Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Darp Raporu Nedir, Nasıl Alınır?

Darp Raporu Nedir?

Darp raporu, kasten yaralama fiili sonucunda, kişinin vücudunda meydana gelen kızarıklık, morarma, şişlik, kanama, kırık, incinme, yara, yanık veya gözle görülebilir olmasa da yaralanma kabul edilebilecek her türlü durumun ispatında kullanılabilecek, düzenlenmesi elzem olan bir belgedir. Kişinin maruz kaldığı fiziki saldırının bedensel anlamda onda oluşturduğu sonucu tıbben belirleyen bir sağlık raporudur. Yaygın olarak “darp raporu” olarak bilinse de tıbbi olarak “genel adli muayene raporu” şeklinde adlandırılmaktadır.

Kasten yaralama suçunun, basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülmüştür ve basit yaralama, mağdurun şikayetine tabi bir suçtur. Kasten yaralama suçunun nitelikli hali ise şikâyete tabi değildir. Verilecek ceza, suçun kime karşı, kim tarafından ne şekilde işlendiği ve ne gibi kalıcı hasarlara sonuç verdiği göz önünde bulundurularak arttırılır.

Darp Raporu Nasıl Alınır?

Mağdur darp raporu almak için polis, jandarma veya savcılığa başvurabilir. Mağdur adli muayene için derhal hastaneye sevk edilir. Hastanede yapılan muayene sonunda darp izi olup olmadığına dair adli rapor verilir. Bundan sonra mağdur kendisini darp eden kişiye karşı şikayetçi olabilir veya sadece tutanak tutturur. Darp eden kişi eş ise, şikayetçi olunmasa da re'sen suçun takibi yapılır.  

Darp Raporu Nereden Alınır?

Darp raporu özel veya devlet hastanelerinden alınabilir. Sağlık ocakları veya aile hekimlerinden darp raporu alınamaz.

Darp Raporunu Kim Verebilir?

Darp raporu almak için özel hastaneler ve devlet hastaneleri yetkilendirilmiştir. Gideceğiniz hastanenin acil servisinde darp edildiğinizi belirterek ücretsiz olarak darp raporu alabilirsiniz. 

Darp Raporu Kaç Gün İçinde Alınmalıdır?

Darp raporu almak için belirli bir süre söz konusu değildir. Yani “Darp fiilinin üzerinden şu kadar süre geçtikten sonra bu rapor alınamaz.” şeklinde bir ifade söz konusu değildir. Darp edildiğini iddia eden kişi dilediği zaman darp raporunu alabilir.

Ancak yara ve darp izleri yahut darp fiilinin kişi üzerinde bıraktığı etkiler zamanla varlığını kaybedeceğinden darp fiilinin gerçekleşmesinden itibaren vakit kaybetmeksizin darp raporu almak için işlemlere başlamakta fayda vardır. Aksi halde darp fiilinin ispatı zorlaşacaktır.

Darp Raporu Alınca Ne Olur?

Mağdurun sahip olacağı darp raporu kendisini darp eden kişiyi şikâyet etmek istediği takdirde delil niteliği taşır. Darp raporu alındıktan sonra ya da öncesinde olayın kolluğa intikal etmesi söz konusu olacağından kolluk birimleri vasıtası ile savcılığa olay intikal ettirilir. Savcılık makamı suçun soruşturulması yönünde harekete geçeceğinden darp raporu alınmışsa maddi delil olarak kullanılabilecektir.,

Darp Raporu Geçerlilik Süresi

Darp raporunun geçerli olması için bir süre yoktur. Darp raporu her zaman geçerlidir. Fakat kasten yaralamadan ceza davası için darp raporu alındıktan sonra 6 aylık süre içinde şikayetçi olmak gerekir. Eğer eşler arasında darp varsa, şikayet için zamanaşımı süresi yoktur.  

Darp Raporu Alınca Şikayetçi Olmama Hali

Darp raporu alıp şikayetçi olmama durumu, suç duyurusunda bulunmadığınız anlamına gelir. Ancak darp raporu sağlık kuruluşlarında resmi bir kayıt oluşturur ve doktorlar durumu yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda savcılık resen bir soruşturma başlatabilir. Yani, şikayetçi olmasanız bile süreç devam edebilir.

Boşanma Davasında Darp Raporu

Boşanma davasında darp raporu, eşe karşı fiziksel şiddet olgusunun ispatı amacıyla kullanılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin birbirlerine kusur izafe etmelerine gerek olmamaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davalarının kazanılabilmesi için diğer eşin kusurlu olduğunun ispat edilmesi gerekmektedir. Kusuru daha ağır olmayan taraf, diğer şartlar da oluşmuşsa diğer eşten maddi ve manevi tazminat ile yoksulluk nafakası alabilmektedir. Eşe karşı fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik şiddet uygulamak da kusurlu bir davranış olarak kabul edilmektedir. Fiziksel şiddet hususu tanık beyanı, ses ve görüntü kayıtları, mesajlaşma ekran görüntüleri gibi delillerin yanında darp raporu ile de ispatlanır. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere darp raporu, yaşanan şiddet olayının nasıl yaşanmış olduğundan ziyade, mağdurun vücudundaki izlerin niteliği ve niceliğini ortaya koyan bir niteliğe sahiptir ve başkaca delillerle desteklenmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

Darp Raporuna İtiraz

Darp raporu, itiraz edilebilecek nitelikte mahkemece kurulmuş olan bir hüküm değil, hüküm kurulmasına olanak sağlayan delillerden birisidir. Bu anlamıyla darp raporuna itiraz mümkün değilse de, raporun sahte olduğu ya da yasadışı yollarla rüşvet karşılığı hazırlatılmış olduğuna ilişkin iddialar mevcutsa hastane ve doktorlar ile raporu tanzim ettiren kişiye karşı suç duyurusunda bulunulabilir ve raporun sahte olduğu ileri sürülebilir. 

Bununla birlikte darp raporunun niteliği itibariyle vücuttaki izlere ilişkin tıbbi betimlemeler içerdiği, olayın meydana geliş şekline ilişkin bilgilerin darp raporunda yer almadığından bahisle olay örgüsünün anlatımı da yapılabilir. Örneğin darp raporuna konu olan yaralanmanın meşru müdafaa sonucunda meydana geldiği ifade edilerek başkaca deliller ile desteklenebilir. Bu gibi hususlar her somut olay açısından ayrı ayrı değerlendirilmelidir.



Şimdi ara