Doğum izni ücreti hesaplarken son bir yıl içinde brüt maaş ve prim gün sayısına bölünerek brüt kazanç hesaplanabilir. Hesaplanan günlük brüt kazancın üçte ikisi alınarak günlük doğum izni parası belirlenir. 112 gün süre için günlük doğum izni parasının 112 ile çarpılmasıyla toplam doğum parası miktarı hesaplanmaktadır. Doğum parası PTT ya da e-devlet üzerinden hesaplanabilir.
Başvuru sürecinin her adımı büyük bir önem taşır. Dolayısıyla, doğru ve eksiksiz bir başvuru için gerekli özen gösterilmelidir. Yeni doğanın resmi kaydının yapılmasıyla birlikte, Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi, ilgili kurumlara iletilmelidir. Bu süreç, başvuru sahibinin doğum yardımından yararlanabilmesi için gereklidir. Başvuru adımlarının doğru şekilde tamamlanması ve gerekli belgelerin eksiksiz olarak sunulması, sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Doğum Yardımı başvurusu yapacak olan bireylerin bu adımları titizlikle takip etmeleri ve gereken belgeleri eksiksiz olarak hazırlamaları önemlidir. Bu sayede, doğum yardımı hakkından en kısa sürede ve en doğru şekilde faydalanmak mümkün olacaktır.
Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.