Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Kira Sözleşmesi (Kira Kontratı) Örneği

Kira Sözleşmesi Nedir?

Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira sözleşmesi TBK madde 299’da; “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde tanımlanmıştır. Genel olarak kiraya veren malik olmakla birlikte, her kiraya verenin malik olma zorunluluğu yoktur. 

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi yapılırken sözleşmede yer alması gereken bilgiler ve bu bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması ilerde oluşabilecek uyuşmazlıkların önlenmesinde önem taşımaktadır. Sözleşmede ev sahibinin ve kiracının isimleri, adresleri ve iletişim bilgileri açıkça belirtilmelidir. Kiralanan konutun tam adresi ve özellikleri sözleşmede açıkça yer almalıdır. Aylık kira bedeli açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca, kira ödemelerinin ne zaman ve nasıl yapılacağı (banka hesabı bilgileri, elden ödeme, vb.) açıkça belirtilmelidir. Kiracıdan alınacak depozito miktarı ve depozitonun ne şartlar altında iade edileceği belirtilmelidir. Kiracının konutu nasıl kullanabileceği, tadilat yapma hakkı olup olmadığı ve diğer yükümlülükleri açıkça belirtilmelidir. Kiralamanın başlangıç ve bitiş tarihi açık bir şekilde belirtilmelidir. Kiralama süresi belirli bir süreliğine mi, yoksa belirsiz süreli mi olacak şeklinde açıklık sağlanmalıdır. Kiracı veya ev sahibi sözleşmeyi nasıl feshedeceği, fesih bildirim süreleri ve koşulları sözleşmede yer almalıdır.

Kira Sözleşmesi Kimler Arasında Yapılır?

Kira sözleşmesi kiraya veren mülk sahibi ve kiracı arasında yapılır. Fiili ehliyetine sahip her gerçek veya tüzel kişi kira sözleşmesi yapmaya ehildir. Ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar yasal temsilcilerinin izni ile kira sözleşmesi yapabilirler veya yasal temsilcileri onlar adına kira sözleşmesi yapabilirler. Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması için vesayet makamının izninin alınması gerekir. Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar adına ancak yasal temsilcileri kira sözleşmesi yapabilirler.

Kira Sözleşmesi Kaç Yıl Geçerlidir?

Kira anlaşmaları, tarafların mutabakatıyla ya belirli süreli ya da belirsiz süreli olarak düzenlenebilir. Kira süresinin belirlenmesi konusunda yasal bir üst sınır bulunmamaktadır. Dolayısıyla, mülk sahibi ile kiracı arasında yapılacak anlaşmaya göre, örneğin 50 yıl gibi uzun süreli bir kira anlaşması bile mümkündür. Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık süreyle yapılmaktadır. 1 yıllık kira sözleşmesi, hem kiracı hem de mülk sahibi için belirli bir zaman dilimi boyunca güvenlik ve istikrar sağlar. Belirli süreli kira sözleşmelerinde Eğer sözleşmede belirtilen süre dolmuş ve her iki taraf da sözleşmeyi feshetme veya değiştirme konusunda herhangi bir adım atmamışsa, sözleşme genellikle aynı koşullarla bir dönem daha uzar. Belirsiz süreli sözleşemelerde ise sözleşmenin sonlandırılabilmesi için tarafların birbirlerine yasal olarak belirlenen süre öncesinde ihbar etmeleri gerekir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Öncelikle sözleşmeyi hazırlayan kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek başlamak gerekir. Sözleşmeye mülke ilişkin adres bilgisi, mülkün niteliği gibi temel bilgileri doldurulur Kiracı ve kiraya veren kişilerin T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun. Kiraya veren ile anlaşılan kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazılmalıdır.Son olarak kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurulur. Kira sözleşmesinin tüm sayfalarında her iki tarafın da imzası yer almalıdır. Kontratın kefiller huzurunda imzalanması daha sağlıklı olacaktır.

Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve hangi yoldan ödeme yapılacağını detaylı olarak yazılmalıdır. Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

Kira Sözleşmesi Örneği

ARAÇ KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

SÖZLEŞME TARİHİ

 

  1. TARAFLAR:

KİRAYA VERENİN

 

ADI VE SOYADI (UNVANI)

 

ADRESİ

 

VERGİ DAİRESİ

 

VERGİ NUMARASI

 

TELEFON

                  

ARAÇ PLAKA NO

 

ARAÇ MODEL/MARKA

 

  • Bundan böyle “Kiraya Veren” olarak anılacaktır. 

