Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Hapis Cezasının Ertelenmesi Nedir?

Hapis Cezasının Ertelenmesi Ne Demek?

Hapis cezasının ertelenmesi, suç işlemiş ve hüküm verilmiş kişinin mahkemece bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda şahsın kişiliği de dikkate alınarak hapis cezasının hâkim tarafından belirlenen 1-3 yıl süre içerisinde cezaevinde infaz edilmemesi, bu sürenin dışarıda iyi halli olarak geçirildikten sonra cezanın tamamen infaz edilmiş sayılmasını sağlayan bir yoldur.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararı

Hapis cezasının ertelenmesi kararı, fail hakkında mahkumiyete karar veren mahkemece verilir. İşbu kararın, mahkûmiyet kararı ile beraber verilmesi gerekir. Fail hakkında erteleme kararı verilmesinde taleple bağlılık söz konusu değildir. Bir başka deyişle, failin bu yönde talebi olmasa da erteleme şartları mevcutsa mahkeme, erteleme kararı verebilir.

Mahkeme, erteleme kararında gerekçe göstermek durumundadır. Bu konu, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında açıkça belirtilmiştir. Hakkında erteleme kararı verilen kişinin tutuklu olması halinde, erteleme kararıyla birlikte derhal serbest bırakılması gerekir.

Hapis Cezasının Ertelenmesinin Şartları

İşlemiş olduğu suç 2 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilmelidir.

18 yaşını doldurmamış veya 65 yaşını bitirmiş olan kişiler 3 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilmelidir.

Kişinin daha önceden kasıtlı olarak bir suçtan 3 aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemeli,

Suç işlemiş olması nedeniyle pişmanlık duyması ve tekrar suç işlemeyeceği konusunda kanaatinin oluşması gerekmektedir.

Cezanın ertelenmesi kararı, mağdurun veya kamunun uğradığı zararı aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin ile tamamen giderme koşuluna bağlı tutulabilir. Koşul gerçekleşinceye kadar kişi, cezasının infaz kurumunda çekmeye devam edecektir.

Hapis Cezasının Ertelenmesinde Denetimli Serbestlik

Türk Ceza Kanunun 51. Maddesinin 3. fıkrasına göre:

“Cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz.” 

Hükmüne yer verilmiştir. Kişi hakkında hapis cezasının ertelenmesine karar verildiğinde kişi cezaevi infaz kurumuna girmez. Kişi hakkında hapis cezasına mahkûm olan ve cezası ertelenen kişi tutuklu ise derhal serbest bırakılır. Bunun için erteleme karanın kesinleşmesi gerekmez.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararını Kim Verir?

Hapis cezasının ertelenmesine ilişkin karar merci, infazı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Bir başka ifadeyle, infazın ertelenmesi hakkında karar, infazı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilir.

Ertelenen Hapis Cezası Ne Zaman Silinir?

Ertelenen ceza, hükümlü hakkında uygulanacak denetim süresi kapsamında 1 ila 3 yıl arasında silinir.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Sicile İşler Mi?

Ceza ertelenmesi kararı, mahkûmiyet kararı verilmiş olsa da infazından şartlı olarak vazgeçilmesi kararıdır. Ceza ertelenmesi kararı ertelenen mahkûmiyet kararı olduğundan adli sicil kaydında görülecektir.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Memuriyete Engel Olur mu?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kasıtlı olarak işlemiş olduğu suçtan 1 yıl üzeri hapis cezası alan kişinin memurluğuna engeldir. Hapis cezasının ertelenmesi kararında infazdan koşullu olarak vazgeçilmiş olsa dahi kişi hakkında verilen mahkûmiyet kararı ile eş değerdir. Bu nedenle memurluğa engel olan suçtan mahkûmiyet alınması veya kasıtlı işlenen bir suç nedeniyle 1 yıldan fazla alınan mahkûmiyet kararından erteleme hükmü alınması memuriyete engeldir.



Şimdi ara