Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?

İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?

İsim değişikliği, nüfus kütüklerinde yer alan bilgilerin mahkeme kararı sonrasında yetkili makamlarca değiştirilmesiyle yapılır. Dolayısıyla, mahkeme kararı bulunmaksızın isim değişikliğinin yapılması mümkün değildir. Ayrıca açılan davada, talebin haklı gerekçeye dayandırılması gerekir.

Kişinin isminin nüfus memurunun hatası ile yanlış yazılması sonucu ortaya çıkan harf hataları, dava açmadan da düzeltilebilir.

E-Devlet’ten İsim Değiştirme

İsim değiştirme işlemi e-devlet üzerinden doğrudan yapılamaz. ancak süreci takip etmek, bazı durumlarda isim değişikliği yapmak ve bazı işlemleri tamamlamak için e-devlet kullanılabilir. İsim değiştirme başvurusu, Türkiye’de nüfus müdürlüklerine veya yurtdışında konsolosluklara şahsen yapılmalıdır. Başvuru sırasında gerekli belgeler ve dilekçe sunulmalıdır. E-devlet isim değişikliği sürecinde aşağıdaki gibi işlemleri gerçekleştirmenize yardımcı olabilir:

  1. Nüfus cüzdanı ve diğer kimlik belgelerinin yeniden düzenlenmesi için başvurular.
  2. İsim değişikliğinin ardından düzenlenen yeni kimlik bilgilerini paylaşarak, banka hesapları, kredi kartları ve sigorta gibi hizmetlerin güncellenmesi.
  3. İsim değişikliğine ilişkin süreçleri takip etmek ve durumları kontrol etmek.

Özetle, e-devlet isim değiştirme başvurusu için kullanılamaz, ancak başvuru yapıldıktan sonra süreci takip etmek ve bazı işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. İsim değiştirme başvurusu için ilgili nüfus müdürlüğüne veya konsolosluğa başvurulmalıdır.

Nüfus Müdürlüğüne Başvuru Yoluyla İsim Değiştirme

Nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla isim değiştirme, nüfus bilgilerinde hata ile yanlış yazılan isimlerin düzeltilmesidir. Burada hatadan kasıt, harf eksiklikleri yahut fazlalığı veya imla yanlışı gibi eksikliklerdir. Söz konusu hallerde, nüfus müdürlüğüne başvurarak isim değiştirilebilir. Ayrıca isim değiştirme davası açılmasına gerek yoktur. 

İsim Değiştirmek Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?

Türkiye’de isim değiştirme, yasal düzenlemelere tabi bir işlemdir ve belli yaş sınırlamalarına tabidir. Genel olarak, reşit yani 18 yaşına gelmiş bireyler ad ve soyadlarını değiştirebilirler. Ancak, reşit olmayan kişiler için isim değişikliği özel nedenlere ve mahkeme kararına bağlı olarak mümkün olabilir. Örneğin, velayeti değişen veya aile içi sorunlar yaşayan çocuklar için mahkeme kararıyla ad soyad değişikliği talep edilebilir.

İsim Değiştirme Ücreti Ne kadar?

2024 yılı isim değiştirme masrafı; başvurma harcı, peşin harç, gider avansı, vekalet harcı ve vekalet pulu toplam 3012 TL’dir. 

 İsim Değiştirme Davası Nedir?

Kişinin isminin, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar içinde en önemlisi olduğu kabul edilebilir. Zira bir insanın; sosyal, ekonomik, hukuki alanda varlığı ismiyle mümkün olduğu gibi; isim insanın psikolojik dünyasında da benlik algısının temelini oluşturan öğelerdendir.

Birey için önemli olduğu kadar, kişilerin nüfus kütüğüne ismiyle kayıtlı bulunması sebebiyle kamu için de oldukça büyük önem arz eder. Türk Hukuku’nda asıl ilke adın değişmez olduğudur. Ancak Türk Medeni Kanunu, 27. maddesinde haklı sebeplerle kişinin ismini değiştirebilmesine imkân vermiştir.