KİRALAYANIN

 

ADI VE SOYADI (UNVANI)

 

ADRESİ

 

VERGİ DAİRESİ

 

T.C. KİMLİK NUMARASI

 

TELEFON NUMARASI

 

  • Bundan Böyle “Kiralayan” olarak anılacaktır.
  1.  KİRA BEDELİ:

AYLIK KİRA BEDELİ

 

  1. SÖZLEŞMENİN KONUSU:
  • ……………… plaka numaralı …… marka otomobilin kiralayana kiraya verilmesidir.
  1. SÖZLEŞME İÇERİĞİ:
  1. TAAHHÜTNAME:
  1. SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ:
  2. (Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)
  1. SÖZLEŞME SÜRESİ:

(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)

  1. UYUŞMAZLIK:
  • Taraflar işbu sözleşmeden doğacak herhangi bir anlaşmazlık durumunda ……. Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkili olduğunu kabul etmişlerdir.

İşbu sözleşme 2(iki) nüshadan oluşmaktadır. Kiraya veren ve kiralayan bu sözleşmeye ilişkin tüm maddeleri özgür ve hür iradeleri okumuş; …/…/.. tarihinde imzalanmıştır. İşbu sözleşme imzalandığı günden itibaren yürürlüğe girmektedir.

KİRAYA VEREN                                                                                             KİRALAYAN

İSİM-SOYİSİM                                                                                               İSİM-SOYİSİM

     İMZA                                                                                                                   İMZA

İşyeri Kira Sözleşmesi Örneği

Tapu İli / İlçesi / Bölgesi

 

Mahallesi / Sitesi

 

Cadde/Sokak

 

Bina (Blok) No / İç Kapı No.

 

Kiralananın Cinsi

İşyeri

Kiralayan

 

Kiralayanın T.C. Kimlik No

 

Kiralayanın Adresi

 

Kiracı

 

Kiracının Kimlik / Vergi No’su

 

Kiracının Adresi

 

Sözleşme Başlangıç Tarihi

 

Sözleşme Süresi

 

1 Yıllık Kira Bedeli

 

1 Aylık Kira Bedeli

 

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

 

Kiralananı Kullanım Şekli

 

Kiralananın Durumu

 

Teslim Edilen Demirbaşlar

 

    (imza)                                    (imza)                                    (imza)

GENEL KOŞULLAR

  1. Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.
  2. Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.
  3. Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez; devir ve temlik edemez.
  4. Kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça, kiralananda değişiklik yapamaz; aksi halde, doğacak zararı karşılamak zorundadır.
  5. Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı, durumu derhal kiralayana haber vermek zorundadır.
  6. Kiracı, kiralananda yapılması gereken bakım ve onarımları, derhal kiralayana bildirmek zorundadır; aksi halde doğacak zarardan sorumludur.
  7. Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları, kiralayana haber vermek zorundadır.
  8. Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca, yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.
  9. Kiracı, kiralanandaki onarımlara katlanmak ve kiralanandaki olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.
  10. Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri kiralayana, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir. Uyuşmazlık halinde, yerel örf ve âdetler uygulanır.
  11. Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda, kiralananı aldığı şekilde, kiralayana teslim etmek zorundadır: Keza kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da alındığı şekilde, kiralanana teslim edilmediği takdirde, oluşan hasarların bedelinin kiralayana ödenmesi veya eski hale getirilmesi zorunludur.
  12. Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.
  13. Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkartılması halinde, kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.
  14. Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.
  15. Kiracı, kendisi veya birlikte oturanların sağlığı için ciddi tehlike oluşturmayan kusurlardan dolayı, kiralayanı teslim almaktan kaçınamaz, sözleşmeyi bozamaz ve kiradan indirim talebinde bulunamaz.
  16. Kiracı, kiralana yaptığı faydalı ve lüks şeylerin bedelini kiralayandan isteyemez ve sözleşme bitiminde bunları kiralayana teslim etmek zorundadır.
  17. Kiracı, kiralayanın yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere, genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.
  18. İŞ BU KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALMAYAN HUSUSLAR HAKKINDA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR

  (imza)                                    (imza)                                    (imza)

