KEP, kayıtlı elektronik posta adresidir. KEP sistemi, pek çok gelişmiş ülkede kullanılan ve ülkemizde de faaliyette olan bir sistemdir. Kayıtlı elektronik posta adresi, elektronik ortamda yapılmış olan her türlü ticari, hukuki yazışmaların, belge paylaşımlarının güvenli bir şekilde yapılmasını ve bu içeriğin değişmeden kalmasını sağlayan sistemdir.
Bu sistem sayesinde özellikle kamu kurumları düzenledikleri belgeyi internet ortamında saklayabildikleri gibi güvenli bir şekilde gönderebilmektedirler. Bu yönüyle KEP sistemi verilerin güvenli ve yasal yollara uygun bir şekilde saklanmasını sağlayan sistemdir. Bir tür delil ifade eder.
Kep adresi almak isteyen kişi eğer bir gerçek kişi ise:
Başvuran kamu kurumu ise:
Başvuran tüzel kişi ise:
Kayıtlı Elektronik Posta, elektronik ortamda iletilen gönderilerin yasal zeminlere oturmuş ve dolayısı ile güvenli bir şekilde gönderilmesini sağlayan adrestir. Sistemi kullanan bireyler ve kuruluşlar gelecekte karşılaşılması muhtemel risklerin ortadan kalkmasını istemektedirler. Bunun yanı sıra sistemdeki kayıtlar sayesinde sistemi kullananlar iletilerinin ne zaman gönderildiği, karşı tarafın görüp görmediğini, içeriğin eksiksiz olarak gönderilip gönderilmediğini kontrol edebilmektedirler.
Bu noktada Kayıtlı Elektronik Posta bir önlem alma olarak nitelendirilebilir. Zira yapılan e-posta görüşmeleri her zaman sistemde kayıtlı olduğundan kanıt niteliği taşıyacaktır.
Bireyler:
Kurumlar:
Kayıtlı Elektronik Posta adresi almak bir zorunluluk değildir. Yalnızca bireyler ya da kurumlar kep adresi almayı yazışmaların güvence altına alınması amacıyla tercih ederler.
Ancak belirtmek gerekir ki limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin, elektronik yolla tebligat yapması Elektronik Tebligat Yönetmeliğinin “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma “başlıklı 7’nci maddesi uyarınca zorunlu hale getirilmiştir. Bu sebeple bu tür şirketlerin KEP adresi almaları zorunludur.
Kep hesabı almanın maliyeti farklılık göstermektedir. Ücretler sistem sağlayıcılarına göre değişiklik gösterir. Net olarak bir rakam belirtememekle birlikte ücretlere ilişkin bilgiler KEPHS internet sayfalarında görülebilmektedir.
Eğer kullanıcı KEP hesabını kapatmak istiyorsa bunu KEPHS’ler üzerinden yedi gün yirmi dört saat gerçekleştirebilirler. Bu noktada kapatma talebi sistem sağlayıcılarının çağrı merkezi üzerinden ya da internet sitesinden bildirilir.
KEPHS’ler yapılan bu bildirim üzerine gerekli kimlik doğrulamalarını gerçekleştirerek adresi kapatır. Kapanan adresler üzerinden ileti alışverişi artık yapılamaz hale gelmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki KEP adresinin kapatılmasından sonra 3 ay sistem kullanıcısı verilere erişebilmektedir. Yalnızca bu amaçla sistem açık bırakılmaktadır. Ancak tekrar belirelim ki ileti göndermek ya da almak mümkün olmaz. Yalnızca kayıtlı verilere ulaşım açıktır.
Eğer kapatma işlemi başkaca hukuki işlemler yapılmasını gerektiriyor ise bu noktada avukat yardımı alınması gerekebilir. Zira oluşacak kayıpları önlemek adına alınacak hukuki destekler önem arz eder.
Kayıtlı elektronik posta sisteminde yer alan belgeler hukuki delil niteliği taşıyabilmektedir. Bu kapsamda yaşanması muhtemel olan uyuşmazlıkların önlenmesi ve sürecin güvenli ve sorunsuz ilerleyebilmesi adına hukuki destek alınması gerekebilecektir.
Tüm bu bilgilerin yanında Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile ilgili birkaç hap bilgi daha vermek gerekir.