Haciz, icra takibinden sonra uygulanan bir prosedürdür. Bir kişiden alacağı olan bir alacaklının, bu borcu tahsil edememesi halinde yasal yollara başvuracaktır. Yasal yollara başvurması ile borçluya icra takibi başlatılır. İcra takibinin kesinleşmesinin ardından haciz işlemleri başlatılır. Haciz işlemleri ile borçlunun maaşına, araçlarına, evine, iş yerine, taşınmazlarına el konularak borcun tahsil edilmeye çalışılır.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir. Ancak eve haciz gelmesi durumunda, evdeki her şey haczedilemez. Kanunda belirtilenler dahilinde evde haciz işlemi gerçekleştirilir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir. Ancak bu sayılan lüzumlu eşyalardan birden fazla olması halinde onların haczi mümkündür. Örneğin borçlunun evinde 3 tane televizyon olması halinde, 2 tanesi haczedilir. Ancak değeri çok fazla olan lüzumlu eşyalar haczedilir. Örneğin, 10.000 TL değerinde televizyonunuz vardır, bunun haczi mümkündür. Veyahut evde hem buzdolabı hemde derin dorucu varsa bu durumda derin dondurucu haczedilebilir. Çünkü buzdolabı evdeki ihtiyacın görülmesine yetecektir. Yine ev kalorifer sistemlidir, aynı zamanda ısıtıcı varsa bu durumda ısıtıcı haczedilebilir. Spor aletleri, kurutma makinası, playstation, mikrodalga fırın gibi lüzumlu olmayan eşyaların haczi mümkündür.
Haciz işlemi, borçlunun resmî ikamet adresinde başlatılacaktır. Borçlu adres kayıt sisteminde nerede yaşıyor gözüküyorsa, haciz işlemleri için o eve gelinecektir. Eğer borçlu ailesi ile birlikte yaşıyorsa, sadece borçlunun eşyaları haczedilmesi mümkündür. Ancak bunun için eşyaların kime ait olduğuna dair faturaların bildirilmesi gerekir.
Eğer eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi yapılmışsa borçlu olmayan eşin malvarlığına haciz işlemi gerçekleştirilemez. Ancak mal ayrılığı sözleşmesi yapılmamışsa dolayısıyla evdeki eşyalar diğer eşin kişisel malı sayılmayacaktır. Bu halde evdeki eşyalar haczedilir.
Evin kiralık olması hacze engel değildir. Ancak kiralık olan evin eşyalı olması yani evin eşyalı şekilde kiralanmış olması halinde; evin eşyalı olarak kiralandığına dair kira sözleşmesinin, noter onaylı olması gerekir. Bu durumda eşyaların haczi önlenebilir. Ancak bu durum kişinin şahsi eşyalarının haciz edilmesine engel değildir.
Hacze itiraz aslında ihtiyati haczin kaldırılması davasıdır. Borçlu, ihtiyati haciz tutanağının kendisine tebliğinden itibaren, 7 gün içerisinde mahkemeye müracaat etmek suretiyle itirazını gerçekleştirebilir. İhtiyati hacizin yargılaması basit usulde yapıldığı için genellikle dosya üzerinden karar verilmektedir. Bu halde de kanun koyucu, hak kayıplarını önlemek için borçluya itiraz hakkı tanımıştır. Borçlu yokluğunda verilmiş olan kararlara itiraz edebilir. Borçlu şu sebeplerle ihtiyati hacze itiraz edebilir:
durumlarında borçlu itiraz ederek, mahkemeden ihtiyati haczin kaldırılmasını talep edebilir.