ÖZEL KOŞULLAR

  1. Kiralanan alt kiraya verilemez, ortak alınamaz; devir ve temlik edilemez.
  2. Kiralanan, işyeri dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz. İşletme planı ve/veya yönetim kararlarının izin verdiği ölçüler ve yerler dışında tabela, yönlendirme levhası ve otopark kullanılamaz.
  3. Kiralanana, belediye encümen kararları, İşletme planı ve/veya yönetim kararlarının izin verdiği saatler ve yerler dışında ürün / eşya taşıması yapılamaz, belirlenen saatler dışında işyeri açık tutulamaz.
  4. Kiralananda, işyerinin çalışanları ve müşterileri dahil herhangi bir kimsenin yatılı kalmasına izin Kiracı, çalışanları ve müşterileri ile birlikte binanın / sitenin güvenlik kurallarına, uygulamalarına ve güvenlik personelinin talimatlarına uymak zorundadır.
  5. Kiracı yönetim planı, işletme planı, site /bina yönetim kurulu kararları, kat malikleri kurulu kararları ve sair düzenlemeler gibi tüm kurallara uymakla yükümlüdür. Kiracının bu kurallara uymaması fesih ve tahliye
  6. Kira bedelleri,  her ayın beşinci günü akşamına kadar, kiralayanın bankası, ………………… Şubesindeki …………………………… numaralı hesabına yatırılacaktır. Kira parasının başka bir şubeden havale edilmesi halinde, aynı süre içinde hesapta olacak şekilde işlem yaptırılacak olup, aksi durumda temerrüt hükümleri uygulanacaktır.
  7. Bir ayın kira bedelinin ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar işleyecek kira bedellerinin tümü muacceliyet kazanacaktır. Kiracı bu muacceliyet hükmünün sonuçlarını bildiğini ve hiçbir itirazı olmadığını şimdiden kabul ve beyan
  8. Kira bedeline stopaj dahil değildir. Kiracı, stopaj bedelini her 3 ayda bir beyan edip ilgili vergi dairesine ödeyecek ve dekontlarını kiralayana teslim edecektir.
  9. Kiralananın kapıcı/kaloriferci, güvenlik personeli, bina aidat, yakıt ve genel giderleri ile çevre temizlik vergileri kiracı tarafından ödenecektir.
  10. Kapılar, pencereler, vitrinler, sıhhî tesisat araçları sağlam, tam ve kullanılmaya elverişli olarak teslim edilmiştir.
  11. Kiracı, kiralananı özenle kullanacak; kiralayan da gerekli onarımları, kiracının uyarısından itibaren on gün içinde -teknik imkansızlıklar hariç- yaptıracaktır.
  12. Kiracı, elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini kendi adına yaptıracak, sözleşme sonunda hesabı kestirerek, buna ilişkin makbuz fotokopisini kiralayana
  13. Kiracı, en geç bir hafta içinde, işyeri ruhsatını ve çalışma izinlerini alacak ve durumu kiralayana bildirecektir.
  14. Kira süresi 1 yıldır. Ancak, kira dönemi sonundan en az 15 gün evvel taraflar sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirmedikçe kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzar.
  15. Kira sözleşmesinin otomatik uzaması durumunda kira bedeli, TUİK tarafından açıklanan ve bir önceki yılın aynı ayına göre hesaplanan ÜFE & TÜFE oranının ortalaması kadar arttırılacaktır.
  16. Kiracı, kiralayana 2 kira bedeli ….….. TL teminat (depozito) bedeli ödeyecektir. Kira sözleşmesi sona erdiği zaman kiralananda ve demirbaşlarda herhangi bir zarar- ziyan, aidat, elektrik, doğalgaz, su gibi, ayrıca kira bedeline ve genel giderlere ait bir borç olmadığı tespit edildiğinde, kiralayan teminatı kiracıya aynen iade etmeyi; eğer zarar ziyan ve borçların bulunması halinde ise, kiracı zarar ve borç miktarının teminatlardan mahsup edileceğini peşinen kabul ederler. Kiracı, hiçbir şekilde teminatı kiraya mahsup edemez.
  17. Kiracı ilk bir yıllık kira dönemi hariç olmak kaydıyla, otomatik uzayan kira dönemleri içinde 2 (iki) ay önceden kiralayana yazılı olarak bildirmek şartıyla kira sözleşmesini feshetme ve kiralananı tahliye etme hakkına sahiptir.
  18. Kefilin kefaleti müteselsil olup kira kontratı süresince devam eder ve kiracının iş bu sözleşme ile mal sahibine karşı yüklediği tüm edimleri içerir. Kefilin sorumluluğu, işbu kira sözleşmesinin imzasından itibaren en fazla 3 (üç) yıl ve en fazla 18 (onsekiz) aylık kira bedeliyle sınırlıdır.
  19. İşbu sözleşmeden doğan damga vergisi, kiracıya ait olup, kiracı damga vergisini ödediğine dair dekontu / makbuzu en geç 10 gün içinde kiralayana ibraz edecektir.
  20. Sözleşmeden doğacak uyuşmazlıklardan dolayı, ………….. Mahkemeleri ve icra müdürlükleri yetkili olacaktır.
    İşbu, 18 (on sekiz) genel ve 17 (on yedi) özel koşuldan oluşan sözleşmeyi, hür iradelerimizle iki nüsha olarak imzaladık.
    Tarih:
    Kiracı:              Müteselsil Borçlu ve Kefil:                  Kiralayan:
    (imza)                                (imza)                                                   (imza)
    (isim)                                 (isim)                                                    (isim)

