Kasten Yaralama Nedir?
Türk Ceza Kanunumuzun 87. Maddesine Göre:
1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- Konuşmasında sürekli zorluğa,
- Yüzünde sabit ize,
- Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- Yüzünün sürekli değişikliğine,
- Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan on iki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçu Nedir?
Türk Ceza Kanunumuzun 35. Maddesine Göre:
"Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on üç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir."
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunun Cezası Ne Kadar?
Kasten yaralama suçunda teşebbüs hükümlerinin uygulanabilmesi için:
- Failin kasten yaralama iradesinin bulunması,
- Failin kasten yaralama iradesine uygun olarak doğrudan doğruya harekete geçmiş olması,
- Failin fiilinin, kasten yaralama fiilini meydana getirmeye elverişli olması,
- Suçun, failin elinde olmayan nedenlerle tamamlanamamış olması
şartlarının mevcut olması gerekmektedir.
Teşebbüse ilişkin bu şartların tümünün varlığı halinde, kasten yaralama suçu nedeniyle verilecek olan ceza, Türk Ceza Kanunumuzun 35/2. maddesi uyarınca indirilir.

Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunda Adli Para Cezası
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Türk Ceza Kanunu’na göre (TCK m. 35), teşebbüs aşamasında kalan suçlarda verilecek ceza, tamamlanmış suçun cezasına göre indirime tabi tutulur. Bu durumda mahkeme, kasten yaralama suçuna teşebbüs eden kişiye, teşebbüs aşamasında kaldığı için hapis cezası yerine adli para cezasına hükmedebilir. Ancak, bu durum mahkemenin takdirine bağlıdır ve olayın koşullarına göre değişiklik gösterebilir.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunun Unsurları Nelerdir?
Kasten yaralama suçunda teşebbüs hükümlerinin uygulanabilmesi için:
- Failin kasten yaralama iradesinin bulunması,
- Failin kasten yaralama iradesine uygun olarak doğrudan doğruya harekete geçmiş olması,
- Failin fiilinin, kasten yaralama fiilini meydana getirmeye elverişli olması,
- Suçun, failin elinde olmayan nedenlerle tamamlanamamış olması
şartlarının mevcut olması gerekmektedir.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
Kasten yaralama suçunun nitelikli halleri TCK m. 86/3’te düzenlenmiştir. Buna göre kasten yaralama suçunun;
- Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
- Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- Silahla,
- Canavarca hisle,
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılacaktır.
Kasten Yaralamaya Teşebbüste Güvenlik Soruşturması
Kasten yaralamaya teşebbüs suçu, güvenlik soruşturması sürecinde dikkate alınabilecek bir durumdur. Güvenlik soruşturması, kamu görevine atanacak kişilerin güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla yapılan bir araştırmadır. Kasten yaralamaya teşebbüs gibi şiddet içerikli suçlar, güvenlik soruşturmasının sonucunu etkileyebilir.
Kasten Yaralamaya Teşebbüste Uzlaşma Mümkün Mü?
Uzlaşma, suçtan zarar gören ile suçu işleyen kişinin, bir uzlaştırmacı aracılığıyla anlaşması anlamına gelir. Türk Ceza Kanunu’na göre, bazı suçlar uzlaşmaya tabi tutulmuştur; bu durumda taraflar aralarında anlaşmaya vararak yargı sürecini sonlandırabilirler.
Kasten Yaralamaya Teşebbüste Uzlaşma
Basit nitelikteki kasten yaralama suçları, uzlaşmaya tabi suçlardandır. Dolayısıyla kasten yaralama suçuna teşebbüs eden fail ile mağdur arasında uzlaşma mümkündür. Bu tür vakalarda, suç tamamlanmamış olsa dahi, failin uzlaşma kapsamında anlaşmaya varması mümkün olur. Uzlaştırma süreci savcılık tarafından başlatılır ve bir uzlaştırmacı, mağdur ile fail arasında arabuluculuk yaparak anlaşma sağlamaya çalışır.
