Kira sözleşmesi, kiracı ve kiraya veren arasında imzalanan bir sözleşmedir. Kira sözleşmesi belirli süreli veya belirsiz süreli olarak yapılabilmektedir. Sözleşmenin belirli ya da belirsiz süreli olmasına göre kira feshi farklı şekillerde gerçekleştirilir. Sözleşmede, kiracının kiraladığı taşınmazı belirli bir süre ve belirli bir ücret karşılığında kiraya verenden kullanma hakkı bulunmaktadır.
Belirli süreli kira sözleşmesi, sözleşmede belirtilen sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona erer. Kiracı, belirli süreli kira sözleşmesini sözleşmenin sona ermesinden en az 15 gün önce kiraya verene bildirimde bulunarak feshedebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmesi ise, taraflardan birinin haklı bir sebep olmaksızın fesih hakkı bulunmamaktadır. Ancak, kira sözleşmesinde fesih hakkının bulunduğu belirtilmişse, bu durumda kiracı veya kiraya veren, sözleşmeyi belirli bir süre önce bildirimde bulunarak feshedebilir.
Kira sözleşmesinin feshi, yazılı olarak yapılmalıdır. Kiracı tarafından yapılan fesih bildiriminin, kiraya verene en az 15 gün önce ulaşması gerekir. Kiraya veren tarafından yapılan fesih bildiriminin, kiracıya en az 3 ay önce ulaşması gerekir. Fesih bildiriminin süresi, kira sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olmasına göre değişiklik göstermektedir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiracı sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce fesih bildiriminde bulunabilir. Kiraya veren ise, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiracı 1 yıllık kira sözleşmesini her zaman feshedebilir. Ancak fesih bildirimine ilişkin sürelere uymak gerekmektedir. 1 yıllık kira sözleşmesi feshi halinde kiracı sözleşme bitiminden en az 15 gün önce kiraya verene bir bildirimde bulunmak zorundadır. Bildirimde sürenin geçmesinin ardından kiracı sözleşmeyi feshetmiş olacaktır.
Kiralayan :
Kiracı :
Adres :
Kira Süresi :
Fesih Tarihi :
Tahliye Tarihi :
İmza Tarihi :
Yukarıda bilgileri yazılı taraflar arasında …/…/… ile …/…/… tarihleri arasında bir kira sözleşmesi kurulmuş ve işbu kira sözleşmesi kapsamında adresi yazılı taşınmaz yukarıda kimliği yazılı kiracı tarafından kullanılmıştır.
Taraflar arasında kira sözleşmesi feshedilmiş olup yukarıda yazılı tarihler kapsamında tahliye ve anahtar teslimi gerçekleştirilecektir. Taraflar arasında kira sözleşmesinden kaynaklı olarak herhangi bir alacak veya borç ilişkisi kalmamış olup taraflar birbirini ibra etmiştir. Anlaşma sözleşmenin taraflarınca okunarak ilgili yerler imzalanmıştır. …/…/…
İBRA EDEN (KİRACI) İBRA EDEN (KİRAYA VEREN)
Tarla kira sözleşmelerinde de, taşınmazın sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için, sözleşmede yer alan fesih hükümlerine ve Borçlar Kanunu esaslarına uyması gerekmektedir. Buna göre belirli süreli tarla kira sözleşmesini feshetmek isteyen tarla sahibinin, sözleşme yenilenme döneminden 15 gün önce fesih bildirimi yapması gerekmektedir.
Ancak belirli bir süreye tabii iken ihtarname gönderilmeyen ve bu sebeple belirsiz süreli sözleşme niteliği kazanan kiralamalarda; sözleşmenin sona erdirilebilmesi için taraflardan herhangi birinin ilk 6 ay içerisinde feshi ihbarda bulunması, kira yılı sonunda da dava açması gerekiyor.
