Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Göçmen Kaçakçılığı ve Cezası

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Nedir? (TCK 79)

Göçmen kaçakçılığı suçu; maddi çıkar elde etmek için yasal olmayan yolların kullanılmasıyla bir insanın ülke içine veya ülke dışına çıkmasına imkan sağlanmasıdır.

Göçmen kaçakçılığı suçu şu hallerde işlenmiş olur:

  1. Yabancının yasal olmayan yollardan ülke içine sokulması
  2. Ülkeye girmiş yabancının ülkede kalmasının sağlanması,
  3. Bir Türk vatandaşı veyahut yabancının ülkeden çıkmasının sağlanması

Hallerinde göçmen kaçakçılığı suçu işlenmiş olur. Göçmen kaçakçılığı suçunun oluşması için suçun tamamlanmış olması gerekmez. Hazırlık hareketlerine başlanmış ancak suç tamamlanamamışsa; yine de suç oluşmuş olur.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Unsurları Nelerdir?

Göçmen kaçakçılığı suçunun oluşması için suçun işlenmekte ki amacının maddi bir çıkar olması gerekir. Maddi menfaat yoksa göçmen kaçakçılığı suçu da yoktur.

  1. Yabancının yasal olmayan yollardan ülkeye sokulması: Bir yabancı Türkiye’ye girmek istiyorsa Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca giriş ve çıkış sağlanabilir. Kanunda öngörülen usul dışında bir yolun kullanılarak bir yabancının Türkiye’ye girişinin sağlanması veya aracılık edilmesi yahut ülkede kalmasının sağlanması halinde göçmen kaçakçılığı suçu oluşur.
  2. Bir yabancının ülkede kalmasının sağlanması: Bir yabancının ülke içerisinde sürekli kalması için bazı şartların varlığı aranır. Örneğin, vizenin veyahut vize muafiyetinin tanıdığı süreden fazla kalacak olan bir yabancı, ikamet iznine başvuru yapmalıdır. İkamet izninin kabul edilmesi halinde kişi yasal olarak Türkiye’de kalamaya devam edebilir. Ancak ikamet iznine başvurmayarak, bu yabancının ülkede kalması sağlanırsa göçmen kaçakçılığı suçu oluşur. Örneğin yabancıya kalacak yer ayarlamak gibi eylemlerle bu suç işlenebilir. Ancak suçun oluşması bakımından; yabancının ülkede kalmasının sağlamasındaki amacı maddi bir çıkar olmalıdır.
  3. Bir Türk vatandaşı veyahut yabancının ülkeden çıkmasının sağlanması: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre öngörülen usullere göre Türkiye’den çıkış yapılması gerekir. Kişi ister Türkiye’de yasal olarak bulunsun isterse yasal olmayan yollardan giriş yapmış olsun, yasaya aykırı bir şekilde ülkeden çıkarılmaya çalışılması halinde suç işlenmiş olur. Yine yabancının veya Türk vatandaşının ülkeden çıkarılmasındaki amaç maddi menfaat olmalıdır.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası Ne Kadardır?

Doğrudan yahut dolaylı olarak maddi menfaat için yasal olmayan bir yoldan;

  1. Bir yabancının ülkeye sokulması,
  2. Yabancının ülkede kalmasının sağlanması,
  3. Bir Türk vatandaşı yahut yabancının ülke dışına çıkmasına imkan sağlanması

Sayılan hallerden birinin işlenmesi suretiyle göçmen kaçakçılığı suçu oluşmuş olur. Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.

Göçmen kaçakçılığı suçu henüz tamamlanamadan yarıda kalmışsa tamamlanmış gibi ceza verilecektir. Göçmen kaçakçılığı suçunun şu hallerde işlenmesi halinde ise verilecek olan ceza arttırılır:

  1. Suçun mağdurları açısından; hayati tehlike oluşması veya onur kırıcı bir muameleye maruz kalmaları halinde verilecek ceza yarısından üçte ikisine kadar arttırılır.
  2. Göçmen kaçakçılığı suçunun, suç işlemek amacıyla örgüt kurma kapsamı içerisinde işlenmesi halinde verilecek olan ceza yarı oranında arttırılır.
  3. Göçmen kaçakçılığı suçunun işlenmesi tüzel kişinin faaliyeti içerisinde işlenirse; tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanır.

İnsan Ticareti Suçu ve Göçmen Kaçakçılığı Suçu Arasındaki Fark Nedir?

İnsan ticareti suçundaki amaç; kişiyi zorla çalıştırmak, fuhuş yaptırmak, esaret, vücut organlarının verilmesini sağlamaktır. Göçmen kaçakçılığı suçundaki amaç ise; doğrudan veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmektir.

► İnsan ticareti suçunda sömürü sürekli devam eder. Yani mağdurun yurt dışına çıkarılsa veya yurt içine sokulsa bile sömürü devam etmektedir. Göçmen kaçakçılığında ise mağdurun fiilen rızası ile yurt içine sokulması veya yurt dışına çıkarılması ve karşılığında maddi menfaat alınması amacı vardır.

