Terörizmin Finansmanı Suçu Nedir?
Toplum barışı ve düzeni ile kişi hak ve özgürlükleri bakımından önemli bir tehdit teşkil etmekle birlikte zaman içerisinde küresel boyutlara ulaşmış olması dolayısıyla uluslararası alanda iş birliğini gerektiren terörizmle ve terörizmin finansmanı ile mücadele, birçok düzenlemenin konusunu oluşturur.
Türkiye, bu konuya titizlikle yaklaşarak terörizmin finansmanının suç olarak düzenlenmesi gibi oldukça önemli adımlar atmıştır.
Terörizm hem yasal hem de yasadışı kaynaklar ile finanse edilmektedir.
Terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele edilmesi kapsamında; 1999 tarihli Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmenin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bu Kanun kapsamındaki terör ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye ilişkin kararlarının uygulanması ile terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla malvarlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla Terörizm finansmanının önlenmesi hakkında kanun çıkarılmıştır.
Fon sağlamak; failin kendi mal varlığından veya başkasının mal varlığından örgüte fon sayılabilecek miktarı örgüte aktarmasıdır. Aynı zamanda kişinin örgütün çalışmalarına etki sağlayacak fonu elde etmesine yönelik her türlü faaliyetinin de bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür.
Fon toplamak ise; failin başkalarından elde ettiği fonları örgüte aktarma konusunda aracılık yapması olarak açıklamak mümkündür.
Terörizmin Finansmanı Suçunun Unsurları
Terörizmin finansmanı suçunun maddi unsuru fon sağlamak veya toplamaktır. Fon sağlamak; failin kendi mal varlığından veya başkasının mal varlığından örgüte fon sayılabilecek miktarı örgüte aktarmasıdır. Aynı zamanda kişinin örgütün çalışmalarına etki sağlayacak fonu elde etmesine yönelik her türlü faaliyetinin de bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür. Fon toplamak ise; failin başkalarından elde ettiği fonları örgüte aktarma konusunda aracılık yapması olarak açıklamak mümkündür.
Terörün finansmanı, seçimlik hareketli bir suçtur. Kanunda belirtilen seçimlik hareketlerden herhangi birinin icrası ile suç oluşmuş sayılır.
Bu suç olası kastla işlenemez. Failin suçu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi gerekir.
Terörizmin Finansmanı Suçunun Cezası
- Kanunda suç olarak düzenlenen fiillerin gerçekleştirilmesinde tümüyle veya kısmen kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek belli bir fiille ilişkilendirilmeden dahi bir teröriste veya terör örgütlerine fon sağlayan veya toplayan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Birinci fıkrada sayılan fiillerin, örgütü kuran veya yöneten ya da örgüt üyesi tarafından gerçekleştirilmesi hâlinde bu kişiler hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları uyarınca verilecek ceza üçte birine kadar artırılır.
- Birinci fıkra hükmüne göre ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmaz.
Örgüte Yardım Etme ve Fon Sağlama Suçunun Farkı
Bu iki suç her ne kadar birbirine benzemekteyse de önemli farklılıkları vardır. Örgüte fon sağlama suçu maddi değerler ile yardım etmektir. Ancak örgüte yardım etme suçuna yalnızca maddi yardımlar değil maddi değeri olmayan yardımlar da dahildir. Bunun yanı sıra Yargıtay’ın bir kararına göre yapılan maddi yardımın sistematik olmayan ve cüzi miktarlı yardımlar olması halinde fon sağlama değil yardım etme fiilinden cezalandırılması gerektiği söylenmiştir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Ceza İndirimi
Terörizmin finansmanı özgü ceza indirimi hali öngörülmemiştir. Ancak genel hükümler kapsamında şu hallerin indirim nedeni olması mümkündür. Bu doğrultuda örneğin iyi hal indirimi, suçun olası kast ile işlenmesi, suçun 18 yaşından küçük bir kişi tarafından işlenmesi indirim nedeni olarak sayılabilir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Cezayı Artıran Haller
Bu suçun basit halinin cezası beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıdır.
Suçun örgütü kuran veya yöneten ya da örgüt üyesi tarafından gerçekleştirilmesi hâlinde bu kişiler hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları uyarınca verilecek ceza üçte birine kadar artırılır.
Bunun yanı sıra suçun kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Terörizme Fon Sağlama Suçunun Para Cezasına Çevrilmesi
Adli para cezası, mahkeme tarafından, failin bir miktar parayı devlet hazinesine ödemesine karar
verilmesidir.