 

Konut Kira Sözleşmesi Örneği

DAİRE :

MAHALLE :

SOKAK:

NUMARA :

KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ :

KİRAYA VERENİN ADI – SOYADI : 

İKÂMETGAH VE T.C. KİMLİK  NO :

KİRALAYANIN ADI – SOYADI : 

İKAMETGAH VE T.C. KİMLİK NO :

BİR YILLIK KİRA KARŞILIĞI :

BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI :

KİRANIN NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ :

KİRA SÜRESİ :

KİRANIN BAŞLANGIÇ TARİHİ :

KİRALANAN ŞEYİN ŞİMDİKİ DURUMU :

KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN KULLANILACAĞI:

KİRALANAN ŞEY İLE BERABER TESLİM OLUNAN DEMİRBAŞ EŞYANIN BEYANI

 

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖZEL HÜKÜMLERİ

  1. Kiracı kiraladığı şeyi kendi malı gibi kullanmaya ve bozulmasına, evsaf meziyetlerini şöhret ve itibarını kaybetmesine meydan vermemeye mecburdur.
  2. Kiralananın tahsis konut ise sadece aile bireyleri oturacaktır. Hiç bir şekilde üçüncü bir kişi  ikamet eden sıfatıyla geçici veya  daimi surette kiralanan da kalamaz ; Kiralanan işyeri ise burada sadece kiracı, kararlaştırılan konuda faaliyet yürütecektir.
  3. Kiralanan yerin su, elektrik, doğalgaz, yakıt masrafları, apartmanın aydınlatılması, temizlenmesi gibi nedenlerle doğacak apartman aidatları vb. giderler ile kapıcı parası kiracıya aittir.
  4. Kiralanan malik tarafından satılığa çıkarılacak olursa ; kiracı müşteri adaylarının kiralananı gezip görmelerine müsaade edecektir.
  5. Kiracı kiraladığı şeyi  ne halde buldu ise kiraya verene o halde  teslim etmeye mecburdur.
  6. Ancak kiralananda, giderilmesi kiraya verenin sorumluluğu kapsamında bulunan herhangi bir arıza veya hasar meydana gelirse, kiracı durumu kiraya verene yazılı olarak ihbar edecektir. İhbar yapmadan, kiracının kendiliğinden yapacağı harcamalardan kiraya veren sorumlu olmayacaktır. Kiracı kiraya verenin muvafakatı çerçevesinde anlaşarak, kiralananda   bir takım faydalı tadilat, tamirat  ve dekorasyon   yapabilir. Tahliye sırasında kiraya verenin seçimlik hakkı yapılan anlaşma ile sınırlı olacaktır.
  7. Elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri, sözleşmenin imzalanmasından itibaren ……. Süre içinde işlemlerin takibi harcamaları yapma sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere, kiracının kendi adına yaptıracaktır. Bundan başka kiracılar  (konut kiralamasında) , 15 gün içinde mahalle muhtarlığına kiralananda oturduklarına dair beyanname vererek gerekli kayıt işlemlerini yaptıracaklardır.
  8. Kiracı, kiralanan gayrimenkulun kira   bedeli üzerinden 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi gereğince  % 20 oranında  gelir  vergisi tevkifatı  yapacaklardır.
  9. Kiralanan şeyin vergisi ve tamiri kiraya verene kullanılması için lazım gelen temizleme ıslah masrafları kiracıya aittir. Bu hususta  âdete  bakılır.
  10.  Kiracı bu kira sözleşmesinin  ek 1ve 2  belirtilen hususi  şartlar baki kalmak şartı ile, dönem sonunda kiralananı tahliye etmek isterlerse bu isteklerini dönem sonundan en az bir ay önce ,kiraya verene yazılı olarak bildirecektir.
  11. Bu sözleşmede yazılı bulunmayan hükümlere ihtiyaç duyulduğunda 6570 sayılı kira kanunu, Medeni kanun, Borçlar kanunu,634 Sayılı kat mülkiyeti kanunu ve diğer yürürlükteki alakalı kanun ve Yargıtay kararları uygulanır.