► İnsan ticareti suçunda mağdurun rızası yoktur yada kandırılmıştır. Mağdurun çaresizliğinden yararlanılarak veyahut cebir tehdit kullanılarak, fuhuş, organ kaçakçılığı, çocuk ticareti gibi eylemler karşılığında maddi menfaat elde edilmeye çalışılır. Göçmen kaçakçılığı suçunda mağdurun fiilen rızası vardır.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunda Şikayet Süresi Ne Kadardır?

Bu suç tipi şikayete bağlı değildir. Şikayet aranmaksızın Re sen soruşturma ve kovuşturma yapılacaktır. Bu nedenle göçmenlerin şikayetçi olması veyahut sonradan şikayetten vazgeçmesi halinde açılan kamu davası düşmez.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunda Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık kanunda belirli olan suç tipleri için düzenlenmiştir. Bir suç için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılması için kanunda düzenlenmiş olması gerekir. Göçmen kaçakçılığı suçunda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılması mümkün değildir.

Göçmen Kaçakçılığının Cezasını Adli Para Cezasına Çevirme, Hagb

Adli para cezası, suçun kanunda olan düzenlemesine göre doğrudan verilebileceği gibi hapis cezasıyla birlikte de verilebilir. Göçmen kaçakçılığı suçunda hapis cezası miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilemez.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, şartların sağlanması halinde cezanın sonuç doğurmayarak ortadan kalkmasını dolayısıyla ceza davasının düşmesini sağlayan bir karardır. Dolayısıyla kişi beraat alır. Bu suç tipinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunda Görevli Mahkeme

Göçmen kaçakçılığı suçu ile açılan bir dava dosyasında görevli olan mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Sık Sorulan Sorular

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Nedir?

Göçmen kaçakçılığı, ülke sınırlarını yasa dışı yollarla geçmek isteyen kişilerin, genellikle para karşılığı, kaçakçılar tarafından taşınması veya bu faaliyetlere aracılık etmek anlamına gelir ve suçtur.

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl?

Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Yargıtay Kararları

Yargıtay 9. Ceza Dairesi - Karar: 2013/3031

TCK’nın 79. maddesinde düzenlenen göçmen kaçakçılığı suçunun oluşabilmesi için failin yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokması ya da yabancının ülkede kalmasına veya Türk vatandaşı ya da yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlamasının gerektiği,

Somut olayda; Sanığın dosya kapsamına uygun iddia ve kabul edilen eyleminin Yunanistan’dan aldığı yabancı uyruklu şahısları yasal olmayan yollardan Avrupa’nın diğer ülkelerine götürmekten ibaret eyleminin, TCK’nın 79. maddesinde düzenlenen göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden, sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırıdır (Yargıtay 9. Ceza Dairesi - Karar: 2013/3031).

Yargıtay 12. Ceza Dairesi-K.2021/5660

Olası kast ve bilinçli taksir öngörme unsuru itibariye örtüşmesine rağmen, isteme unsuru bakımından ayrılmaktadır. Olası kastı bilinçli taksirden ayıran özellik, mümkün ya da muhtemel olarak öngörülen neticenin kabullenilmesi, failin öngördüğü tipik neticenin meydana gelmeyeceğine yönelik bir güveni olmadan hareket etmesidir. Başka bir anlatımla, fail “öyle ya da böyle herhalde hareketi gerçekleştirirdim” diyorsa olası kast, “neticenin gerçekleşeceğini bilseydim hareketi gerçekleştirmezdim”, diyorsa bilinçli taksir söz konusudur.

Somut olay bu çerçevede değerlendirildiğinde; teknenin kaptanı olan sanık …’ın savunmasına ve mağdurların beyanlarına göre, azami 20 metre uzunluğundaki eski ve ahşap balıkçı teknesine, taşıma kapasitesinin oldukça üstündeki sayıda göçmen grubunun bindirilmesi, teknenin saat 21.00-21.30 sularında başlayan yolculuktan yaklaşık iki saat sonra motor kısmından arızalanıp, su almaya başlamasına rağmen yolculuğa devam edilmesi, gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için yeterli can yeleği ve simidi tahsis edilmeksizin gerekli güvenlik önlem ve ekipmanlarının alınmasının kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakılması karşısında, 19 göçmenin ölümüne ve birden fazla göçmenin yaralanmasına neden olan sanık …’ın ve onunla birlikte hareket ettiği kabul edilen diğer sanıklar …, …, …’in muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen öngördükleri sonucu kabullenerek yani olursa olsun diyerek fiillerini icra ettikleri dikkate alınarak, sanıkların hukuki durumlarının 19 kez olası kastla öldürme ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralandıkları tespit edilen şikayetçi mağdur sayısınca olası kastla yaralama suçları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeksizin, suç vasfında yanılgıya düşülerek, dosya kapsamına uygun düşmeyen gerekçelerle sanıklar …, …, … ve … hakkında taksirle öldürme suçundan yazılı şekilde karar verilmesi, bozma nedenidir (Yargıtay 12. Ceza Dairesi-K.2021/5660)

Şimdi ara