Kesinleşmiş cezaların, verilen güvenlik tedbirlerinin ve mahkumiyet bilgilerinin yer aldığı bilgisayar ortamında kayıtlı olan ve Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkezi tarafından tutulan sicile adli sicil kaydı denir. Halk arasında “sabıka kaydı” olarak da bilinir. Kaydedilmiş olan kesinleşmiş mahkeme kararları Türk Mahkemelerinin veya Türkiye tarafından tanınmış olan ülke mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlar olabilir.
Adli sicil kayıtlarına ulaşmak isteyen vatandaşlar www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet aracılığıyla bu kayıtlara ulaşabilirler.
Yazılı başvuru üzerine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından adli sicil kaydı silinerek arşiv kaydına alınır. Bu başvuruyu bizzat veya avukat aracılığıyla gerçekleştirmek süreci hızlandıracaktır. Adli sicil kaydının silinebilmesi için ve arşiv kaydına alınması için birtakım şartların gerçekleşmiş olması gerekir. Bu şartlar:
durumunda Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü tarafından silinir ve arşiv kaydına alınır.
Başka bir deyişle takipsizlik kararı Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması sebebiyle kamu davası açılmamasıdır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 172. Maddesinde düzenlenmiştir. Cumhuriyet savcısı toplanan delilleri değerlendirerek soruşturma evresine bu karar ile son verebilir. Bu şekilde soruşturma dosyası kapanır.
Savcılık soruşturma evresinde suçsun işlenip işlenmediğini, işlendiyse ve bilinmiyorsa suçun kim tarafından işlendiğini araştırır ve inceler. Bu evrede deliller toplar ve bu delilleri titizlikle inceleyerek değerlendirir. Değerlendirme neticesinde şüpheli hakkında elde edilen deliller yeterli değilse, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilecektir.
Takipsizlik kararı soruşturmayı yapan savcı tarafından verilir.
Burada muhakeme şartlarının oluşmamasından bahsedilmektedir. Kovuşturma olanağının bulunmaması durumuna şunlar örnek gösterilebilir: