Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
İşsizlik Maaşı Nedir, Şartları Nelerdir?

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı, bir işte veya işyerinde çalışmakta iken, çalışma istek ve gücüne sahip olduğu halde, gayrı iradi ve kusuru dışında başka sebeplerle işini kaybeden çalışanların, işsiz kalmaları sebebiyle yaşadıkları gelir kaybını az da olsa önleyerek kendisi ve ailesinin geçimini sağlayamayacak kadar zor duruma gelmesinin önüne geçmek maksadıyla belirli bir süreliğine ve ölçüde yapılan nakdi yardımlardır.

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olan Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olan Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuran kişiler işsizlik ödeneğinden faydalanabilecektir.

Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?

  • Memurlar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Yüksek Öğretim Kanunu’na, Yüksek Öğretim Personel Kanunu’na tabi çalışanlar,
  • Bağ-kurlular (işsizlik sigortası yerine esnaf ahilik sandığı)
  • Hizmet akdine dayalı çalışmayanlar,
  • İşçi sendika ve konfederasyonları ile sendika başkanlıklarına seçilenler,
  • Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, gösteri, ses, müzik, resim, heykel ve benzeri işlerde uğraşanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar,
  • Askerlik hizmetini er veya erbaş olarak yapanlar ile yedek subay okulu öğrencileri
  • Meslek lisesi veya yükseköğrenimde staja tabi tutulan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumunda çalıştırılan hükümlüler,
  • Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstelenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalışmak üzere götürülen Türk işçilerdir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkânı bulunmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi

İşsiz kalan sigortalı, hizmet sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için ilgili İŞKUR birimine doğrudan gidilebilir ya da www.iskur.gov.tr isimli internet sitesi üzerinden veya e-devlet üzerinden başvuru yapılabilir.

İşsizlik Maaşı Kaç ay Alınır?

  • Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün.
  • Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün.
  • Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün bu ödeneği alır.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

Başvuruların yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar ilgili başvuru sonuçlanmaktadır. Bu aşamada başvuru sonuçları e-devlet üzerinden takip edilebilmektedir. İşsizlik maaşı gerekli başvuru aşamalarını usulüne uygun şekilde tamamlayarak başvurusunu eksiksiz biçimde gerçekleştiren ve başvurusu olumlu şekilde sonuçlanan bireylerin maaşı ise her ayın beşinde kendisine ödenmektedir. İşsizlik maaşı ödemesi kimlik numarasını beyan etmek koşulu ile herhangi bir PTT şubesinden çekilebilmektedir.

2024 İşsizlik Maaşı Ne kadar?

2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 7.940,27 TL en yüksek ise 15.879,54 TL olarak belirlenmiştir. 

En Düşük İşsizlik Maaşı ve En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

En düşük işsizlik maaşı 7.940,27 TL 

En yüksek ise 15.879,54 TL  

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

6 Ay Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

iş yerinden ayrılmadan önce en az 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alabilme koşulları içindeki çalışma günü sınırını karşılamış olurlar. Dolayısıyla 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.

İstifa Eden Kişi İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Türkiye'de istifa eden bir kişi genellikle işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı, işveren tarafından işten çıkarılan ya da haklı bir sebep olmadan iş sözleşmesi feshedilen kişilere verilir. Ancak, bazı istisnai durumlarda istifa eden kişiler de işsizlik maaşı alabilirler:

  1. Haklı nedenle istifa: Eğer çalışan, iş yerinde kanunen belirlenmiş haklı nedenlerle istifa ederse (örneğin, işverenin işçiye karşı yükümlülüklerini ihlal etmesi, sağlığa zararlı koşullar, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar), işsizlik maaşına hak kazanabilir.
  2. Zorlayıcı nedenler: İşçinin iradesi dışında meydana gelen ve çalışmaya devam etmesini engelleyen zorlayıcı nedenlerden dolayı işini bırakması halinde işsizlik maaşı talep edilebilir.

Ancak, bu tür durumlarda işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için, haklı sebeplerini belgeleyebilmesi ve İşkur'a başvuruda bulunması gerekir.



Şimdi ara