Adli para cezasına çevirme yalnızca kısa süreli hapis cezalarında uygulama alanı bulabilecektir. Hükmedilen hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi için verilen cezanın 1 yıl veya daha altında bir hapis cezası olması gereklidir.
Adli para cezası tek başına veyahut hapis cezası ile birlikte uygulanan bir yaptırım türüdür.
Terörizme fon sağlama suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Terörizmin Finansmanı Suçu Zamanaşımı
Terörizmin finansmanı suçu şikâyete bağlı suçlar arasında sayılmamaktadır. Bu sebeple şikâyet zamanaşımı süresi mevcut değildir. Soruşturma savcılık tarafından resen gerçekleşir. Suçlar şikâyete bağlı olmadığından dolayı şikâyet değil ihbar etmek mümkündür. Bu ihbarın her zaman yapılması mümkündür.
Terörizmin finansmanı suçu suçu için dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Terörizmin Finansmanı Suçu Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının (HAGB) amacı kişileri ıslah etmektir. İki yıl veya altında olan hapis cezalarının varlığı halinde hakim kişilere belirli bir denetim süresi verir. Bu süre içerisinde failin kurallara uygun hareket etmesi sonucunda verilen hüküm hiçbir sonuç doğurmayarak ortadan kalkar. Ve adli sicil kaydında da görünmez.
Terörizme finansman sağlama suçu neticesinde hükmedilen hapis hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı verilmesi mümkün değildir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Etkin Pişmanlık
Etkin pişmanlık Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen ve failin hiç ceza almamasına ya da aldığı cezada indirim yapılmasına yol açan düzenlemedir. Buna göre fail mağdura karşı yaratmış olduğu zarardan pişmanlık duyarak zararı gidermeye yönelik hareket ederse bu durumda etkin pişmanlık hükümleri uygulanabilecektir. Etkin pişmanlık her suç tipinde uygulanabilen bir düzenleme değildir. Yalnızca düzenleme bulunan suç tipleri için uygulanabilir. . Terörizmin finansmanı suçuna ilişkin etkin pişmanlık düzenlemesi bulunmamaktadır
Terörizmin Finansmanı Suçu Şikayet Süresi
Terörizmin finansmanı suçu şikâyete bağlı bir suçlardan değildir. Dolayısıyla soruşturması savcılık tarafından resen gerçekleşir. Şikâyete bağlı olmayan bir suç olmasından ötürü şikâyet değil ihbar yapılır. İhbar ise bir süre ile sınırlı değildir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Şikayetten Vazgeçme
Bu suç şikâyete bağlı suçlardan değildir. Şikâyetten vazgeçme açılan davanın düşmesine veya verilen cezadan daha az bir cezaya hükmedilmesine yol açmaz. Suçun işlendiği savcılık tarafından herhangi bir şekilde öğrenildiğinde resen yani kendiliğinden soruşturma başlatılmalıdır.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Uzlaşma
Uzlaşma fail ile mağdur arasında bir uzlaşmacı aracılığı ile iletişim kurulması sağlanarak uyuşmazlığın giderilmesi yoludur. Şikâyetten vazgeçme değildir. Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan suçlar bakımından ise kanunda açıkça hüküm olması halinde uzlaştırma hükümleri uygulanacaktır. Terörizmin finansmanı suçu ile ilgili uzlaştırma hükmü düzenlenmemiştir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Teşebbüs
Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise faaliyeti teşebbüs aşamasında kalmış olur.
Fon sağlamak nitelik itibarıyla bölünebilen fiiller olduğundan bu suça teşebbüs mümkündür. Ancak teşebbüsün fon sağlama hareketlerinin icrası esnasında gerçekleşmesi gerekmektedir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda İştirak
Suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası esnasında birden fazla kişi ile birlikte fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesidir.
Terörizme finansman sağlama suçunda suça iştirakın her şekli mümkündür. Bu noktada, Türk Ceza Kanununun 37, 38 ve 39. maddelerinde düzenlenen iştirak hükümlerinin bu suç bakımından uygulanması mümkündür. terörizme iştirakin bir biçimi idi. Dha sonra iştirakin bir türü olmaktan çıkarılmış olup, bağımsız bir suç olarak düzenlenmiştir.
Terörizmin Finansmanı Suçunda Görevli Mahkeme
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.