Hakkımızda

Avukat Mehmet Genç

İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Avukat Mehmet Genç, mezun olduğu tarihten bu yana avukatlık mesleğini aralıksız olarak sürdürmektedir. İstanbul Barosu bünyesinde kurduğu avukatlık bürosuyla Ceza Hukuku, Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Devamını Oku
İhbar Süresi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İhbar Süresi Nedir?

Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçi veya işverenin tek taraflı bir irade beyanı olan fesih bildirimi ile sona erdirilebilir. Fesih bildirimi için öngörülen sürelere ihbar süresi denmektedir.

İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı belirlenirken kanundaki ihbar süreleri esas alınır. İşçinin çalıştığı süreyle orantılı olarak ihbar süresi ne kadar öngörülmüşse, uygulanacak ihbar tazminatı da o sürenin ücret olarak karşılığı kadardır. İş Kanununda ihbar süreleri  şu şekildedir:

  • 6 Aydan az olan çalışma süreleri için 2 hafta,
  • 6 Aydan çok, 1,5 yıldan az olan çalışma süreleri için 4 hafta
  • 1,5 Yıldan çok, 3 yıldan az olan çalışma süreleri için 6 hafta
  • 3 Yıldan daha fazla olan çalışma süreleri için 8 hafta ihbar süresi tanınır.

   Süreler kanunda hafta olarak belirlenmiştir. İhbar süresi, takvim günü olarak hesaplanır. Hafta sonları ve resmi tatillerin tamamı da ihbar süresinin içinde sayılır.

İhbar Süresi Zorunlu mu?

İş sözleşmesinin feshi durumlarında (işten ayrılma veya çıkarılma) dikkate alınan ihbar süresi, işverenler açısından yasal yükümlülüğe sahiptir. Her ne nedenden olursa olsun, işveren çalışanının ihbar süresini doldurmadan derhal işten çıkarabilir ancak böyle durumlarda ihbar tazminatını da ödemek zorundadır.

İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar sürecinin başlangıcı, iş sözleşmesinin feshedilme kararının işveren veya çalışan tarafından diğer tarafa bildirmesiyle başlar

İşçi İhbar Süresine Uymazsa Ne Olur?

Karşı tarafın haklı fesih gerekçesiyle işten ayrılmasına veya işten çıkarılmasına neden olabilir.

İhbar Tazminatı Nedir?

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gereklidir. Bildirim şartına uymayan taraf bildirim süresine ilişkin ücret kadar tazminat öder. Bu ödenecek paraya ihbar tazminatı (bildirim ödemesi) denir.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İşçi veya işverenin karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu ihbar tazminatı, çalışanın iş kıdemine göre hesaplanır. 

  • İş görenin aylık brüt maaşı ve çalışma süresince aldığı tüm yan haklar (yol yardımı, yemek parası, ikramiye vb.) toplanır.
  • Aylık brüt maaş, 30 güne bölünerek günlük brüt ücret bulunur.
  • İş görenin kıdemine göre 2, 4, 6 veya 8 haftalık ihbar süresi belirlenir.
  • Günlük brüt ücret, belirlenen ihbar süresinin gün sayısı ile çarpılarak toplam ihbar tazminatı hesaplanır.

İhbar tazminatı gelir vergisi ve damga vergisine tabi olup, ücret hesap pusulası (bordrosunda) gösterilmesi zorunludur.

İhbar Tazminatı Örnek Hesaplama

Örneğin, aylık brüt ücreti 30.000 TL olan ve işyerinde 1,5 yıldan fazla çalışmış bir çalışanın ihbar tazminatını hesaplayalım:

  1. Aylık Brüt Ücret: 30.000 TL
  2. Günlük Brüt Ücret: 30.000 TL / 30 Gün = 1.000 TL
  3. Yol Yemek Prim vs. gibi yan haklar toplamı: 15.000 TL / 30 Gün: 500 TL
  4. İhbar Süresi: 6 hafta = 42 Gün
  5. Brüt İhbar Tazminatı Günlük Tutar: 1.000 TL + 500 TL = 1.500 TL
  6. İhbar Tazminat Tutarı: 1.500 * 42 Gün: 63.000 TL

Bu durumda, çalışanın alacağı ihbar tazminatı Brüt tutarı 63.000 TL olacaktır. 

(Çalışanın işten ayrıldığı döneme yani cari ayda ki gelir vergisi oranı ile damga vergisine ait yasal kesintiler düşüldükten sonra net rakam bulunur.)

56 Gün İhbar Süresi İş Arama İzni Kaç Gün?

56 (İhbar süresi) * 2 (Günlük iş arama izni hakkı) = 112 saat (Toplam iş arama izni hakkı)

İşçi kendi istifa ederse ihbar süresi ne kadar?

  • İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta,
  • İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta,
  • İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta,
  • İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta,

1 Yılı Dolmayan İşçinin İhbar Süresi 

1 yılı dolmayan işçinin ihbar süresi 4 haftadır. İşçi 6 aydan fazla çalışmış fakat 1 yılı da dolmamışsa süresi 4 haftadır. 1 yılı dolmayan işçilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta iş yerinde 6 aydan daha fazla çalışıp çalışmadığıdır. 6 aydan daha az çalışan işçilerin 2 hafta öncesinde bildirimde bulunmak zorundadır.

1 Yıl Çalışanın İhbar Süresi 

1 yıl çalışanın ihbar süresi 4 haftadır. Kişi 6 ay ile 1,5 yıl arasında bir işyerinde çalışmışsa ihbarda bulunma süresi 4 hafta olarak belirlenmiştir.

2 Yıl Çalışanın İhbar Süresi

2 yıl çalışanın ihbar süresi 6 haftadır. Kişi 1,5 yıl ila 3 yıl arasında bir iş yerinde çalışmışsa ihbarda bulunma süresi 6 hafta olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla 2 yıl çalışan kişi bu süre aralığında olduğundan işten ayrılmadan 6 hafta önce bildirimde bulunmak durumundadır. Bildirimde bulunduktan 6 hafta sonra iş sözleşmesi feshedilmiş olur.

3 Yıl Çalışanın İhbar Süresi

3 yıl çalışanın ihbar süresi 6 haftadır. İşçinin işten ayrılacağını bildirmesi veya işverenin işçiyle olan sözleşmesini sona erdireceğini bildirmesin üzerinden 6 hafta geçtikten sonra iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır. 6 haftalık süre işçinin iş sözleşmesi içerisinde kabul edilir. Sözleşmenin feshedilmesinden sonra geçen 6 hafta gibi hesaba katılmaz.

Deneme Süresinde İhbar Süresi

4857 sayılı İş Kanunu Madde 15;

  • Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
  • Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.”

Deneme süresi, iş sözleşmesine konulacak bir hükümle; işçinin çalışma şartlarını görmesi, sözleşme ile üstlenilen işin somut duruma uygunluğu ve işi yapabilme becerisini anlaması, işverenin ise işçinin sözleşme ile üstlendiği işi yapabilme yeteneğini ve verimini ölçen bir süredir.



Şimdi ara