Haklı sebepler örneklerle çoğaltılabilir. Ancak Yargıtay’ın kabul ettiği bazı haklı sebepler şunlardır:

  • Gülünç bulunan bir isme sahip olmak,
  • Tanınan bir suçluyla aynı ismi paylaşmak,
  • İsminin kişiye geçmişinden gelen bir travmasını, kaybını, üzüntüsünü hatırlatması,
  • Ticari ve sosyal hayatta kimliğinde yazan isminden farklı bir isimle tanınmak,
  • Telaffuz zorluğu,
  • Dini sebepler.

Alfa Hukuk Bürosu olarak, isim değiştirme işlemleriyle ilgili her aşamada müvekkillerimize kapsamlı hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Sürecin yasal gereklilikleri, başvuru prosedürleri ve gerekli belgeler konusunda detaylı bilgilendirme yaparak, müvekkillerimizin haklarını en iyi şekilde korumayı hedefliyoruz. Ayrıca, isim değiştirme sürecinde karşılaşılabilecek olası hukuki engeller veya sorunlarla ilgili de profesyonel destek sağlayarak, müvekkillerimizin taleplerini en hızlı ve sorunsuz şekilde sonuçlandırmalarına yardımcı oluyoruz.

İsim Değiştirme İçin Görevli ve Yetkili Mahkeme

İsmin değiştirilmesi için açılan davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. 

İsim Değiştirme Davası İçin Gerekli Evraklar

İsim değişikliği davası için çok fazla belgeye gerek yoktur. İsim değiştirme işlemi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus kayıt örneği
  • Kimlik fotokopisi
  • Dava dilekçesi
  • Gerekçeli belge veya kanıtlar (isim değişikliği nedeninizi destekleyen belgeler)
  • İsim değişikliği davasında en önemli delil tanıktır.

İsim Değiştirme Dilekçesi ve Örneği

“……… ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI

DAVALI: İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

KONU: İsim değişikliği talebi.

DAVA KONUSU: 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi gereğince, nüfus kayıtlarında yer alan adımın [Mevcut Adınız] olarak değiştirilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR:

  1. Ben [Adınız Soyadınız], [Doğum Tarihiniz] tarihinde [Doğum Yeriniz]’da doğdum. Nüfus kayıtlarında adım [Mevcut Adınız] olarak geçmektedir.
  2. Adımın değiştirilmesi için haklı sebeplerim bulunmaktadır. Mevcut adım nedeniyle sosyal çevremde ve iş hayatımda sık sık alay konusu olmakta ve psikolojik olarak rahatsızlık yaşamaktayım. Örneğin, adım [Mevcut Adınız] yerine [Yeni Adınız] olarak bilinmekte ve bu şekilde çağrılmaktayım. Bu durum, hem kişisel hem de profesyonel hayatımda zorluklara neden olmaktadır.
  3. Bu durumu destekleyen tanıklarım bulunmaktadır. [Tanık Adı Soyadı], [Tanık Adresi], [Tanık Telefon Numarası]. Tanıklarım, benim günlük hayatımda [Yeni Adınız] olarak çağrıldığımı ve bu ismi kullanmamın toplum içinde daha rahat etmemi sağladığını beyan edeceklerdir.
  4. Yasal Dayanak: 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi gereğince, kişinin isminin değiştirilmesi mümkündür. Mevcut durumda, ismimin değiştirilmesi için haklı sebeplerin varlığı söz konusudur.

DELİLLER:

  1. Nüfus kayıt örneği
  2. Kimlik fotokopisi
  3. Tanık beyanları
  4. Diğer ilgili belgeler (varsa)

HUKUKİ NEDENLER: 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle, adımın [Mevcut Adınız] olarak değiştirilmesine karar verilmesini, değiştirilen adımın Nüfus Kayıtlarına işlenmesini arz ve talep ederim.

[Tarih]
[Adınız Soyadınız]
[İmzanız]”

İsim Değiştirme Davasının Süresi

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

İsim Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu

Medeni Kanunu’nun 27. Maddesine göre ad değişmekle kişisel durum değişmez. Yani ad-soyad değişikliğinde kişinin diğer şahsi durumlarında bir değişiklik meydana gelmez.

