Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçu Nedir?

6136 Sayılı Kanun Nedir?

6136 sayılı Kanun, ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması hakkında hükümleri barındıran kanundur.

6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Cezası Nedir?

Bir adet ruhsatsız silahın iş yerinde veya evde bulundurulması durumunda, 1 yıldan 2 yılı kadar hapis cezası ve 25 ile 100 gün arasında adli para cezası ile cezalandırılır. Silahın dürbünlü ve tam otomatik mermi atabilen özelliklere sahip olması durumunda, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca 500 günden 5000 güne kadar adli para cezası öngörülür. Silahın ruhsat tarihinin süresi gelmesine rağmen yenilenmemesi, bulundurma ruhsatlı olmasına rağmen, şartlarını yerine getirmeden taşınması aynı kanun kapsamında cezalandırılır.

Kanuna göre;

  • 50 mermiye kadar olan ruhsatsız mermi bulundurması durumunda, fail 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası, 5 günden 100 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
  • 51 ile 250 adet ruhsatsız mermi bulundurulması veya satın alınması durumunda, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca 25 günden 100 güne kadar adli para cezası verilir.
  • 251 ile 5000 arası ruhsatsız mermi bulundurulması veya satın alınması durumunda faile, 1 yıldan 3 yılı kadar hapis cezası verilir. Ayrıca 30 günden 100 güne kadar adli para cezası hükmü verilir.
  • 5001’den daha fazla miktarda ruhsatsız mermi bulundurmak ve satın almak suçunda faile, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilir. Ayrıca 500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir.

Bu kapsamda elde edilen silahın niteliği ve failin durumu cezanın belirlenmesinde önem arz eder.

6136 Sayılı Kanuna Muhalefet ve Cezası Nedir?

6136 sayılı Kanun, ateşli silahların, bıçakların ve benzerlerinin ülkeye sokulması, satılması, satın alınması, üretilmesi, taşınması, bulundurulması vs. fiiller bakımından yasal sınırları belirlemiştir. Ruhsatsız silahla ilgili yasal sınırların aşılması durumunda doğacak suçun genel ismi “6136 sayılı kanuna muhalefet suçu” dur.

Bu suçların neler olduğuna değinecek olursak:

Ateşli silahları ve bunlara ait mermileri ülkeye sokmak vb. fiiller (6136 sayılı Kanun 12/1 maddesi):

Bu düzenlemeye göre her kim yasal sınırlar dışında ateşli silahlarla bunlara ait mermileri;

  • Ülkeye sokar,
  • Sokmaya kalkışır,
  • Bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder,
  • Ülke içerisinde üretir,
  • Ülkeye yasal yollar dışında gelen silahları ülke içinde taşır veya birilerine yollar,
  • Taşımaya veya yollamaya aracılık eder,
  • Satar veya satmaya aracılık eder
  • Bu sayılan fiilleri gerçekleştirmek amacıyla bulundurur

İse 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunu (m. 12/1) işlemiş olur. 6136 sayılı Kanuna muhalefet cezası (m. 12) burada; 5 yıl ile 12 yıl arasında değişen hapis cezası ve bunun yanında ek olarak beş yüz günden beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Görüldüğü üzere ruhsatsız silah para cezası ve hapis cezasını birlikte gerektiriyor. Ayrıca bu cezayı artırıcı ve azaltıcı bazı haller vardır. Bunlara aşağıda değineceğiz.

Ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma vb. fiiller (6136 sayılı Kanun 13/1 maddesi):

Yasal sınırlar dışında yukarıda bahsettiğimiz ateşli silahlarla bunlara ait mermileri her kim:

  • Satın alır
  • Taşır
  • Bulundurur

İse 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunu (m. 13/1) işlemiş olur. 6136 sayılı Kanuna muhalefet cezası (m. 13/1) burada; 1 yıl ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası ve bunun yanında ek olarak otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ayrıca bu cezayı artırıcı ve azaltıcı bazı haller vardır. 

Bıçak veya başkaca aletler yahut benzerlerini ülkeye sokmak vb. fiiller (6136 sayılı Kanun 14/1 maddesi):

Her kim yasal sınırlar dışında bıçak veya başkaca aletler veya benzerlerini:

  • Ülkeye sokar
  • Sokmaya kalkışır
  • Bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder
  • Bunları ülke içerisinde yapar
  • Bir yerden bir yere taşır veya yollar
  • Taşınmalarına aracılık eder

İse 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunu (m. 14/1) işlemiş olur. 6136 sayılı Kanuna muhalefet cezası (m. 14/1) burada; 2 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası ve bunun yanında ek olarak 200 günden az olmayacak şekilde adli para cezasıdır. Ayrıca bu cezayı artırıcı ve azaltıcı bazı haller vardır. 

Bıçak, diğer alet veya benzerlerini satmak vb. fiiller (6136 sayılı Kanun 15/1 maddesi):

Her kim yasal sınırlar dışında bıçak veya başkaca aletler veya benzerlerini:

  • Satar,
  • Satmaya aracılık eder
  • Satın alır
  • Taşır
  • Bulundurur

İse 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunu (m. 15/1) işlemiş olur. 6136 sayılı Kanuna muhalefet cezası (m. 15/1) burada; 6 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezası ve bunun yanında ek olarak 25 günden az olmayacak şekilde adli para cezasıdır. Ayrıca bu cezayı artırıcı ve azaltıcı bazı haller vardır.

