Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Doping Kullanmanın Cezası ve İtiraz Yolları

Doping Nedir?

Doping sportif performansı arttırmak amaçlı vücuda verilmesi gereken birtakım maddelerin vücuda verilmesidir. Bu maddeler doğal besin olarak alınamayan maddelerdir ve vücuda çeşitli uyarıları sağlayarak sporcunun zihinsel ve fiziksel performansını arttırır. 

Neler Doping Maddesidir?

  • Uyarıcılar (Amfetaminler, Efedrin vb.)
  • Narkotik Analjezikler (Morfin, Fentanyl vb.)
  • Anabolik Ajanlar (Testosteron, Östrojen vb.)
  • Diüretikler (Furosemid, Mannitol vb.)
  • Peptid Hormonlar ve benzerleri (Eritropoitein, Büyüme hormonu vb.)
  • Kannaboidler

Bunlar kesinlikle yasak olan maddelerdir. Ayrıca bazı ilaç grupları kesin yasaklanmamakla birlikte kullanımları kısıtlanmıştır. Bu ilaçlar:

  • Alkol
  • Marihuana
  • Kortikosteroidler
  • Lokal anestezikler

Dopingin Tespit Edilmesi

Son dönemlerde dopingli maddelerin kullanımının tespiti konusunda önemli gelişmeler bulunmaktadır. Bu konuda geleneksel veya gelişmiş olan birtakım analiz araçları mevcuttur. Gelişmiş yöntemler sayesinde çok daha hızlı ve çok daha az maliyetli olacak şekilde analizler yapılabilmektedir. Dopingle Mücadele Kurulları sporcuların doping kontrollerini yapma yetkisine sahiptir. Tespit yapılırken dikkat edilmesi gereken unsur karşılaşılan sonuçların sporcunun normal fizyolojik değerleri mi yoksa yasaklı madde kullanımı kaynaklı mı olduğudur. Yasaklı maddeler ve analiz yöntemleri sürekli olarak güncellenmektedir.

Sporcunun Doping Kullandığının Kanıtlanması

Dopingle mücadele kuralının ihlal edildiğinin ispatı Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonunun görevidir. Komisyonun, elinde bulundurduğu iddia ile yargı makamını ikna etmesi sonucunda hukuksal süreç başlamaktadır.

Komisyonun bu ispat standardının olasılık dengesiyle sağlanması da mümkündür. Olasılık dengesi; Dopingle Mücadele Talimatı, aksini ispat yükümlülüğünü dopingle mücadele kural ihlalinde bulunduğu iddia edilen sporcuya veya diğer kişiye yüklüyorsa varlığından söz edilebilir.

Doping Kullanan Sporcuların Cezası ve Uygulanacak Yaptırımlar

Doping kullanan sporcular müsabakalardan diskalifiye edileceği gibi sporcunun kazanmış olduğu ödüllerin geri verilmesi, kazandığı derecelerin iptali yaptırımları uygulanabilir. 

Sporculara bu tip yaptırımların yanı sıra hak mahrumiyeti cezası da verilebilir. Hak mahrumiyeti, dopingin ilk kez kullanımının saptanması halinde iki yıl ilken ikince kez kullanımında spordan ömür boyu men cezası ile cezalandırılabilir.

Dopingli sporculara belirtmiş olduğumuz disiplin yaptırımlarının yanı sıra sporcunun tazminat sorumluluğundan da söz edilebilir.

Doping Kullanan Sporcunun Oynadığı Takıma Verilecek Ceza ve Uygulanacak Yaptırımlar

Turnuvalarda gerçekleşebilen bu ihlallerde takımlara uygulanacak yaptırımları turnuvayı düzenleyen kuruluş verecektir. Takımlara verilecek cezalar elde edilen puanların silinmesi, turnuvadan veya müsabakadan diskalifiye gibi cezalardır.

Dopingin Hukuksal Sonuçları

Sporcunun kullanmış olduğu yasaklı madde ve bu maddenin oranı, türü gibi hususlar verilecek olan cezayı belirlemektedir. Dopingin ilk kez saptanması durumunda iki yıl, ikinci kez saptanması durumunda ise sporcu kural olarak spordan ömür boyu yasaklanır.

Doping denetimini her sporcunun reddetme hakkı olduğu gibi denetimi reddeden sporcunun hukuken dopingli sayılacağı ve bu bağlamda ceza uygulanacağı kaçınılmazdır.

Doping denetimi sonucunda ihlal söz konusu ise bu ihlalin tespitinden itibaren sporcunun elde etmiş olduğu puan, madalya ve ödüller geri alınır, bütün yarışma sonuçları iptal edilir.

Dopingle Mücadele Disiplin Kurulunun Kararına İtiraz 

Kararlara itiraz, Dopingle Mücadele Talimatının 13. Maddesi veya Dünya Dopingle Mücadele Kurallarının, Dopingle Mücadele Talimatının veya Uluslararası Standartları’nın ilgili diğer hükümleri uyarınca itiraz edilebilir. 

İtiraz makamı eğer vaka uluslararası turnuvaya katılımdan ya da uluslararası sporcuları ilgilendiren kararlara yönelikse, yazılı ve gerekçeli kararın verilmesini takiben yirmi bir gün içerisinde Dopingle Mücadele İtiraz Kurulu’na itiraz edilebilir. Kurul tarafından verilen kararlara Spor Tahkim Mahkemesi CAS nezdinde itiraz edilebilir. CAS tarafından verilen kararlar kesindir.

Diğer vakalarda itiraz mercii ve süre aynı olmakla birlikte, itiraz mercii olan Dopingle Mücadele İtiraz Kurulu’nun itiraz üzerine verdiği kararlar kesindir.

Şimdi ara