Ancak erkek eş soyadını değiştirdiğinde kadının (eşinin) soyadı da değişmektedir. Aynı şekilde 18 yaşından küçük çocuklarının ve evlatlığının soyadı da kendiliğinden değişmektedir.

Ad-soyad değiştirildiğinde adın-soyadın değiştirildiği mahkemece nüfus müdürlüğüne bildirim yapılır. Böylece nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ayrıca mahkeme, ulusal bir gazetede de değişikliğin ilanını yapar.

İsim Değiştirme Kararına İtiraz

Medeni hukuka göre isim değişikliği davası için Medeni Kanun 27. maddede geçen bilgilerde kişinin ad değiştirme kararının sonuçlanmasından itibaren 1 yıl içerisinde itiraz başvurusu mümkündür. Kişinin isim değişikliği davası sonrasında zarar görmesi gibi durumlarda bunu öğrenmesini takiben 1 yıl içerisinde isim değişikliği kararının kaldırılması mümkündür. Ancak bu süreyi aştıktan sonra isim değiştirmeye itiraz mümkün olmamakla birlikte, kişi kararın kaldırılması için dava açamaz.

Mahkemeye Gitmeden İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

2024 yılında mahkemeye gitmeden isim değişikliği yapmak mümkün değildir. Yalnızca basit maddi hataların düzeltilmesi için nüfus idaresine başvurulabilir.

Çocuğun İsim Değişikliği Davası

Bir çocuğun isminin değiştirilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Küçük adına isim değişikliği talep hakkı yasal velayete sahip kimselerdedir. Bunlarda genel olarak çocuğun annesi veya babasıdır. Çocukla alakalı soybağı veya velayete ilişkin bir çelişki söz konusu ise isim değişikliğini talep edecek tarafın öncelikle bu çelişkileri gidermesi gerekmektedir. Zira henüz velayet hakkına sahip olmayan kişiler çocuk adına talepte bulunamazlar.

Çocuğun adının değiştirilmesi talebi ile yazım hatalarına ilişkin hataları giderme davaları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yazım hatalarına ilişkin talepler isim değişikliği talebinden ayrı ve ayrıca ileri sürülürler.

Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre adın değiştirilmesi ancak haklı sebeple mümkündür. Bu esas çocukların isminin değiştirilmesi içinde geçerlidir. Haklı bir neden dayanmak kaydıyla çocuğun ismi değiştirilebilir. Burada haklı neden çocuğun ve ailenin bulunduğu sosyo-ekonomik statüye göre değişmektedir. Yani hakim her bir olayı içinde bulunduğu koşullara göre incelemek ve gerekli kararı vermek zorundadır. İsim değişikliği talebinin hakim tarafından çocuğun menfaatlerine aykırı olması, ihtimal dahilinde görülürse bu defa isim değişikliği talebi reddedilir. Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz.

Çocuğun isim değişikliğine ilişkin mahkeme kararı alınıp yasal prosedür doğrultusunda gazete ilanı yapıldıktan sonra gerekçeli kararın bir örneği nüfus müdürlüğüne gönderilerek çocuğun isminin değiştirilmesi sağlanır. Ayrıca çocuğa ait pasaport, sosyal güvenlik ve sigorta vb. kayıtlarda gerekli değişikliklerin yapılması için kararın onaylı bir kopyası ilgili yerlere sunulabilir.

30 Mart 2012 tarihinde önce isim değişikliğine ilişkin bir şahıs ancak bir defa dava açabilmekteydi. Bu husus annesi babası tarafından ismi değiştirilen çocukların bir daha bu davayı açamamalarına yol açmaktaydı. Buna ilişkin Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36/1-b maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu iptalin ardından artık bir şahıs birden fazla defa haklı neden olmak kaydıyla isim değişikliği davası açabilir. Bu durum küçük yaşta isim değişikliği yapılan kişilerin tekrar dava açabilmelerine imkan sağlamaktadır.



Şimdi ara