Ancak şunu unutmamak gerekir ki, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama veya kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi gibi ağır nitelikteki yaralama suçları, uzlaşma kapsamına girmez. Uzlaşma sadece basit yaralama ve teşebbüs halinde basit yaralama suçları için mümkündür.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunda Zamanaşımı
Nitelikli ya da basit tıbbî müdahale ile giderilemeyecek yaralama suçu ise şikâyete tabi değildir, bu sebeple herhangi bir şikâyet süresi yoktur. Savcılık dava zamanaşımı süresi içinde her zaman re'sen soruşturma başlatabilir. Kasten yaralama suçunda zamanaşımı 8 yıldır.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kasten yaralama suçunda genel olarak asliye ceza mahkemesi görevlidir. Kasten yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden olan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olarak düzenlenmiştir.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs Suçunda Savunma Dilekçesi Örneği
İSTANBUL ( ) AĞIR CEZA MAHKEMESİNE
DOSYA NO :
SANIK :
MÜDAFİ :
KONU : Savunmalarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil hakkında ,Türk Ceza Kanunu’nun 86/3.a,e,53,63 maddeleri uyarınca Kasten Yaralama suçuna istinaden kamu davası açılmıştır. İşbu dilekçe ile isnat edilene suçlamalara ilişkin savunmalarımızı sunmaktayız.
1-OLAYDA HİÇBİR ŞEKİLDE MÜVEKKİL KARDEŞİNİ YARALAMAMIŞTIR.
Olay günü müvekkilin kardeşi alkolün de etkisiyle bağırıp çağırmaya başlamıştır ve biranda kriz geçirmiştir. Müvekkil ve babası, kardeşini sakinleştirmeye çalışmıştır. Müvekkilin kardeşi meydana gelen arbede sırasında elinde aletle kendisine zarar vermeye başlamıştır ve duvarlara çarpmıştır. Müvekkil buna engel olmaya çalışmıştır. Müvekkil hiçbir şekilde kardeşine vurmamış, onu darp etmemiş aksine kendisine zarar vermemesi için babası ile birlikte uğraşmıştır. Müvekkilin kardeşini darp etmesini gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir. İddianamede müvekkilin, TCK 86/3-a-e maddesi gereğince cezalandırılması istenmişse de söz konusu olayda kesici alet müvekkil tarafımdan kullanılmamıştır. Kaldı bu alet müvekkile de ait değildir.
2-OLAYDA MEŞRU MÜDAFAA HÜKÜMLERİ UYGULANMALIDIR.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, müvekkil hiçbir şekilde kardeşine vurmamış ve onu darp etmemiştir. Ancak mahkeme aksi kanaatte olsa bile , meşru müdafaa hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Zira; olay günü müvekkilin kardeşi alkolün etkisi ile sinir krizi geçirmiş ve elindeki aletle kendisine, babasına ve annesine zarar verme durumundaydı. Bu durumda olası bir zarar verme durumunu engellemek için müvekkil kardeşini engellemesi gayet normaldir. Ve kast olmadan müvekkilin kardeşinin üzerine düşmesi ve yaralanması meşru müdafaa sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ceza verilmemesi gerekmektedir.
Zira TCK madde 25 ve 27 madde de bu durum düzenlenmiştir. Madde 25- (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
Madde 27- (2) Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez.
Yukarıda açıkladığım nedenler ve gerek kanun hükmü gerekse de Yargıtay içtihatları dikkate alınarak meşru müdafaa hükümleri uygulanarak, müvekkilin cezalandırılmaması gerekmektedir.
4-SAYIN MAHKEMENİN HAKSIZ TAHRİK HÜKÜMLERİNİ UYGULAMASI GEREKMEKTEDİR.
Sayın mahkeme aksi kanaatte olsa bile , ceza verilirken haksız tahrik hükümlerinin uygulaması gerekmektedir. Zira; isnat edilen suçlamaları kabul etmemekle birlikte , yukarıda belirttiğimiz şekilde müvekkilin kardeşinin alkolün etkisiyle kendisine ,annesine , babasına ve müvekkile zarar vermesini engellemek için müvekkilin müdahalede bulunması haksız tahrik hükümlerinin dikkate alınmasını gerektirmektedir.
Zira TCK madde 29 ‘da da bu husus dikkate alınmıştır.
Haksız tahrik Madde 29- (1) Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız hal ve sebeplerle; müvekkil hakkında isnat edilen suçlamalardan BERAATİNE karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.