Tarafların özgür rızaları tahtında tanzim ve imza olunan ve  ….. maddeden ibaret “ Özel hükümleri” içeren işbu sözleşme ;  iki suret olarak düzenlenmiş ve taraflara birer sureti verilmiştir.

Düzenleme tarihi ../../….

KİRACI                                                                 KİRAYA VEREN

Yabancılar İçin Kira Sözleşmesi

Türkiye'de yabancılarla kira sözleşmesi yapma süreci, Türk vatandaşları için geçerli olan kurallara benzer. Ancak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de mülkiyet veya kiralama işlemleri yapmadan önce belirli izinlere ve prosedürlere uymaları gerekir. Kişi Türkiye’de turist vizesine sahipse yabancı kimlik kartına sahip olmayacaktır. Bu halde herhangi bir uyuşmazlık durumunda ev sahibi karşısında bir muhatap bulamayabilir. Bu nedenle kira sözleşmesi yapılacak yabancıların mutlaka uzun dönem oturma iznine ve yabancı kimlik kartına sahip olmaları gerekmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak kiracının kimlik bilgilerinin güncel ve pasaportunun en az öngörülen bitiş süresinden 6 ay sonraya kadar geçerli olması gerekmektedir.

Türk Borçlar Kanunu tarafından özel olarak ele alınmıştır. Kanunun 344. maddesinin 4. fıkrasına göre, kira bedeli yabancı para birimi olarak belirlenmişse, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'un hükümleri saklı kalmak kaydıyla, beş yıl boyunca kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, "aşırı ifa güçlüğü" başlıklı 138. madde hükmü de dikkate alınarak, beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde bulundurularak üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

Türkiye'de yerleşik kişiler arasındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri, döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.

Ancak, Türk vatandaşı olmayıp Türkiye'de yerleşik kişilerin sadece alıcı veya kiracı olarak bulundukları durumlarda istisna vardır. Bu durumda, bu kişilerin taraf olduğu gayrimenkul sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.

Belirli Süreli Kira Sözleşmesi

Belirli süreli kira sözleşmesinin tanımı ise TBK m.300/2’de açıklanmıştır. Buna göre tarafların sözleşme için açık veya örtülü olarak belirli bir süre öngörmeleri ve sözleşmenin kararlaştırılan süre bitiminde sona ermesi için herhangi bir bildirime gerek bulunmaması halinde belirli süreli kira sözleşmesinin varlığı kabul edilecektir

Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında  TBK m.347/1 uyarınca, öngörülen sürenin dolmasından en az on beş gün önce kiracı tarafından fesih bildiriminde bulunulmazsa sözleşme aynı koşullarla ve bir yıl süreyle kendiliğinden uzamaktadır. Dolayısıyla belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde sürenin dolması kira sözleşmesini kendiliğinden sona erdirmez. Kiracı belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirme imkânına sahiptir. Bu durum TBK m.348’de “Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.” Düzenlemesi ile açıkça kabul edilmiştir

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflar kira sözleşmesinde belli bir süre belirlemezler. Burada süre hususu sözleşmenin sona erdirilme aşamasında önem taşımaktadır. Belirsiz süreli kira sözleşmesi kiraya veren kira sözleşmesinin yenilenme tarihinden itibaren en geç 3 ay öncesinde kiracıya yazılı fesih bildirimde bulunmalıdır. Kiraya veren yazılı bildirimde bulunduktan sonra kira sözleşmesinin yenilenme tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde tahliye davasını açması gerekecektir. 

Şimdi ara