Türk Hukuk sisteminde mahkemede avukatla temsil istisnalar dışında zorunlu değildir. Kişiler kendi davalarını kendileri takip edip, kendi savunmalarını gerçekleştirebilirler. Taraf ehliyeti olan her bireyin kendi davalarında, kendilerini temsil etme hakları vardır. Ancak avukat tutmak kişilerin yaşayabileceği olası zararları önleyebilir ya da bunu minimum düzeye çekebilir.
İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin “Dürüst yargılanma hakkı” başlıklı 6. Maddesinin 3.fıkrasının c bendin’de “Kendisini bizzat savunmak veya seçeceği bir müdafiin yardımından faydalanmak, eğer avukatla temsil için gerekli maddi olanaklardan yoksunsa ve adaletin yerine gelmesi için gerekli ise, “re’sen (kendiliğinden) atanacak bir avukatın yardımından ücretsiz olarak yararlanabilmek” hükmüne yer verilerek, şüpheli veya sanığın avukat yardımı almasının bir hak olarak tanımlanmıştır. İnsan Hakları Avrupa Sözleşme’sini kabul eden Türk Hukuku’nda “Dürüst yargılanma hakkı” başlığı altında birey ya da bireylerin davalarda avukatla temsil hakkı Anayasa ile güvence altındadır.
Yasa, avukat zorunluluğu arasın veya aramasın, ister müşteki olarak ister sanık olarak bir ceza davasının tarafı olan kişilerin uzman bir avukattan profesyonel yardım almaları yargılama sürecine daha aktif katılmalarını sağlar. Bir avukattan hukuki yardım almak, yargılama sırasında meydana gelecek usul hatalarını, yanlış anlamaları ortadan kaldırır. Hakkın etkin bir şekilde ileri sürülmesini sağlar.
Türkiye’deki hukuk sisteminde zorunlu avukatlığın kapsamı yasayla tanımlanmıştır. Buna göre, yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıkların ; avukat tutmaları yahut bu dosyalara avukat atanması zorunludur. Avukat tutmaya maddi gücü yeterli olmayan vatandaşlar için Barolar tarafından ücretsiz avukat atanır. Bu tür davalarda avukat tutmak zorunludur ve avukat tutmanız şarttır ; eğer avukat tutacak durumunuz yoksa dava dosyanıza Baro tarafından yetkilendirilen bir avukat atanır.
Avukatlar, aldığı dava dosyasını ayrıntılı inceler, dava dosyasında önemli noktalara dair notlar alarak bu bilgileri müvekkili ile paylaşır. Dava dosyasında müvekkili lehine veya aleyhine yer alan her türlü bilgiyi müvekkiline aktarır. Her avukat bilir ki bir dava süreci kişinin temel hak ve özgürlüklerine doğrudan müdahaleyle sonuçlanabilecek bir süreç başlatır. Bu nedenle avukat-müvekkil ilişkileri karşılıklı bilgilendirme temelinde, şeffaf bir şekilde yürümelidir.
Avukatlık profesyonellik gerektiren bir meslektir. Mahkemelerde görülen işlemlerde tüm işler belli bir hukuki birikim çerçevesinde gerçekleştiği için bu tür işlerde profesyonel bir destek almak bireylerin yararına olacaktır. Bunun yanı sıra yasaya aykırı olarak yapacağınız küçük bir hata başınızı çok ağrıtabilir. Örneğin hatalı olarak düzenlediğiniz bir iş sözleşmesi sonrasında mantık olarak sizce haklı olsanız dahi yasalar önünde haksız gözükebilirsiniz. Hakkınızı yasal yoldan nasıl arayabileceğinizi, nasıl olumlu sonuçlar elde edebileceğinizi en iyi şekilde size avukatlar sağlayacaktır. Bir konuda haklı olduğunuzu düşünüyorsanız ve hakkınızı nasıl arayacağınızı tam olarak bilemiyorsanız, doğru adres bir hukuk bürosu olacaktır. Hukuk büromuz, savunma hakkını ve hak arama özgürlüğünü temin ederek yargılama sürecinde taraflara hukuki yardım sunmaktadır.