Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Hizmet Tespiti Davası Nedir?

Hizmet Tespit Davası

Hizmet tespit davası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na dayanarak, sigortalı sayılan işlerde çalışanların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tespit edilemeyen veya eksik bildirilen hizmet sürelerinin tescili amacıyla açtıkları bir davadır. Bu tür davalar, çalışanın sigortalı olarak kabul edilmesi için gerekli olan hizmet sürelerinin doğru bir şekilde belirlenmesi açısından önem taşır.

Hizmet tespit davaları, çeşitli konuları kapsamaktadır:

  1. Yanlış Bildirimlerin Düzeltimi: Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen işe giriş bildirgelerinde yanlış yazılan kimlik kayıtları ve sigorta sicil numaralarının düzeltilmesi.
  2. Hizmet Sürelerinin Sahipliğinin Tespiti: Bir sigortalının kendisine ait olması gereken, ancak başkası adına geçirilen veya aktarılan çalışma sürelerinin gerçek sahibine kazandırılması.
  3. Gerçek Hizmet Süresinin Belirlenmesi: Sigortalının hizmet süresinin gerçek başlangıç tarihinin tespit edilmesi.

Hizmet tespit davalarında, sigortalı ile işveren arasındaki ilişkinin hukuki niteliği de büyük önem taşır. Bu ilişki, hizmet sözleşmesi kapsamında değerlendirilmelidir; yani söz konusu ilişki bir eser sözleşmesi veya vekalet sözleşmesi olarak nitelendirilmemelidir.

Hizmet tespit davası, çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması ve emeklilik süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Davanın sonuçlanması, bireylerin sosyal güvencelerinin ve emeklilik haklarının güvence altına alınmasına yardımcı olur.

Hizmet Tespit Davasında Davalı Taraf

Hizmet tespiti davalarında sadece işveren davalı olarak gösterilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu'na dava re'sen ihbar edilecektir. Kurum ihbar üzerine fer'i müdahil olarak davaya katılacaktır.

Hizmet Tespit Davasında Davacı Taraf

Hizmet tespit davasında davacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m. 4 uyarınca işçi sıfatı olan kişidir. İşçinin ölmesi halinde davacı, işçinin mirasçılarıdır. Davalı, işverendir.

Hizmet Tespit Davası Şartları Nelerdir?

Hizmet tespit davası şartları şu şekilde sıralanır;

  • Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilmiş bir işyerinin bulunması
  • Davayı açan işçinin ilgili işyerinde hizmet verirken görülmüş olması
  • İşveren ile işçi arasında hizmete yönelik hizmet sözleşmesinin yapılmış olması
  • İşçinin hizmeti sigortasız şekilde vermiş olması
  • Uzun süreli sigortalık gerektiren hizmetin verilmiş olması
  • Hak düşürücü 5 yıllık sürenin geçmemiş olması

Bu şartları taşıyan işçiler işverene hizmet tespit davası açabilirler.

Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

Hizmet tespiti davalarının ne kadar süreceği hususu mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Ancak somut olaya ve mahkemelerin iş yoğunluğuna göre de değişebilmekle birlikte hizmet tespiti davalarının yaklaşık olarak 1-2 yıl sürdüğünü söylemek mümkündür.

Hizmet Tespit Davasında Deliller

Mahkemeler tarafından en fazla itibar edilen yazılı belgeler; ücret bordroları, ücret hesap pusulaları, gelir ve gider belgeleri, yasal defter kayıtları, özlük dosyaları ve sözleşmelerdir.

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı

Hizmet tespit davası, hizmet tespiti istemine ilişkindir. Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılmalıdır.

Hizmet Tespit Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunumuzun 86/9. maddesi uyarınca İş Mahkemesidir. Ancak iş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi, bu davalara İş Mahkemesi sıfatıyla bakar

Hizmet Tespit Davasında Arabuluculuk

Hizmet tespiti davası, niteliği gereği zorunlu arabuluculuk kapsamına dahil değildir. Bu nedenle dava açmadan önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

1 Günlük Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

Sigortalılık başlangıç tarihi konusunda sıkıntı yaşayan ve bu nedenle emeklilikleri geciken kişiler, hizmet tespit davası açarak 1 günlük sigorta başlangıcını dahi tespit ettirebilirler. Bu tür davalar, mahkeme sürecine bağlı olarak genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında sonuçlanabilir.

Hizmet Tespit Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Hizmet tespit davası 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre İşçinin sigortasız çalıştırıldığı veya sigorta primlerinin eksik ödendiği durumlarda açılabilmektedir.

Hizmet Tespit Davası Kaç Yıl Geriye Gider?

Hizmet tespit davası, 5510 s. Kanunun 86. maddesi gereği 5 yıllık süre içerisinde açılması gerekmektedir. 5 yıllık sürenin başlangıcı, hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlar ve davanın takip eden 5 yıl içerisinde açılması gerekir. 5 yıllık süre hak düşürücü niteliktedir.

Hizmet Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Hizmet tespit davasında avukatlık ücreti, dava sürecinin kapsamına, zorluk derecesine, yapılacak hukuki işlemlere ve davanın uzunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Hizmet tespit davası, bir çalışanın sigorta başlangıç tarihinin ya da çalışma süresinin tespiti amacıyla açılan davalardan biridir ve sosyal güvenlik hakları bakımından büyük önem taşır. Bu tür davalarda, deneyimli bir avukatın desteğiyle davanın en iyi şekilde yürütülmesi ve sonuçlanması için gereken tüm hukuki adımlar atılacaktır.

Avukatlık ücretleri konusunda en doğru bilgiye ulaşmak için doğrudan avukatınızla iletişime geçebilir, ücretlendirme ve süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.



Şimdi ara