Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Türkiye Kripto Yasası Nedir?

Kripto Para Üretimi Suç Mu? 

Kripto para, piyasasında kullanılan “Bitcoin” adlı para birimi piyasada aracılık eden firmaların alışverişlerine konu olan bir elektronik para birimidir. Kripto para; herhangi bir devlet tarafından üretilmeyen, sistemi kullanan bireyler tarafından kullandıkları para birimi ile satın aldıkları elektronik paradır.  

Kripto paranın değeri kullanıcılarının arz talep dengesine göre değişiklik göstermektedir. Aracı kurumlar kripto paraların alım-satımında aracılık ederler. Ancak bu uygulamalar kullanıcılarının güvenine göre faaliyette bulunurlar. Bunun haricinde herhangi bir lisans, ruhsat, teminat bulundurmamaktadır. İnternet ortamında yapılan alım satımlarda kullanılan kripto para, gerçek hayatta elle tutulup gözle görülmeyen para karşılığı değerdir. 

Kripto para üretimi ile ilgili Türkiye hukuk sistemi içerisinde herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısı ile kripto para üretiminin suç oluşturduğuna dair herhangi bir hüküm yoktur. 

Kripto para üretimi bir diğer adıyla madencilik faaliyeti uygun yazılımların kullanılmasıyla yapılan kripto sisteminden faydalanma yöntemidir. Ülkemizde de kripto para üretiminin yapıldığı görülmektedir. Yasal yollarla sağlanmış olan üreticiler (mining cihazları) kullanıldığı takdirde üretim suç teşkil etmemektedir.  

Ülkemizde son zamanlarda yapılan operasyonlar ile kripto para üretimi yapılan cihazlara el konulduğunu görmekteyiz. Bunların sebebi kripto para üretmek değil, üretimin kaçak elektrikle veya cihazların yasa dışı yollardan ülkeye sokulmuş olmasıdır.                

Bitcoin Üretme Makinesi Yasal Mı? 

Ülkemizde kripto para üretimi yapıldığı görülmektedir. Kripto para üretimi, madencilik olarak da adlandırılan, yazılım kullanılarak yapılan bir işlemdir. Burada kişiler mining cihazları ile kripto para üretimini gerçekleştirip, bu parayı sanal borsada kullanabilmektedirler. 

Bitcoin üretmek ile ilgili Türkiye’de herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak kripto para üretiminde kaçak elektrik kullanılıyor olması ya da cihazların ülkeye kaçak yollarla getirilmiş olması halinde cihazlara el konulabilmektedir. Zira bu tür kaçak yollarla gerçekleştirilen işlemler suç teşkil etmektedir.  

Kripto para üretiminde kaçak yollar kullanılması neticesinde yapılan operasyonlar kamuoyunda kripto para üretiminin yasal olmadığı yönünde yanılgılar oluşturmuş olsa da yapılan operasyonların sebebi üretimin kaçak yollarla gerçekleştiriliyor olmasından ibarettir.  

Türkiye'de Kripto Yasaklanacak Mı? 

Türkiye'de kripto para alım- satımının ya da üretiminin yasak olduğu ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak eklemeliyiz ki bu sistemi tanıyan ve kullanılmasını onaylayan bir düzenleme de mevcut değildir.  

Türkiye dahil devletlerin bu elektronik parayı tanıyıp tanımayacağı, sistemin kullanımının yasal yaptırımlara tabi tutup tutulmayacağı merak edilmektedir. Ancak kripto paraların Türkiye’de yasaklanıp yasaklanmayacağı ile ilgili net bir karar bulunmamaktadır. 

Kriptodan Kazanılan Para Yasal Mı? 

Kripto para sistemi üzerinden kazanılan paralar, saat sınırı olmaksızın, istenilen her anda para transferi yapılması mümkündür. Bu ödemeler, bir noktadan diğer bir noktaya, banka gibi aracılar olmadan sanal yollarla gerçekleşmektedir. Bu durum özellikle bankaları, uluslararası ve ulusal alanda para gönderme usul ve sistemlerini tehdit etmektedir.  

Kripto paralara ilişkin vergi mevzuatı da dahil olmak üzere herhangi bir yasal altyapı, düzenleme mevcut değildir. Yalnızca Nisan 2021’de yapılan bir düzenleme ile kripto varlıkların ödeme aracı olarak doğrudan kullanılmaması yönünde yasal bir sınırlama getirilmiştir. Bunun haricinde kripto paraların kullanımı, üretimi, alım-satımı ile ilgili mevzuatın getirmiş olduğu bir yasak bulunmamaktadır. 

Türkiye'de Kripto Para Suç Mu? 

Kripto para sisteminin kullanıcılar için birçok riski bulunmaktadır. Bunlardan ilki kripto para piyasalarının lisans, ruhsat, teminat gibi herhangi bir hukuki zemine oturtulmamış olmasıdır. Bir diğer nokta ise bahsi geçen bu sanal piyasada suç işlenme riski oldukça yüksektir. Kripto para ile yasadışı ürünlerin ticarete, tüketime konu edilmesi mümkündür.  

Kripto para sistemi ile ilgili Türkiye’de hukuki bir düzenleme yer almamaktadır. Dolayısı ile kripto para Türkiye'de suç teşkil etmemektedir. 

 

Şimdi ara