Diğer Makaleler

Etiketler

Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
İyi Hal İndirimi

İyi Hal İndirimi Nedir?

Türk Ceza Kanununun 62. Maddesinde iyi hal indirimi düzenleme alanı bulmuştur. Cezayı hafifleten hallerden biri olan iyi hal indirimi, ceza almasına karar verilen failin cezasının geçmişine, yargılama esnasındaki tutumuna ve sosyal ilişkilerine göre indirilmesidir.

İyi hal indirimi hâkimin takdir yetkisindedir. Bu açıdan bir takdiri indirimdir.

Türk Ceza Kanunu Madde 62 : Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde hakim, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis cezası verir. Bunun yanı sıra Müebbet hapis cezası yerine ise, yirmi beş yıl hapis cezası verir. Diğer cezaların altıda birine kadarını indirir.

Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları veya cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerinin göz önünde bulundurulması mümkündür. Ancak failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz. Dolayısı ile takdiri indirim nedenlerini hakim, kararında gerekçeleriyle gösterir.

Takdiri İndirim Oranı Nedir?

Kanuna göre iyi hal indirimi sonucu uygulanan indirim oranları şu şekildedir:

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis.
  • Müebbet hapis cezası yerine, yirmi beş yıl hapis cezası.
  • Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.

İyi hal yani takdiri indirim için cezalar açıkladığımız gibi hafifletilir.

Takdiri İndirim (İyi Hal İndirimi) Şartları

  • Geçmişte fail hakkında herhangi bir suç kaydı bulunmuyorsa ve olumsuz davranışının varlığı tespit edilmemişse faile takdiri indirim uygulanır.
  • Hakimin takdir yetkisi sınırsız değildir. Bu yüzden hakimin verdiği takdiri indirimin nedenlerini belirtilmesi gerekir. Hâkim kararını gerekçeli olarak verir.
  • Hakimin, takdiri indirim sebeplerini ve somut olayın özelliklerini değerlendirerek karar vermesi gerekir.

Takdiri indirim her suç için uygulanabilen bir düzenlemedir. Hakimin takdir yetkisi sınırsız değildir. Bu yönde verilen her kararın gerekçeli olması gerekir. Sanığın lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep etmesi halinde bu uygulama takdiri indirimi de kapsar.

Hakimin verdiği cezayı alt sınırdan vermiş olması iyi hal indiriminin uygulanmasının önünde engel oluşturmaz. Hakim cezayı alt sınırdan da verse iyi hal indirimi uygulama alanı buluyorsa uygulanır.Fail suçu işlediğini kabul etmişse takdirim indirim uygulanması Yargıtay tarafından zorunlu görünmüştür.

Takdiri İndirim Nasıl Hesaplanır?

İyi hal indirimi yargılama sonunda verilen ceza üzerinden 1/6 oranında indirim yapılır.  Öncelikle hakim suçun kanunda karşılığı olan cezaya karar verir. Sonrasında mevcut olan ağırlaştırıcı ya da hafifletici sebeplerle birlikle ceza artacak ya da inecektir. Bu noktadan sonra takdiri indirim sebebi varsa ceza 1/6 oranında indirim olur.

İyi Hal İndirimi Yargıtay Kararları

Yargıtay CGK 31/01/2012 tarihli, 2011/4-277 E., 2012/4 K.

  • Takdiri İndirim Nedenleri
  • TCK 62. Madde

…Serbest takdir sisteminin bir gereği olarak da olayda sanık yararına takdiri indirimin uygulanmasını gerektiren nedenlerin varlığını veya yokluğunu belirleme yetkisi yargılamayı yapan hakime ait olacaktır. Zira yargılama süreci boyunca maddi gerçeğe ulaşma ve adaleti sağlama yolunda çaba harcayan hakim, sanığı birebir gözlemleyen ve bu bağlamda takdiri indirim nedenlerinin varlığı ya da yokluğunu en iyi tespit edecek konumdaki kişidir. Hakim; ‘failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerinin yanında, her somut olaya göre değişecek ve önceden öngörülmeyecek nedenleri de birlikte değerlendirerek bu hususta hak, adalet ve nasafet kurallarına uygun biçimde uygulama yapacaktır. Ancak hakimin bu konudaki takdir yetkisi sınırsız değildir. Bütün kararlarda olduğu gibi takdiri indirimin uygulanmasına veya uygulanmamasına ilişkin kararlar da gerekçeli olmalıdır. Bununla birlikte gösterilen gerekçelerin hak, adalet ve nasafet kuralları ile dosya içeriğine uygunluğunun Yargıtay denetimine tabi olacağında da kuşku bulunmamaktadır.

Şimdi ara