İşyeri kira sözleşmesi, işyeri sahibi ile kiracı arasında imzalanan bir sözleşmedir. Sözleşmede işyerinin kullanımı, kira bedeli, kira süresi gibi hususlar düzenlenmektedir. Bu sözleşme, belirli süreli veya belirsiz süreli olarak yapılabilir.
Belirli süreli işyeri kira sözleşmesi, sözleşmede belirtilen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Kiracı veya kiraya veren, sözleşmenin bitiminden önce fesih bildirimi yapmak istemesi halinde, sözleşmede aksi sözleşmede kararlaştırılmamışsa, en az 15 gün önceden fesih bildirimi yapması gerekir.
Kira sözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli olmak üzere iki şekilde yapılabilmekte olup bu husus TBK m.300/1’de açıkça belirtilmiştir. Belirli süreli kira sözleşmesinin tanımı TBK m.300/2’de açıklanmıştır. Buna göre tarafların sözleşme için belirli bir süre öngörmeleri ve sözleşmenin kararlaştırılan süre bitiminde sona ermesi için herhangi bir bildirime gerek bulunmaması halinde belirli süreli kira sözleşmesinin varlığı kabul edilecektir.
Dolayısıyla belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde sürenin dolması kira sözleşmesini kendiliğinden sona erdirmez. Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında TBK m.347/1 uyarınca, öngörülen sürenin dolmasından en az on beş gün önce kiracı tarafından fesih bildiriminde bulunulmazsa sözleşme aynı koşullarla ve bir yıl süreyle kendiliğinden uzamaktadır.
Kiracı belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirme imkânına sahiptir.
TBK m.300/2’de belirli süreli kira sözleşmesinin tanımına yer verilerek bu tür sözleşmeler için aranan unsurları taşımayan sözleşmelerin ise belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılacağı düzenlenmiştir. Fesih bildiriminin süresi tespit edilirken öncelikle kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınarak altı aylık fesih dönemleri belirlenmeli ve kiracı, sözleşmeyi sona erdirmek istediği altı aylık dönemin son gününden en az üç ay önce fesih bildirimini kiraya verene ulaştırmalıdır. Örneğin; 01.01.2010 başlangıç tarihli belirsiz süreli bir kira sözleşmesinde, ilk altı aylık dönem 30.06.2010, ikinci altı aylık dönem ise 30.12.2010 şeklinde belirlenecektir. Kiracı ikinci altı aylık dönemin sonunda kira sözleşmesini sona erdirmek isterse 30.12.2010 tarihinden en geç üç ay önce, yani 30.09.2010’te karşı tarafa ulaşacak şekilde fesih bildiriminde bulunmuş olmalıdır.
Kiraya veren belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ancak kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeye son verebilecektir. Yani aslında kural olarak kiraya verenin sözleşmeyi fesih hakkı bulunmamaktadır. Ancak 10 yıllık uzama süresi dolmuşsa, bu 10 yılı izleyen her uzama yılının bitiminden itibaren en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilecektir.
Kiraya verenin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi içerisinde de 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.
Belirli süreli kira sözleşmesinin tanımı ise TBK m.300/2’de açıklanmıştır. Buna göre tarafların sözleşme için açık veya örtülü olarak belirli bir süre öngörmeleri ve sözleşmenin kararlaştırılan süre bitiminde sona ermesi için herhangi bir bildirime gerek bulunmaması halinde belirli süreli kira sözleşmesinin varlığı kabul edilecektir.
Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında ise TBK m.347/1 uyarınca, öngörülen sürenin dolmasından en az on beş gün önce kiracı tarafından fesih bildiriminde bulunulmazsa sözleşme aynı koşullarla ve bir yıl süreyle kendiliğinden uzamaktadır.
Kiracı belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirme imkânına sahiptir. Fesih bildiriminin süresinde yapıldığının kabul edilebilmesi için bildirimin öngörülen süre içerisinde kiraya verene ulaşmış olması gerekir