Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Mirasçıların mirasçı olduklarını gösteren ve miras paylarını gösteren belgenin adına mirasçılık belgesi yani veraset ilamı denir. Mirasçılık belgesi, Türk Medeni Kanunu’nun 598. Maddesinde düzenlenmiştir.

Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesi mirasçılar tarafından Noterlerden ya da Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabilir. Uygulamada mirasçılık belgesi daha çok Noterlerden çıkartılmaktadır. Mirasçıların ilgili iki kuruma başvurmaları halinde sistem üzerinden gerekli kontroller yapılarak mirasçılar tespit edilir ve talep eden kişilere verilir.

Kimler Mirasçılık Belgesi Alabilir?

Mirasçılık belgesini miras bırakanın kan hısımı olan yasal mirasçılar ve (eş, çocuklar, anne ve baba, kardeşler ve diğer akrabalar) atanmış mirasçılardan herhangi bir kişi notere ya da sulh hukuk mahkemesine başvurarak alabilir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası

Mirasçılık belgesinin iptali davası, mirasçılık belgesi yani veraset ilamının herhangi bir sebepten hukuka uygun olmadığı durumlarda açılabilecek dava türüdür.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasını Kimler Açabilir?

Mirasçılık belgesinin iptali davasını mağdur olan herhangi bir mirasçı açabilmektedir. Bunun yanında hak kaybına uğrayan mirasçılık belgesinde ismi olmayan kişiler de davayı açabilir.

Şimdi ara