6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet Suçunda Yargılama Süreci 

6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunun kimi halleri basit yargılama usulüne tabi iken kimi hali diğer suçlar ile aynı yargılama usulüne tabidir. 

 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunda yargılamaya ilişkin şu hususları da kısaca değerlendirmekte yarar vardır.

Şikâyet ve Zamanaşımı: 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçu şikâyete tabi suçlardan değildir. Dolayısıyla ihbar üzerine veya kolluğun kendi öğrenmesi üzerine soruşturma kendiliğinden başlar. Şikâyete bağlı olmadığı için herhangi bir şikâyet süresi de yoktur. Ancak 8 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.

Şikâyetten Vazgeçme: 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçu şikâyete bağlı olmadığı için şikâyetten vazgeçme söz konusu olmaz. Bu suçu bildiren kişinin ifadesini çekmesi vs. şikâyetten vazgeçme sonucu doğurmaz. Yargılama re’sen devam eder.

Görevli Mahkeme ve Uzlaşma: 6136 sayılı Kanuna muhalefetten ötürü soruşturmayı savcılık yapar, soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliği birtakım kararlar alır. Ancak görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Bu suçta uzlaşma da olmaz. Bu suç ağır cezalık bir suçla işlense bile buna asliye ceza bakar. 

Tutuklama ve Adli Kontrol: 6136’ya muhalefetten ötürü kimi zaman tutuklama veya adli kontrol kararı söz konusu olabilirken çoğu zaman bu yapılmaz. Burada işlenen fiilin kanuni ceza miktarı, delil karartma ve kaçma tehlikesi vs. durumlar önemlidir.

Mahkemenin Verebileceği Kararlar

Yargılama süresince ve nihayetinde mahkemenin verebileceği birtakım kararlar mevcuttur. 

Mahkeme yukarıda detaylı olarak yer verdiğimiz cezalardan birine hükmedebilir. Bunun için 6136 sayılı Kanuna muhalefetin sabit olması yani gene yukarıda belirttiğimiz unsurların tam olarak gerçekleşmesi gerekir.

Mahkemenin vereceği ceza hükmü 2 yılın altında kalması ve diğer bazı şartların mevcut olması durumunda mahkeme cezanın ertelenmesi kararı verir. Kişiye 1 ile 3 yıl arası bir denetim süresi tanınır ve bu süre içerisinde kasıtlı bir suç işlememesi istenir. Başka ek yükümler de verilebilir. Bu sürenin yükümlülüklere uygun geçirilmesi halinde sanki ceza infaz edilmiş gibi sonuç doğar.

Cezanın ertelenmesindeki şart ve hükümlerin neredeyse aynısı HAGB için de geçerlidir. Ancak hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen kişi denetim süresini sorunsuz geçirirse sanki hiç suç işlememiş gibi sonuç doğar. Ruhsatsız silah bulundurma suçu ve 6136’ya muhalefetin diğer bazı hallerinde HAGB kararı verilmesi mümkündür. 

Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi için mahkeme hükmünde hapis ile birlikte ayrıca adli para cezasına hükmedilmemiş olması gerekir. 6136’ya muhalefet ve ruhsatsız silah bulundurmanın tüm hallerinde hapis + adli para cezası olduğu için bu suçun cezası adli para cezasına çevrilemez

6136 Sayılı Kanun Kapsamında Yasak Olan Bıçak ve Aletler

Taşınması yasak olan bıçaklarda çok fazla çeşit olup bunların satılması, satın almada aracı olarak bulunma ve kullanılmasa da üzerinde taşınması da yasak olan bıçaklar vardır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.

6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçunun Cezası 

1) Ruhsatsız Silah Veya Mühimmat Bulundurma Taşıma: 

Hapis cezası:1 yıldan 3 yıla kadar.

Adli Para cezası: ayrıca 30 güne kadar adli para cezası uygulanır.

2) Silah Ticareti Yapma veya Aracılık Etme

Hapis cezası:5 yıldan 12 yıla kadar

Adli para cezası: suçun niteliğine göre ek olarak ağır para cezası uygulanır.

3) Tehlike Arz Eden Bıçaklar ve Diğer Aletler (kasatura,sustalı vb.)

Hapis cezası:6 aydan 1 yıla kadar

Adli Para Cezası: Ek para cezası ile birlikte uygulanabilir.

4) Suçun Ağırlaştırıcı Halleri :

Silahın kalabalık yerlerde taşınması veya suç işlemek amacıyla bulundurulması durumunda cezalar artırılabilir.  Örneğin, Organize suç faaliyetlerinde kullanılması durumunda örgüt üyeliği suçlaması ile ceza daha da yükselir.

5) İndirim Hükümleri:

Etkin Pişmanlık: Suç işlemeden önce silahın yetkililere teslim edilmesi durumunda cezada indirim yapılabilir.

Adli Para Cezası veya Erteleme: İlk kez işlenmiş ve suçun niteliği hafifse hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) veya cezanın ertelenmesi uygulanabilir.

Ruhsatsız Silah Cezası Kaç TL?

5.000 TL ile 50.000 TL arasında değişebilir.

Antika ve Hatıra Niteliğindeki Bıçak ve Aletleri Bulundurmak Yasak Mı?

Hatıra teşkil eden veya antika olan ateşli silahlarla bıçakların bulundurulmasına izin verilmesi zorunludur. Verilecek izin sadece bulundurmaya ilişkin olup taşıma yetkisi sağlamamaktadır. Bu tür aletlerin satışı ancak izin belgeleriyle birlikte yapılabilir.

 



Şimdi ara