Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma Kararı Nedir?

Uzaklaştırma kararı, 6284 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin 19. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre, uzaklaştırma kararı; şiddet mağduru ve şiddet uygulayanın aynı evde yaşadığı durumda, müşterek konutun mağdura tahsis edilmesi ve şiddet uygulayanın konuttan uzaklaştırılmasıdır. bunun dışında; şiddet uygulayanın mağdura şiddet tehdidinde veya küçük düşürücü söz ve davranışlarda bulunmaması, mağdurun bulunduğu yere yaklaşmama, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme, yakınlara, tanıklara ve çocuklara yaklaşmama gibi diğer önleyici tedbirler de uzaklaştırma kararı olarak anılmaktadır. 

Uzaklaştırma Kararı Hangi Hallerde Verilir?

Uzaklaştırma kararının verilebilmesi için somut bir şekilde şiddetin uygulanması şart değildir. Şiddet ihtimalinin varlığı bile kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilmekte ve kişiler bu tehdide karşı koruyucu tedbirlere başvurma ihtiyacı hissedebilmektedir. Uzaklaştırma kararı verilebilecek haller şunlardır:

  • Şiddet tehdidi
  • Kişiye hakaret
  • Aşağılama
  • Küçük düşürücü sözler söyleme
  • Psikolojik şiddet uygulama
  • Her türlü fiziksel şiddet
  • Cinsel şiddet
  • Ortak konutta mallara sürekli olarak zarar verme hali

Uzaklaştırma Kararı Kimlere Verilir?

Uzaklaştırma kararı kadın, çocuk, aile bireyleri ya da ısrarlı takiple mağdur olan kişiler için verilebilir. Uzaklaştırma kararı verilebilmesi için bireylerin eş olması gerekmez. Aynı evde yaşayan hem cins olan veya karşı cins olan kişiler de birbirleri için şiddet durumunda uzaklaştırma kararı isteyebilir. Ebeveynleriyle aynı evde yaşayan ve şiddet mağdur olan çocuklar da ebeveynleri için uzaklaştırma kararı talep edebilir. Aynı evde yaşayan veya evli olmayan şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişiler de uzaklaştırma kararı talep edebilir.

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır? 

Uzaklaştırma kararı alınabilmesi için Aile Mahkemesine başvurulması gerekir. Söz konusu karar kural olarak hâkim tarafından verilir. Başvuru yazılı bir dilekçe ile yapılır. Dilekçe ile başvuru yapılırken herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez. Uzaklaştırma kararı için başvuran kişinin başvurusunda şiddeti belgelemesi gerekmez. Uzaklaştırma kararı talep eden mağdurun Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine dilekçe ile başvurmaları mümkündür.

Uzaklaştırma Kararının Kapsamı Nedir?

6284 Sayılı Kanun uyarınca alınacak tedbirler mağdurun ve şiddet uygulayanın içinde bulunduğu durum ve koşullara göre değişiklik gösterecektir. Eğer bu kişiler evde bir araya geliyorsa evden uzaklaştırma kararı verilir. Eğer mağdur ev dışında şiddet uygulayanla karşılaşma tehlikesi altındaysa; kişinin okuluna, işyerine veya bulunduğu herhangi bir yere belli bir mesafeye kadar yaklaşmaması kararı verilecektir.

Uzaklaştırma Kararını Kim Verir?

Çok acil bir durum varsa, polis merkezleri veya jandarma karakolları uzaklaştırma kararını alabilirler. Bu durumda, kişinin hayatı tehlikede olabilir ve kararın alınma süreci beklenmeyebilir. Ciddi bir tehlike olmadığında, Aile Mahkemeleri bu kararı alır. Şiddet gören kadın, bulunduğu yerden alınarak daha güvenli bir yere götürülür. Ayrıca, gerektiğinde çocuk da onunla birlikte korunur. 

Uzaklaştırma Kararı Sonrasında Ne Yapılması Gerekir?

Uzaklaştırma kararı eğer kolluk amiri tarafından alındıysa, kararın hâkim tarafından onaylanıp onaylanmadığı mutlaka takip edilmelidir. Karar hâkimin onayından geçmediğinde uzaklaştırma kararı da ortadan kalkacaktır.

Şiddet mağdurlarının, bulundukları yerdeki mülki amire veya Aile Mahkemesi’ne de mutlaka başvurmaları ve haklarında koruyucu tedbirler alınmasını talep etmeleri gerekir.

Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?

Uzaklaştırma kararı, belirli bir süre öngörülmüş olmamakla birlikte, ivedilikle uygulanması gereken ve Kanun’da bu şekilde düzenlenen bir tedbirdir. Bu nedenle uzaklaştırma kararı genellikle en geç bir gün içinde çıkar. 

Uzaklaştırma Kararı Kaç Gün Sürer?

Uzaklaştırma kararının bir üst sınırı mevcut değildir. Ancak bu durum uzaklaştırma kararının süreli olarak verilmesine engel değildir yalnızca tehlikenin varlığının devamı süresince tedbirin uygulanabileceğine yönelik bir kuraldır. Uzaklaştırma kararı en fazla 6 aylığına verilebilir. Sonrasında şiddet mağdurunun talebi üzerine bu süre uzatılabilir. Mağdurun kaç kez uzatma talebinde bulunabileceğine yönelik bir sınırlama mevcut değildir. Tehlike geçinceye kadar uzaklaştırma kararının uzatılmasına yönelik talepte bulunabilir.

Uzaklaştırma Kararı Karşı Tarafa Nasıl Bildirilir?

Tedbir kararları hem korunan kişiye hem de şiddet uygulayana tebliğ edilir. Eğer kişiler kararı verecek makam önündeyse kendilerine sözlü olarak açıklanır. Eğer korunan veya şiddet uygulayan ilgili makam önünde değilse adresine tebligat gönderilir. Şiddet uygulayana gönderilecek tebligatta; tedbir kararlarının gereklerine uymaması halinde 15 günden 30 güne kadar süreyle zorlama hapsine mahkûm edilebileceği bildirilir.

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Koruyucu ve önleyici tedbir kararı kendisine tebliğ edilen kişi, iki hafta içinde Aile Mahkemesi’ne itirazda bulunabilir. İtiraz başvurusu, kararı veren mahkemeden başka bir mahkeme tarafından duruşma yapılmaksızın incelenip, ivedilikle karara bağlanacaktır. Ancak hâkim gerekli görürse, ilgilileri dinlemek üzere çağırabilir. İtiraza ilişkin karar, bir hafta içerisinde verilir. Verilen kararlar kesindir, tekrar itiraz edilemez.

Uzaklaştırma Kararı Sicile İşlenir Mi?

Koruyucu ve önleyici tedbir kararları adli sicil kaydına işlenmez. Herhangi bir sabıka kaydı oluşturmaz. Uzaklaştırma kararını ihlal eden kişi hakkında zorlama hapsi kararı verilse bile bu durum adli sicil kayıtlarına işlemeyecektir. Zorlama hapsi ve uzaklaştırma kararı bir ceza niteliğinde değildir.

Şimdi ara