Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
İpotekli Ev Nasıl Satılır?

İpotekli Ev Nasıl Satılır?

İpotekli ev satılırken, mümkün olan yollardan birisi konutu satın alan kişinin konut için vereceği tutar ile kalan kredi borcunu kapatma yoludur. Burada alıcı kalan kredi borcunu ve konutun satışı için vereceği parayı bankaya yatırır. Bu işlem için blokeli çek alınır. Tapuda gerçekleşen satış işlemi sonrasında kişi bu blokeli çeki satıcıya verir. Bu işlem belirlenen süre içerisinde paranın çekilmesinin engellenmesi için yapılır. Blokeli çeki alan satıcı bankaya giderek borcunu kapatır. İpotekli ev satışı bu şekilde gerçekleşmiş olur.

Banka İpotekli Ev Satılır Mı?

İpotekli ev satın almanın şartları ve bazı riskleri vardır. İpotek , alacaklı ve borçlu arasındaki borç ilişkisine yönelik oluşan bir çeşit teminattır. Kişinin alacağı ev üzerinde ipotek tesis edilmiş olabilir. Üzerinde ipotek var olan bir evi satın aldıktan sonra bu taşınmaz üzerindeki ipotek borç sona ermeden kalkmaz. Alacaklı kişi borcun ödenmemesi durumunda teminat olarak gösterimli olan bu evi devralan kişinin elinden kolaylıkla alabilecektir.

Kişilerin ev alma sürecinde banka kredisi kullanmaları halinde ev ipotek altına alınır. İpotekli evi satmak mümkündür. Zira krediyi ödemekte güçlük yaşama gibi sorunların devreye girmiş olması mümkündür. Satın alım için öncelikle ev üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekir. İpotekli ev satılırken satın alan kişi ile anlaşma yapmak gerekir. Bu anlaşmaya göre alıcı ya kredi borcunu devralır ya da ev için verdiği ücret ile kredi kapanır.

İpotekli Ev Alınır Mı?

  1. Öncelikle belirtilmelidir ki alacaklı, borcun ödenmemesi durumunda teminat olarak üzerinde ipotek olan taşınmazın paraya çevrilmesi için icra takibi başlatabilecektir.
  2. Alacaklı bahse konu evi alacağına karşılık olarak icradan alabilecektir.
  3. Alacaklı piyasa değeri üzerinden bu değerin yarısına evi satabilecektir.

Tüm bu sebeplerle ipotekli bir ev satın almak mümkündür ancak bunun sonucun da devralan için birçok risk meydana gelir. Bu tür risklerin önüne geçilebilmesi için özel anlaşmalar yapmak mümkündür.

İpotekli Konutu Kredi İle Almak

Üzerinde ipotek kurulan konutu almanın tek yolu krediyi kapatmak değildir. Bir diğer yol ile ipotekli konutu yine kredi ile almaktır. Bu seçenekte öncelikle evin alıcısına mevcut kredi borcunun devri gerçekleşir. Gayrimenkulü satan kişi üzerinde var olan kredi borcu silinmiş olur. Fakat ev üzerindeki ipotek devam eder yalnızca ipoteğin muhatabı değişir.

Konut kredisi bir başka bankadan almak isteyen alıcının, mevcut kredi nerden alınıyorsa ve yeni alınacak kredi nereden alınacaksa buralara başvurması gerekir. Bu iki banka arasında işlemler gerçekleştikten sonra yeni bir ev kredisi oluşur.

Kredi Borcum Bitmeden İpotekli Konutumu Satabilir Miyim?

Ev almak için konut kredisi yoluna başvurmak oldukça yaygındır. Evin kredi ile alınması halinde evin üzerine,  kredi borcu tamamen ödenene dek geçerli olan ipotek tesis edilir. Kişilerin maddi zorluklar, işten çıkarma vb. durumlarından dolayı kedi borçlarını ödemekte zorluk çekmeleri mümkündür. Bu noktada kişilerin, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirmeleri mümkün hale gelir. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapmak mümkündür.

Şimdi ara